to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:00 | 07.10.2022

Κοινωνία

Ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα: Μάχη με το χρόνο για τους αγνοούμενους

Συνεχίζονται υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες οι έρευνες για τους αγνοουμένους στα ναυάγια στη Λέσβου και των Κυθήρων που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπων - Σιωπηρή πορεία οργάνωσαν συλλογικοί φορείς στη Λέσβο - Συγκλονίζουν οι περιγραφές των διασωστών


«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τις εικόνες που αντίκρισα όταν πήγα στο σημείο το ναυαγίων. Καταρχάς ήταν ο ήχος, ακατάληπτες κραυγές από 100 άτομα τα οποία ζητούσαν βοήθεια. Όταν είδα την εικόνα, τη θάλασσα να τους φτάνει μέχρι τους ώμους και να προσπαθεί να τους τραβήξει μέσα, καταλαβαίνετε τι αισθάνθηκα» ήταν τα πρώτα λόγια του Σπύρου Κασιμάτη στην τηλεόραση του ΟPEN.

Ο κάτοικος των Κυθήρων είναι ένας από τους πρώτους που έτρεξαν στον τόπο του ναυαγίου το βράδυ της Τετάρτης. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 80 άνθρωποι ενώ 15 αγνοούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιστιοφόρο επέβαιναν τουλάχιστον 95 άνθρωποι.

«Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε»

«Δεν ήμουν μόνο εγώ ήταν όλες οι υπηρεσίες που λειτούργησαν παραδειγματικά» συνέχισε ο κ. Κασιμάτης.  Περιγράφοντας για την τρομερή δυσκολία να σώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους πρόσθεσε «δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι παρόλο που προσπαθούσαμε πάρα πολύ να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να βάλουν πόδι ή το σώμα τους μέσα στη θηλιά, σχεδόν κανείς δεν το έκανε. Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν το καταλάβαιναν όσο και αν τους το δείχναμε, με αποτέλεσμα να χάσουμε δύο από αυτούς. Χάσαμε πολύ χρόνο και ζωές γιατί δεν μπορούσαμε να το επικοινωνήσουμε αυτό το πράγμα. Αν το είχαν καταλάβει θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει λίγους παραπάνω».

Η διαδικασία διήρκησε 4 ώρες, πολλά άτομα και πολύ διαδικασία, έπιαναν το σχοινί δυο τρία άτομα και τότε τους φωνάζαμε ότι δε γίνεται, αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ τη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Κασιμάτης για το πόσο κράτησε η επιχείρηση διάσωσης και τόνισε και την επικινδυνότητα της «δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή ότι το έδαφος θα μπορούσε να υποχωρήσει καθώς τα δυο οχήματα είναι πολύ βαριά».

«Άκουσα κραυγές παιδιών αλλά εμείς δε βγάλαμε παιδιά»

Εμφανώς σοκαρισμένος και ο ίδιος, ο κ. Κασιμάτης ανέφερε πως όταν έφτασε στο σημείο άκουσε και κραυγές παιδιών, αλλά «δεν διασώθηκε κανένα παιδί αλλά ούτε ηλικιωμένος» είπε με έμφαση.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων από τη Λέσβο

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στην Λέσβο, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση πέθαναν 18 επιβαίνοντες στη βάρκα.

«Οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου»

Η Ισμαχα, μετανάστρια από τη Σομαλία, ανέφερε πως «το πιο δύσκολο είναι όταν βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να ουρλιάζει, να πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις κάτι για να τον σώσεις. Αυτό είναι το χειρότερο». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου και σκεφτόμουν πως εγώ θα είμαι η επόμενη».

Σημειώνεται ότι στο ναυάγιο της Λέσβου 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους 16 γυναίκες καθώς η πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν γυναίκες.

Μάχη με το χρόνο για τους αγνοούμενους

Μάχη με τον χρόνο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες δίνουν οι Αρχές στα Κύθηρα και στη Λέσβο. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην Λέσβο εντοπίστηκαν ακόμα 3 άτομα από χερσαίο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά έχουν διασωθεί 28 άτομα και έχουν βρεθεί 18 σοροί από το ναυάγιο. Η επιχείρηση συνεχίζεται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Στα Κύθηρα, έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για ανάσυρση των σορών. Μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις έχουν εντοπίσει πέντε σορούς και επιχειρούν να της ανασύρουν, όπως μεταδίδει ο διευθυντής του kythera.news στο OPEN. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο σημείο, με απόκρημνα βράχια.

ΕΜΑΚ και δύτες δεν μπορούν να επιχειρήσουν

Η ΕΜΑΚ και οι δύτες δεν μπορούν να επιχειρήσουν. «Δεν επιχείρησαν και ούτε μπορούν να επιχειρήσουν λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κυθήρων.

Μάλιστα, εκτός από τον αέρα, υπάρχει και το κύμα που δυσκολεύει πολύ το έργο. Χθες, Τετάρτη, διασώθηκαν 80 άτομα, 11 εκ των οποίων στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Στράτο Χαρχαλάκη.

Ένας από αυτούς έχει σπασμένο άκρο και αναχώρησε για την Αθήνα. Άλλοι 61 βρίσκονται σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο του νησιού. «Και αύριο θα είναι μία μέρα με πολύ αέρα και νομίζω ότι είναι δεδομένα τα μαθηματικά. Αν ήταν 100, ψάχνουμε 20, αν ήταν 95, ψάχνουμε 15», διευκρίνισε ο δήμαρχος, μιλώντας στο OPEN.

Τρεις ακόμη διασωθέντες από το ναυάγιο της Θερμής

Τρεις ακόμη διασωθέντες από το ναυάγιο της Θερμής

Συνολικά από την Πέμπτη το πρωί έχουν διασωθεί 28 άτομα και έχουν εντοπιστεί 18 νεκροί. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται ενώ στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Τρεις ακόμη μετανάστες που επέβαιναν στη μοιραία βάρκα που βούλιαξε ανοιχτά της Θερμής εντοπίστηκαν σώοι από κλιμάκιο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν διασωθεί 28 άτομα, από το ναυάγιο  ενώ ανασύρθηκαν 18 νεκροί. Θυμίζουμε ότι χθες βρέθηκαν οι σωροί 16 νεαρών γυναικών, ενός άνδρα και ενός ανήλικου αγοριού.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, ενώ στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πτώματα και συντρίμμια στη θάλασσα δύο ημέρες μετά το ναυάγιο στα Κύθηρα

Στο σημείο της προσφυγικής τραγωδίας βρέθηκε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Καλαφάτης, μεταφέροντας τα όσα θλιβερά διαδραματίζονται εδώ και δύο εικοσιτετράτωρα στο νησί.

Η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη και οι άνεμοι πλησιάζουν τα εννέα μποφόρ καθιστώντας αδύνατες τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για να απομακρύνουν τα πτώματα από το νερό.

Συνολικά ογδόντα μετανάστες από το Αφγανιστάν διασώθηκαν χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των εθελοντών και του λιμενικού. Στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας βρίσκονται βατραχάνθρωποι προσπαθώντας να εντοπίσουν τους αγνοούμενους με τον αριθμό να εικάζεται ότι είναι μεταξύ οκτώ έως δεκαπέντε.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων «αυτό που έκαναν οι διακινητές ήταν εγκληματικό. Έβαλαν στο ιστιοφόρο 95 άτομα ενώ τους είχαν υποσχεθεί ότι ο αριθμός δεν θα ξεπερνούσε τα 15 άτομα». Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ οι περισσότεροι πλήρωσαν εννέα και δέκα χιλιάδες ευρώ για το ταξίδι έξι ημερών προς την Ιταλία.

Όπως είπε ένας από τους διασωθέντες ο χειριστής του σκάφους έπεσε στην θάλασσα καθιστώντας αδύνατη έπειτα την σωτηρία των επιβαινόντών στο ιστιοπλοϊκό που τσακίστηκε στα βράχια.

«Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο» - Σιωπηρή πορεία μετά τα πολύνεκρα ναυάγια

Με αφορμή τα δύο πολύνεκρα ναυάγια , δεκάδες πολίτες της Λέσβου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Σαπφούς και πραγματοποίησαν σιωπηρή πορεία.

Μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης της Λέσβου και του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών. Σε μια συμβολική κίνηση ρίχτηκαν στην θάλασσα στεφάνια στη μνήμη των νεκρών προσφύγων της σημερινής ημέρας και ακολούθησε σιωπηρή πορεία στην αγορά και στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης σημείωνε ότι «καταδικάζουμε όσους έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό «τάφο» κατατρεγμένων από τους πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αντί για θάλασσα Ειρήνης.

Όπως τονίζουν πρόκειται για «θύματα της πιο άγριας βίας και εκμετάλλευσης που πολλές φορές το πληρώνουν και με την ίδια τους τη ζωή!»

«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται»

Ανατριχίλα προκαλούν οι δηλώσεις του χειριστή του γερανού που ανέσυρε μαζικά κόσμο από τη θάλασσα: «Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι», ανέφερε ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης.

Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, στην προσπάθεια να σωθούν οι άνθρωποι, ο κ. Πρωτοψάλτης λέει «κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι».

Ο ίδιος τραβούσε βίντεο τις στιγμές της διάσωσης, τα οποία ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Οι εικόνες που έχει απαθανατίσει, είναι συγκλονιστικές.

Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Φωτογραφίες γροθιά στο στομάχι από τα τραγικά ναυάγια

Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τα πολύνεκρα ναυάγια που σημειώθηκαν στη Λέσβο και στα Κύθηρα. Πτώματα προσφύγων επιπλέουν στα νερά ενώ αρκετά προσωπικά αντικείμενα έχουν ξεβραστεί στις ακτές.

Μόνο στη Λέσβο έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 18 άνθρωποι ενώ στα Κύθηρα αγνοούνται 15 άνθρωποι. Αναφορικά με το πρώτο ναυάγιο, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, έχουν χάσει τη ζωή τους 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος 15 ετών. Στη βάρκα επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

Στα Κύθηρα, από τους 95 ανθρώπους που βρίσκονταν στη βάρκα έχουν εντοπιστεί οι 80, οι 11 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού. Συνολικά, από τους 80 διασωθέντες τα 18 είναι παιδιά, 55 είναι άνδρες και 7 είναι γυναίκες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι νεκροί, ωστόσο δυστυχώς, όπως φαίνονται σε φωτογραφίες, αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Κατεστραμμένη βάρκα στη θάλασσα - ναυάγιο

Κατεστραμμένη βάρκα στη θάλασσα - ναυάγιο

Κατεστραμμένη βάρκα στη θάλασσα - ναυάγιο

Κατεστραμμένη βάρκα στη θάλασσα - ναυάγιο

Κατεστραμμένη βάρκα στη θάλασσα

Κατεστραμμένη βάρκα στη θάλασσα

Κατεστραμμένη βάρκα στη θάλασσα

Σωσίβιο και σκοινί κοντά στη θάλασσα

Ρούχα πάνω σε πέτρες

Παπούτσια πάνω στο χώμα

Πηγή φωτογραφιών: EUROKINISSI/ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

Αντικείμενα που έβγαλε η θάλασσα στη στεριά

Αντικείμενα που έβγαλε η θάλασσα στη στεριά

Σκάφη του λιμενικού στη θάλασσα

Ρούχα πάνω σε φυτά

Πηγή φωτογραφιών: INTIME/ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ

Πηγές: Έθνος, Αυγή, Στο Νησί, News247

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)