to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:26 | 05.10.2022

Πολιτισμός

Καταγγελία για την προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Για τρίτη φορά, καλλιτέχνες του νομού Κοζάνης προβαίνουν σε καταγγελία εναντίον του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και της προκήρυξης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή


Τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή επαναπροκήρυξε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης μετά το φιάσκο της προηγούμενης διαδικασίας, όταν είχε  παραλειφθεί στην προκήρυξη να σημειωθεί ως απαραίτητο προσόν η  πενταετής εμπειρίας αλλά και η  σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, γεγονός που είχε δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από τα καλλιτεχνικά σωματεία.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη από τον Υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη της πρόσληψης του Γιώτη Βασιλειάδη στη θέση.

Στη νέα προκήρυξη έχει προστεθεί ως ειδικό προσόν πρόσληψης η τουλάχιστον 5ετής επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών και παράλληλα ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες.

Όμως υπάρχει ένα άλλο σημείο σε αυτή την προκήρυξη που δημιουργεί προβληματισμό. Στην προηγούμενη προκήρυξη της 26ης Ιουλίου 2022, στη διαδικασία επιλογής τα μέλη του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ που θα επέλεγαν τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, θα έπρεπε να αξιολογήσουν με μόρια τους υποψηφίους σε μια σειρά προσόντα και στη συνέχεια να επιλέξουν αυτόν με την υψηλότερη βαθμολογία. Στη νέα προκήρυξη η μοριοδότηση αφαιρέθηκε και τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει απλά να υποδείξουν τον «εκλεκτό» τους.

Κατόπιν αυτών, σε νέα καταγγελία προχώρησαν καλλιτέχνες του νομού Κοζάνης. Σύμφωνα με την καταγγελία τους, τρίτη κατά σειρά, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης μετά από μια σειρά παράνομων προκηρύξεων εξέδωσε νέα για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή από την οποία αφαίρεσε τον πίνακα μοριοδότησης των υποψηφίων. Ξεκινώντας από την καταγγελία της τρέχουσας προκήρυξης ως παράνομονης και αντισυνταγματικής, οι υπογράφοντες την καταγγελία θεωρούν ότι η επιλογή δεν θα είναι αξιοκρατική αλλά θα επιλεγεί πρόσωπο της αρεσκείας του ΔΣ χωρίς πραγματική αξιολόγηση του έργου και των προσόντων των υποψηφίων. 

Η καταγγελία απευθύνεται στο υπουργείο Πολιτισμού, στον υφυπουργό Ν. Γιατρομανωλάκη, στη γενική γραμματέα Ελ. Δανδουλάκη και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς διευθυντές, αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Κοζάνης.

Εδώ το κείμενο της καταγγελίας και οι υπογραφές:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ:

Βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την τρίτη κατά σειρά παράνομη και αντισυνταγματική προκήρυξη που εξέδωσε το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Συγκεκριμένα στις 19/9/2022, μετά από μια σειρά παράνομων προκηρύξεων που το ίδιο το Δ.Σ. ομολόγησε γραπτώς ότι προέβη και τελικά απέσυρε, εξέδωσε νέα προκήρυξη για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, αφαιρώντας αυτή τη φορά τον πίνακα μοριοδότησης των υποψηφίων.

Αυτό καθιστά την τρέχουσα προκήρυξη παράνομη και αντισυνταγματική, κάτι που επικυρώνει και η δεδικασμένη απόφαση της Ανωτάτης επταμελούς σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη μοριοδότηση των προκηρύξεων, και συγκεκριμένα οι 14/56/2019, 129/2021 και 20/96/2021 (επισυνάπτονται).

Να επισημάνουμε ότι ο πίνακας μοριοδότησης υπήρχε κανονικά στην προηγούμενη προκήρυξη (με ημερομηνία ανάρτησης 27/07/2022) του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ενώ αφαιρέθηκε από την τρέχουσα προκήρυξη, προφανώς για να μη γίνει η επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή με αξιοκρατικό τρόπο, αλλά να επιλεγεί πρόσωπο της αρεσκείας τους χωρίς την μοριοδοτημένη αξιολόγηση του έργου και των προσόντων τους.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για την ανάκληση της τρέχουσας προκήρυξης που λήγει στις 10/10.
Οι κατά σειρά έκνομες ενέργειες του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θίγουν σύσσωμη την καλλιτεχνική κοινότητα, το ίδιο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, και την τοπική κοινωνία.

Οι εκ Κοζάνης καλλιτέχνες:

1) Αλεξανδρίδη Γεωργία, ηθοποιός, απόφοιτη Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη

2) Βαβλιάρας Δημήτρης, τραγουδοποιός, φωτογράφος

3) Βαρδάκα Μαρία, σκηνοθέτης – θεατρολόγος – δραματουργός, απόφοιτη Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ.

4) Γεωργιάδου Ελεάνα, θεατρολόγος- ηθοποιός, απόφοιτη Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., και Ανώτερης Δραματικής Σχολής Εμπρός

5) Διάφας Στρατής, τραγουδοποιός

6) Καριντζιάς Νίκος, ηθοποιός, απόφοιτος Δραματικής σχολής Μαίρης Βογιατζή Τράγκα

7) Κοζικόπουλος Κων/νος, ηθοποιός, απόφοιτος Δραματικής σχολής Ανδρέα Βουτσινά

8) Κωνσταντινίδου Σουέλεν, ηθοποιός, απόφοιτη Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ίασμος

9) Κότσι Κοσμάς, σκηνοθέτης, απόφοιτος Ανώτερης Σχολής Σκηνοθεσίας Εθνικού Θεάτρου

10) Κωτούλας Κωνσταντίνος, πιανίστας – συνθέτης – παραγωγός, Masters of music composition Goldsmith University of London & Berklee college of music (Boston)

11) Μανωλοπούλου Ολυμπία, ηθοποιός, απόφοιτη Δραματικής σχολής Αρχή Ν. Καρρά

12) Μιχαήλ Γιώργος, τραγουδοποιός

13) Νέστορα Άρτεμις, θεατρολόγος, απόφοιτη Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου

14) Σιδηρόπουλος Ραφαήλ, ηθοποιός, απόφοιτος Δραματικής σχολής Αρχή Ν. Καρρά

15) Τεκνετσίδου Αντωνία, θεατρολόγος-ηθοποιός απόφοιτη Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, και Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά

16) Τσοτουλίδης Φώτης, ηθοποιός, απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά

17) Φιλημέγκας Νίκος, ηθοποιός, απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη

18) Φουρκιώτη Χρύσα, ηθοποιός, απόφοιτη Δραματικής σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

19) Χατζημανώλης Μανώλης, καθηγητής μουσικής, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Σερβίων, συνθέτης, τραγουδιστής

20) Χλιαράς Στέλιος, ηθοποιός – σκηνοθέτης, απόφοιτος Ανώτερης Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου
 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)