to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Π. Πέρκα: «Το κράτος να πάψει να είναι συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ ενέργειας και να γίνει εγγυητής της κοινωνικής συνοχής»

«Το κράτος πρέπει να πάψει να είναι συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ, και να γίνει ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε η Πέτη Πέρκα στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε Ημερίδα της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών θέμα: «Παραγωγή, Μεταφορά και Αποθήκευση Ενέργειας στην Ελλάδα: Ηλεκτρισμός – Φυσικό Αέριο – Υδρογόνο»


Χαιρετισμό απεύθυνε η Πέτη Πέρκα στην Ημερίδα της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Παραγωγή, Μεταφορά και Αποθήκευση Ενέργειας στην Ελλάδα: Ηλεκτρισμός- Φυσικό Αέριο- Υδρογόνο». 

Κατά την ομιλία της, δήλωσε πως «εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, χαιρετίζω την εκδήλωσή σας, στην οποία είμαι σίγουρη ότι θα κατατεθούν πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες προτάσεις για το κρίσιμο ζήτημα της ενέργειας».

Αναλυτικά, η Πέτη Πέρκα ανέφερε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ενεργειακά είναι θέματα υψηλής πολιτικής, αφού εκτός από τη γεωπολιτική σημασία τους, αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη και στην εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ευρώπη εδώ και καιρό βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή ανασφάλεια και η μεγάλη αύξηση των τιμών στο ρεύμα, το φυσικό αέριο (φ.α.) και τα καύσιμα προοιωνίζουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Η Ελλάδα, λόγω λανθασμένων πολιτικών επιλογών, είναι περισσότερο ευάλωτη, ενώ καταγράφει θλιβερές πρωτιές στην ενεργειακή ακρίβεια.

Δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά στη χωρίς εποπτεία και έλεγχο λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Η ρηχή αγορά που υπάρχει στη χώρα μας και η έλλειψη προθεσμιακής αγοράς, είχαν ως αποτέλεσμα τη χειραγώγηση τιμών με τη δημιουργία καρτέλ και τη συσσώρευση υπερκερδών από τους καθετοποιημένους παραγωγούς, ύψους 2.2 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 350 εκ. από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ και οι άδικες χρεώσεις. Παρά τις εξαγγελλίες του ίδιου του Πρωθυπουργού για 90% φορολόγηση, μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ.

Η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια, στερώντας ρευστότητα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού οι πολίτες πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς, έμμεσους φόρους και άδικες χρεώσεις, από τα οποία τους επιστρέφεται ένα μικρό ποσό ως επιδότηση. Ο νέος μηχανισμός για τον δήθεν περιορισμό των υπερκερδών εξακολουθεί να επιτρέπει τεράστιο περιθώριο κέρδους, ενώ νέα υπερκέρδη δημιουργούνται στη λιανική, μεγαλύτερα σε σύγκριση με την «ρήτρα αναπροσαρμογής», που υποτίθεται πως έχει καταργηθεί. Υπάρχει γενικότερα ένας φαύλος κύκλος. Κάτι άλλο πρέπει να γίνει, δε θα αντέξει η κοινωνία αυτή την ακρίβεια.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε στη ΔΕΘ μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη δέσμη μέτρων, αναφέρω επιγραμματικά κάποια από αυτά: ανάκτηση του ποσοστού του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας, φορολόγηση 90% των πραγματικών υπερκερδών και αποσύνδεση της υψηλής τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος από το φυσικό αέριο,προώθηση σταθερών συμβολαίων κ.α.

Το κράτος πρέπει να πάψει να είναι συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ, και να γίνει ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής.

Συγχρόνως οφείλουμε να σταθούμε στη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, την κλιματική κρίση. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι είμαστε με την πράσινη μετάβαση, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που υπέγραψε την Πράσινη Συμφωνία. Υπάρχει και εδώ σοβαρή κριτική στην κυβέρνηση, που με πρόσχημα τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση - οι λιγνιτικές περιοχές το βιώνουν καθημερινά, αφού δεν υπάρχει καμιά μέριμνα και κανένας σχεδιασμός – ο πραγματικός στόχος ήταν να αντικατασταθούν οι λιγνιτικές μονάδες με μονάδες φυσικού αερίου. Έχουμε 8 δισ. ευρώ παραπάνω νέα έργα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχώς μειώνουν αυτή την εξάρτηση.  Παράλληλα σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση, αλλά και έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για έργα και θεσμικές παρεμβάσεις σε σχέση με την πράσινη μετάβαση.

Ακόμα και στην παρούσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης και της αβάστακτης ακρίβειας, το Repower Europe και η εργαλειοθήκη της Ε.Ε. δίνουν κατεύθυνση για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, με την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ και τη μελλοντική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Είναι σαφές ότι οι αναταραχές στις αγορές ενέργειας, το κόστος του ρίσκου και η μετακύλιση της αστάθειας στους καταναλωτές, είναι δομικό στοιχείο της αγοράς ενέργειας βασισμένης στα ορυκτά καύσιμα. Επομένως η δυσμενής συγκυρία πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα άλμα προς τα μπροστά και όχι σε ένα βήμα προς τα πίσω.

Υπάρχει και ένα ερώτημα που πλανάται και είναι κρίσιμο: εάν πρέπει να επενδύσουμε σε νέα έργα  για ορυκτά καύσιμα που έχουν ημερομηνία λήξης, λόγω των δεσμεύσεων, στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια πολιτική ηγεσία, ή εάν οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν για πιο γρήγορη και δίκαιη μετάβαση.

Ειδικότερα σήμερα που υπάρχουν οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα τις ΑΠΕ, με πλουραλισμό και ενεργειακή δημοκρατία, την αποθήκευση ενέργειας, για την οποία δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα το θεσμικό πλαίσιο, τις ενεργειακές κοινότητες που εξασφαλίζουν συμμετοχή της κοινωνίας και διάχυση του οφέλους, την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού χώρου.

Και βεβαίως την εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενεργειακών αναγκών μας δεν είναι η ηλεκτροπαραγωγή. Το υπόλοιπο κομμάτι που πρέπει εξίσου να εστιάσουμε, είναι η θέρμανση-ψύξη σπιτιών, οι μεταφορές, ο πρωτογενής τομέας κ.τ.λ.

Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος, προκειμένου να έχουμε ενεργειακή και κλιματική ασφάλεια, αλλά και μικρότερο ενεργειακό κόστος.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ την Ακαδημία Αθηνών και την Επιτροπή Ενέργειας που για ακόμα μια φορά παρεμβαίνει στα σημαίνοντα, με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας για ένα φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.

Νέοι δρόμοι ανοίγονται, παλιά μοντέλα εγκαταλείπονται.

Ακόμα και εάν στη σημερινή συγκυρία φαντάζει ο πόλεμος και η ακρίβεια ως η μεγαλύτερη απειλή, η απειλή της  κλιματικής κρίσης παραμένει.

Καλή επιτυχία!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)