to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:42 | 05.10.2022

Κοινωνία

Φωκίδα: Ένας εργάτης νεκρός από κατάρρευση στοάς στα μεταλλεία βωξίτη - Απεγκλωβίστηκαν άλλοι τρεις εργαζόμενοι (ενημέρωση)

Ο άτυχος 40χρονος με καταγωγή από τη Λαμία ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άμφισσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του - Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί «κάθε εμπλεκόμενο φορέα να κινητοποιηθεί για τη σωτηρία των συναδέλφων. Καλούμε το σωματείο εργαζομένων της Imerys να κηρύξει στάση εργασίας. Κανένας εργάτης να μην μπει για δουλειά!»


Τραγωδία στα μεταλλεία βωξίτη της Βάργιανης στη Φωκίδα, της εταιρείας IMERYS όπου ένας μηχανικός έχασε τη ζωή του, ακόμα ένα θύμα στην «επιδημία» των εργατικών «ατυχημάτων» του τελευταίου διαστήματος.

Ο άτυχος 40χρονος με καταγωγή από τη Λαμία ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άμφισσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών ακόμα εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Φωκίδας, Ευάγγελο Τσιορλίδα, «ένας μεγάλος βράχος, κάτω από ανεξήγητες συνθήκες έπεσε και καταπλάκωσε ένα 4Χ4 της εταιρείας IMERYS με το οποίο κινούνταν ο 40χρονος μηχανικός που καταπλακώθηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την είσοδο της στοάς».

Σύμφωνα με το κ. Τσιορλίδα οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι «έδωσαν μάχη για άλλα 3 άτομα που δεν μπορούσαν να εξέλθουν από τη στοά». «Απεγκλωβίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους» όπως είπε και με τον τρόπο αυτό έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση στην οποία μετείχαν 14 πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία και 26 πυροσβέστες από την Άμφισσα με 8 οχήματα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην ίδια στοά, η οποία ονομάζεται από τους εργαζόμενους και "Καμόρα", πριν 19 χρόνια το 2003 είχαμε και πάλι κατάρρευση και είχαν σκοτωθεί εργαζόμενοι.

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί «κάθε εμπλεκόμενο φορέα να κινητοποιηθεί για τη σωτηρία των συναδέλφων. Καλούμε το σωματείο εργαζομένων της Imerys να κηρύξει στάση εργασίας. Κανένας εργάτης να μην μπει για δουλειά!».

Αναστέλει τις δραστηριότητες της η εταιρεία, δεν λέει ακόμα κουβέντα για τα αίτια

Την αναστολή των δραστηριοτήτων της μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε στο μεταξύ η Imerys και, όπως ισχυρίζεται, η προσοχή της «επικεντρώνεται στα αίτια του ατυχήματος σε απόλυτη συνεργασία με τις Αρχές».

Ειδικότερα η εταιρεία σε ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Σε σχέση με το συμβάν που έλαβε χώρα σήμερα μεταξύ 11.30 π.μ και 12.00 π.μ στo μεταλλείο Καμάρα στη Φωκίδα, το οποίο οδήγησε στον τραγικό θάνατο ενός εργαζομένου μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η Imerys ενεργοποίησε αμέσως το πρωτόκολλο ασφαλείας και έκτακτων αναγκών και ειδοποίησε άμεσα όλες τις αρμόδιες Αρχές. Στο χώρο επιχείρησαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μας είναι ασφαλείς. Η εταιρεία αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητες της μέχρι νεωτέρας και η προσοχή μας επικεντρώνεται στα αίτια του ατυχήματος σε απόλυτη συνεργασία με τις Αρχές. Οι σκέψεις μας είναι στην οικογένεια του θανόντος και η προτεραιότητα μας είναι να τους παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση αμέσως μόλις υπάρχουν επίσημα στοιχεία".

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων: Άλλος ένας νεκρός στον βωμό του μεροκάματου

«Η αντεργατική κυβερνητική πολιτική, το κτύπημα της συλλογικής δράσης και η πλήρη απαξίωση των ελεγκτικών κρατικών μηχανισμών όπως της Επιθεώρησης Μεταλλείων Ελλάδας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας για την αύξηση της κερδοφορίας των αδίστακτων επιχειρηματικών ομίλων, έχει δημιουργήσει ένα άκρως επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον όπου η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια  έχει υποτιμηθεί και τα πάντα μετρώνται σε χρήμα και κόστος», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)