to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 04.10.2022

πηγή: efsyn.gr

Οικονομία

Νέο άλμα στις τιμές πετρελαίου ενόψει μείωσης παραγωγής απ' τον ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα (4/10/22) πάνω από 2,5 δολάρια το βαρέλι, καθώς αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής αργού από την ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο, Τετάρτη


Η κίνηση αυτή αναμένεται να συμπιέσει την προσφορά σε μια αγορά πετρελαίου που στελέχη και αναλυτές εταιρειών ενέργειας λένε ότι είναι ήδη περιορισμένη λόγω της ζήτησης, της έλλειψης επενδύσεων και των προβλημάτων εφοδιασμού.

Πηγές από τον Οργανισμό των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ανέφεραν ότι ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, συζητά περικοπές παραγωγής άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα. Το πετρέλαιο, στο μεταξύ, ενίσχυσε τα κέρδη του μετά την αναφορά του Bloomberg ότι ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αναμένουμε να γίνει μια σημαντική περικοπή, η οποία όχι μόνο θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα φυσικά αποθέματα, αλλά θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στην αγορά, ανέφερε η Fitch Solutions.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα λάβει την κατάλληλη απόφαση για να εγγυηθεί τον ενεργειακό εφοδιασμό και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών.

Στόχος παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ + αύξησε την παραγωγή φέτος μετά από περικοπές ρεκόρ που επιβλήθηκαν το 2020, όταν η πανδημία μείωσε τη ζήτηση. Όμως τους τελευταίους μήνες, ο ΟΠΕΚ+ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του, χάνοντας τον Αύγουστο κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο στόχος της μείωσης παραγωγής που εξετάζεται δικαιολογείται από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά, δήλωσε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι αυτό ενίσχυσε τις ανοδικές της προοπτικές για το πετρέλαιο.

Στο μεταξύ το δολάριο των ΗΠΑ κατέγραψε απώλειες έναντι άλλων νομισμάτων για πέμπτη ημέρα, καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι κυρώσεις της G7 στη Ρωσία θα εφαρμοστούν σε τρεις φάσεις, στοχεύοντας πρώτα το ρωσικό πετρέλαιο, μετά το ντίζελ και μετά τα προϊόντα χαμηλότερης αξίας όπως η νάφθα.

Οι κυρώσεις από την G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιλέγει την απαγόρευση δύο φάσεων, πρόκειται να ξεκινήσουν στις 5 Δεκεμβρίου.

Η ελβετική τράπεζα UBS δήλωσε ότι βλέπει πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του αργού σε υψηλότερα επίπεδα προς το τέλος του έτους, όπως η «ανάκτηση της κινεζικής ζήτησης, η περαιτέρω μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, το τέλος της απελευθέρωσης του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR) και η επικείμενη απαγόρευση της Ε.Ε. στις εξαγωγές ρωσικού αργού».

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)