to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 05.10.2022

Κοινωνία

Το υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί την ανάκαμψη των εταιρειών τηλεπικοινωνίας

Σε ιδιώτες, και για την ακρίβεια στις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνίας, κατευθύνει το υπουργείο Παιδείας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για ψηφιακά έργα και υπηρεσίες στην εκπαίδευση


Λίγες μόνο μέρες από τη δημοσιοποίηση του σκανδαλώδους διαγωνισμού του υπουργείου Παιδείας (52 εκατ. €) για ψηφιακά έργα και υπηρεσίες που υπάρχουν ήδη και υλοποιούνται από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος», αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διεκδικητές των έργων που κατέθεσαν υποψηφιότητα είναι:

• η ένωση εταιρειών «ΟΤΕ – Byte» με υπεργολάβο την ΕΠΑΦΟΣ,
• η Vodafone με υπεργολάβους την Cosmos Business Systems και την Space Hellas,
• η ένωση εταιρειών «Wind – Active».

Οι διαγωνισμοί, συνολικού ύψους 177,7 εκατ. €, διενεργούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορούν στη δράση: «Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης» (κωδικός επένδυσης: 16676). Πιο συγκεκριμένα, τα έργα και το κόστος τους είναι:

1. Ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου στα σχολεία – 45,7 εκατ. €
2. Ψηφιακός εξοπλισμός σχολείων – 120 εκατ. €
3. e-Schools: Ψηφιακές υπηρεσίες για σχολεία – 12 εκατ. €

Σημειώνεται πως εκτός του ψηφιακού εξοπλισμού των σχολείων (κυρίως διαδραστικοί πίνακες και εγκαταστάσεις δικτύωσης), οι υποδράσεις για το e-Schools και την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχόμενου αποτελούν αντιγραφή έργων και υπηρεσιών, που υλοποιεί εδώ και χρόνια το δημόσιο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» με συνολικό κόστος μόλις 11,6 εκατ. €!

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των εργαζομένων του Ινστιτούτου, οι οποίοι υποστηρίζουν πως «το υπουργείο Παιδείας μοιράζει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία πανομοιότυπων συστημάτων», κάνουν λόγο για «κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος», ενώ υπογραμμίζουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απαξιωθούν οι δημόσιες υποδομές και οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να περάσουν σε χέρια ιδιωτών με υπέρογκα κόστη.


Τι προβλέπουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης» αφορά το περιεχόμενο, τις υποδομές και τις υπηρεσίες και συνοδεύεται από ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρύθμισης για την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών και την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Περιλαμβάνει τις ακόλουθες συνιστώσες: ψηφιακό περιεχόμενο στα σχολεία, ψηφιακός εξοπλισμός, επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, ψηφιακές υπηρεσίες σε σχολεία και πανεπιστήμια. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η υλοποίηση θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)