to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 05.10.2022

Κοινωνία

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Δεν θα προσαρμοστούμε με την «αστυνομία ανέργων»

Σε ανακοίνωση της ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ τονίζεται ότι: «Αντί η κυβέρνηση να ζητάει ταπεινά συγνώμη από τους χιλιάδες ανέργους, που έχουν πεταχτεί στο περιθώριο και παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, θεσπίζει ποινολόγιο ανέργων».


Και συνεχίζει: «Ήδη με τον νόμο 4921/2022, τον επονομαζόμενο «Δουλειές ξανά», προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο σε περίπτωση άρνηση τριών θέσεων εργασίας.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην «εξειδίκευση» που έκανε η διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), προβλέπεται ότι «στην περίπτωση, που η εξεύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας καταστεί ανέφικτη, ο εργασιακός σύμβουλος δύναται να προτείνει άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσιδιάζουν, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντος εργασία». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο άνεργος θα αναγκάζεται να δεχθεί οποιαδήποτε θέση εργασίας του προταθεί, για να μην υποστεί τις «κυρώσεις».

Πριν λίγες ημέρες ο Διοικητής του ΟΑΕΔ πρότεινε, και το ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)   ενέκρινε, το ποινολόγιο ανέργων. Με αυτό τίθενται σε εφαρμογή όλες οι διατάξεις του παραπάνω νόμου και επιβάλλονται πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ για διοικητικές παραβάσεις από τους ανέργους.  Είναι ο ίδιος διοικητής που αύξησε τον μισθό του κατά 1.000 ευρώ τον μήνα(!).

Στην χώρα με το μεγαλύτερο  ποσοστό ανεργίας νέων στην Ευρώπη, η κυβέρνηση αντί να εντείνει τις προσπάθειες για να επιλύσει το πρόβλημα ή έστω να ανακουφίσει τους ανέργους, επιχειρεί να τους συκοφαντήσει,  βγάζοντας του τεμπέληδες. Προσπαθεί να μας πείσει ότι η τεμπελιά των ανέργων, και όχι οι συνθήκες γαλέρας, ήταν η αιτία για το πρόσφατο κύμα «άρνησης» στον τουριστικό τομέα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο σκοπός της είναι οι συνθήκες γαλέρας να εξαπλωθούν παντού χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα άρνησης και συγχρόνως να εμφανίζεται τεχνητά μειωμένο το ποσοστό ανεργίας!

Η μόνιμη/σταθερή εργασία είναι έξω από τον προσανατολισμό του Οργανισμού. Όπως άλλωστε επισημαίνουν μέλη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ: «οι όποιες ρήτρες που είχαν οι επιχειρήσεις για να διατηρούν τους εργαζόμενους στην εργασία έστω και για 6-12 μήνες μετά το τέλος των περίφημων προγραμμάτων απασχόλησης, είναι πλέον ανύπαρκτες» και «η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) είναι ο Οργανισμός που επιδοτεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των ανέργων και αυτό ως 12 μήνες, με επίδομα ανεργίας λίγο πάνω από τα 400 ευρώ, που επιδοτεί τους μακροχρόνια άνεργους με ένα επίδομα των 200 ευρώ το οποίο δίνεται και αυτό για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια».

Μετά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η αστυνομοκρατία επεκτείνεται και στους ανέργους. Η οργή των ανέργων και των εργαζομένων ξεχειλίζει με την αδιάντροπη προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαναγκάσει ανθρώπους να εργαστούν ακόμα και σε συνθήκες γαλέρας.
Στηρίζουμε την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ σε όλες της τις προσπάθειες για την ανατροπή του παράλογου ποινολογίου και ενώνουμε δυνάμεις για την οριστική κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων του Χατζηδάκη»
.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)