to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 05.10.2022

Πολιτική

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού: Τα μηνύματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιας εγκατάστασης προσφύγων - Δείτε τα μηνύματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ημέρα


Ελπιδοφόρα και τιμητικά μηνύματα στέλνουν οι βουλευτές/-τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, η οποία είναι σήμερα, 5 Οκτώβρη. 

Η Γιώτα Πούλου, βουλεύτρια Ν. Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσει το μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού με κάποιες γραμμές που δανείστηκε από τον Νίκο Καζαντζάκη

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει:

«Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες»,  Νίκος Καζαντζάκης

Η 5η  Οκτωβρίου, ως Παγκόσμια ημέρα του Εκπαιδευτικού, είναι ημέρα εγρήγορσης και διεκδίκησης μιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά που θα υπηρετεί το μορφωτικό κοινωνικό αγαθό της Παιδείας ως δημόσιο αγαθό, δωρεάν για όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις!

Σήμερα, μάλιστα, που οι δυσκολίες λόγω των πολλαπλών κρίσεων αλλά και κυρίως λόγω της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, πρέπει να διεκδικήσουμε λύσεις  για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στα σχολεία:

  • σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα,
  • τις ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας,
  • τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία,
  • την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών/τριών,
  • με την υγεία να διακινδυνεύεται,

Η διεκδίκηση καλύτερων όρων λειτουργίας των δημόσιων σχολείων είναι ευθύνη όλων μας!

«Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης ξεκινά με τους εκπαιδευτικούς» είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας, όπως αναφέρει ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Γ. Αμανατίδης, αναλυτικά αναφέρει:

Σήμερα τιμούμε πάνω από 60 εκατομμύρια μάχιμους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε όλο τον κόσμο. Εκατόν εξήντα χιλιάδες εξ αυτών, διδάσκουν στην Ελλάδα.

Όλοι και όλες με το έργο τους συμβάλλουν, καθοριστικά, στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών.

Εκπαιδευτικός, νηπιαγωγός, δάσκαλος, καθηγητής, παιδαγωγός, όπως και αν κληθεί, σε όποιο μέρος του κόσμου, σε όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης και αν προσφέρει τις υπηρεσίες του, τη σημερινή μέρα που τον τιμούμε είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Πόσο σημαντικός, πολυδιάστατος, πολύπλοκος και απαιτητικός είναι ο ρόλος του, στο σύγχρονο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, που διαρκώς μεταβάλλεται.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών σήμερα, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και των συνθηκών εργασίας τους, την ανασφάλεια, το άγχος και τις πιέσεις που καθημερινά βιώνουν είναι σημαντικότερος, από ποτέ.

Καλούνται να μεταδώσουν ιδανικά και αξίες, να διαμορφώσουν κριτικά σκεπτόμενους πολίτες που θα αγωνιστούν για την παγκόσμια ειρήνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Και όχι να διαμορφώσουν «εργαλεία κέρδους ανταλλάξιμα σε ελεύθερες αγορές, σε σκλαβοπάζαρα ανθρώπων, σε αρένες πάλης για μια θέση εργασίας», όπως έχει πει ο Ν. Ποταμιάνος.

«Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης ξεκινά με τους εκπαιδευτικούς» είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας.

Επισημαίνονται οι δεσμεύσεις που διατυπώθηκαν στη Διάσκεψη Κορυφής της Συνόδου για το Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης τον Σεπτέμβριο του 2022:

«Η Σύνοδος Κορυφής μάς δίνει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε ανθεκτικά εκπαιδευτικά συστήματα ικανά να προσφέρουν την ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, που οι μαθητές μας έχουν δικαίωμα και που αξίζουν. Οι δάσκαλοι έχουν κεντρική θέση σε αυτά τα συστήματα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στους δασκάλους και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για να τερματιστεί η έλλειψη εκπαιδευτικών. Πρέπει να εμπλέκουν τους εκπαιδευτικούς στις αποφάσεις πολιτικής μέσω του κοινωνικού διαλόγου. Και πρέπει να εμπιστεύονται τους δασκάλους και να σέβονται την επαγγελματική τους αυτονομία. Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης ξεκινά με μια νέα συμφωνία για τους εκπαιδευτικούς»- Ντέιβιντ Έντουαρντς,  Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Εκπαίδευσης.

Οφείλουμε να προσφέρουμε συνεχή στήριξη στους εκπαιδευτικούς, αναβάθμιση του κύρους και αναγνώριση του σημαντικού τους έργου, επιβραβεύοντας, ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά, το ρόλο και την προσφορά τους, καθώς, «μέσα από την εκπαίδευση που προσφέρουν στις νεότερες γενιές παίρνει σάρκα και οστά το μέλλον των κοινωνιών». (Dumitru Chitoran, σύμβουλος UNESCO για θέματα εκπαίδευσης).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)