to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 04.10.2022

Οικονομία

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Τι πρέπει να γίνει για το ρεύμα και τα καύσιμα

Επίσκεψη σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησε κλιμάκιο του Δ.Σ. της αγροτικής Κίνησης


Επίσκεψη στα γραφεία του υποκαταστήματος της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στη Λάρισα, για τα θέματα της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και των εντολών αποκοπών ρεύματος, σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πραγματοποίησε χθες, κλιμάκιο του Δ.Σ. της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, αποτελούμενο από τον πρόεδρο κ. Χρήστο Αθανασιάδη, τον Γραμματέα κ. Νίκο Παπαδόπουλο και τον Ταμία κ. Αργύρη Μπαϊραχτάρη.

Τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας, συναντήθηκαν διαδοχικά με τον πρόεδρο της  Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ κ. Βασίλη Μητροδήμο, τον πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα του Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ κ.κ. Κώστα Πράπα και Νέστορα Πασχάλη αντίστοιχα καθώς και με τον Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Κεντρικής Ελλάδας κ. Αλέξανδρο Δήμου.   

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και μετά τη σχετική ενημέρωση που τους παρείχαν οι προαναφερθέντες, τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας, ανέφεραν πως η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάδειξης του τρομακτικού προβλήματος, με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, το οποίο έχει μετατραπεί σε «γάγγραινα» για κάθε αγρότη, ελεύθερο επαγγελματία και νοικοκυριό αλλά και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Παράλληλα τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας, υποστήριξαν ότι από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, συντελείται ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, αναφορικά με την επιδότηση των καταναλωτών η οποία κατευθύνεται στους παρόχους ρεύματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι ουσιαστικά επιδοτείται ο μηχανισμός αισχροκέρδειας, αφού από τα 10 δισ. ευρώ, που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι χορήγησε για την ενεργειακή κρίση και την επιδότηση των λογαριασμών, το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών είναι χρήματα των ιδίων των φορολογουμένων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία, αποδόθηκαν στους 4-5 παρόχους ρεύματος. Δηλαδή οι καταναλωτές έγιναν απλά ένας ιμάντας μεταφοράς 10 δισ. ευρώ σε 4-5 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ενέργειας. 

Αντιθέτως, όπως υποστήριξαν τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να παραμείνουν στους ίδιους τους καταναλωτές ή σε όποιες κοινωνικές ομάδες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αν η κυβέρνηση έπραττε, ότι έπραξαν και οι χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία-Πορτογαλία), οι οποίες ζήτησαν από την Ε.Ε. και πέτυχαν την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τις εντολές αποκοπών ρεύματος, τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας, επικαλέστηκαν  τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, κ. Κώστα Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, το τρέχον έτος, έχουν δοθεί προς το ΔΕΔΔΗΕ 315.000 εντολές διακοπής ρεύματος ανά την επικράτεια, ενώ ολόκληρο το 2021 δεν ξεπέρασαν τις 168.000, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουμε τις 400.000 εντολές αποκοπών. 

Ακολούθως τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, που έχουν ως εξής:

• Επιστροφή όλων των χρημάτων που πλήρωσαν αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και καταναλωτές, για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής

• Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, με ανάκτηση τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, για φθηνή και προσιτή πρόσβαση των καταναλωτών στο ρεύμα, όπως έπραξαν Γαλλία και Γερμανία οι οποίες προχώρησαν στην πλήρη κρατικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών EDF και Uniper 
• Όπως προαναφέρθηκε, αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, όπως έπραξαν οι χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία)
• Αξιοποίηση για όσο απαιτείται το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
• Καμία αποκοπή σε αγρότες και καταναλωτές όσο διαρκή η ενεργειακή κρίση και γενναία ρύθμιση των οφειλών
• Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ
• Κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)