to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για τις διακοπές τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως προτιμούν να ταξιδεύουν με τα δικά τους αυτοκίνητα παρά να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ενοικίασης ή άλλα μέσα, σύμφωνα με έρευνα σε 25 χώρες


Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως προτιμούν να ταξιδεύουν με τα δικά τους αυτοκίνητα παρά να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ενοικίασης. Αυτό έδειξε έρευνα καταναλωτών της πολυεθνικής εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte, που διεξήχθη από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2021 σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτή την έρευνα πήραν μέρος 26.000 άτομα και από αυτούς το 76% επισήμαναν ότι προτιμούν να ταξιδεύουν με ιδιωτικό αυτοκίνητο αντί να χρησιμοποιούν ταξί, δημόσια μέσα μεταφοράς ή υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτου. Επιπλέον, το 36% των ερωτηθέντων εξέφρασε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους κατασκευαστές αυτοκινήτων και στις μάρκες που κατασκευάζουν μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κατοχή ενός αυτοκινήτου εκτός από την αίσθηση ασφάλειας, εξακολουθεί να αποτελεί μέτρο κοινωνικής θέσης, ενώ η σημαντική διαφοροποίηση της αγοράς ενός αυτοκινήτου με την ενοικίαση, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση μπορεί κανείς να επιλέξει μια εξατομικευμένη επιλογή εξοπλισμού, να κάνει τροποποιήσεις, κάτι που δεν είναι δυνατό να γίνει στην ενοικίαση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το επόμενο νέο τους αυτοκίνητο που θα αγοράσει ή θα χρησιμοποιήσει τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια βιωσιμότητας και τους στόχους μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα, στο μέλλον που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ της απόκτησης ενός αυτοκινήτου και της ενοικίασης είναι ότι στην αγορά ενός αυτοκινήτου πρέπει να προσθέσουμε τους επιπλέον φόρους, τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλεια, το κόστος συντήρησης και τη μείωση της αξίας του αυτοκινήτου. Στα ενοικιαζόμενα οχήματα δεν υπάρχουν όλα αυτά, παρά μόνο μια δόση που τα συμπεριλαμβάνει όλα.

Από την άλλη, σήμερα τα ποσοστά απόκτησης αυτοκινήτου με χρηματοδότηση στην Ευρώπη είναι μεγάλα με αυξητικές τάσεις. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερα, αλλά και αυτά έχουν αυξητικές τάσεις. Αναλυτές προσβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια οι οδηγοί θα νοικιάζουν το όχημά τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ερωτήθηκαν από την εταιρεία συμβούλων Deloitte προτιμούν να έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο, εντούτοις αναγνωρίζουν ότι η πιο ευνοϊκή λύση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων θα ήταν η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι μικρές αυτονομίες, τα λιγοστά σημεία φόρτισης και η υψηλή τιμή κτήσης τέτοιων οχημάτων αποτρέπουν κάποιον να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το 20% των ερωτηθέντων εξέφρασε ανησυχίες για την αυτονομία των αυτοκινήτων και το 13% θεώρησε την υψηλή τιμή σημαντικό εμπόδιο για την απόκτησή του. Τα κίνητρα αγοράς παίζουν σημαντικό ρόλο. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, το 60% των ανθρώπων εξέφρασαν την επιθυμία να κατέχουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σε σύγκριση με μόλις 26% στις ΗΠΑ. Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης είναι η μείωση της μέσης τιμής τους και η αύξηση της αυτονομίας τους. Για το σκοπό αυτό, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά, θέλοντας να βελτιώσουν από τη μία τις αυτονομίες των ηλεκτρικών μοντέλων τους και από την άλλη να ρίξουν το κόστος τους, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες και διαδικασίες τόσο για τις μπαταρίες όσο και για τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκινήτου.

μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ (Κυριάκος Παρασίδης)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)