to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:02 | 03.10.2022

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Έντονο άρωμα επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων

«Έντονο άρωμα επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων - Είναι πεντακάθαρο σε οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να δει τα στοιχεία στενά και στεγνά, ανεξαρτήτως των δικαιολογιών που μπορεί να σκαρφίζεται κάθε φορά η κυβέρνηση για να παρακάμψει μια πραγματικότητα η οποία βοά»


“Η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pega για παρέμβαση της Europol σαφέστατα αποδεικνύει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ότι έχει την διάθεση να αναδείξει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης και να διαλευκάνει τα σκοτεινά σημεία του σκανδάλου των παρακολουθήσεων”, δήλωσε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ο Βουλευτής Α’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και συνέχισε τονίζοντας: “Παρά την προσπάθεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να μετατρέψει την Εξεταστική Επιτροπή σε παρωδία οι εμπλεκόμενοι, που κλήθηκαν, υπέπεσαν σε μια σειρά από αντιφάσεις, επικαλέστηκαν άνευ λόγου το απόρρητο για να αφήσουν στη σκιά πολλά ερωτήματα, πράγμα το οποίο αναδεικνύει και ένα έντονο άρωμα επιχείρησης συγκάλυψης από την μεριά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης”.

Μάλιστα επεσήμανε ότι “είχαμε και κάποιες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα τις ψευδείς καταθέσεις του κ. Τρίμπαλη, νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας Krikel. Η Krikel είναι μια από τις εταιρείες που συνδέονται με τους επιχειρηματίες Λαβράνο και Μπίτζιο, όπως συνδέεται με τους επιχειρηματίες αυτούς και η εταιρεία Intellexa η οποία στην πραγματικότητα εμπορεύεται το Predator. Επομένως πρόκειται για ένα πολύ περίεργο τρίγωνο, Krikel – Intellexa - ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι δύο αυτοί επιχειρηματίες φαίνεται να συνδέονται στενά με τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη. Ο κ. Τρίμπαλης ισχυρίστηκε ότι είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της Krikel από το 2017, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τους κ. κ. Μπίτζιο και Λαβράνο, οι οποίοι εμφανίζονται από το 2017 μέχρι και το 2019 να διαπραγματεύονται για διάφορα πράγματα εκ μέρους της εταιρείας Krikel. Επομένως, είναι σαφής η ψευδής κατάθεση του κ. Τρίμπαλη. Είναι προφανές ότι οι αόρατοι λεγόμενοι άνθρωποι πίσω από αυτές τις δύο εταιρείες είναι ο κ. Λαβράνος και ο κ. Μπίτζιος και είναι αναγκαίο να κληθούν και αυτοί για εξηγήσεις στην Ελληνική Βουλή”.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε: “Αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η αντιπολίτευση δεν έχει εξαντλήσει τα κοινοβουλευτικά της όπλα. Έχουμε μπροστά μας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Έχουμε τη δυνατότητα, με βάση την ερμηνεία της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία είναι ερμηνεία από την πλειοψηφία περί της μιας συνεδρίασης το μήνα να συγκαλούμε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάθε μήνα, έτσι ώστε να πιέζουμε για να αναδειχθούν όσο το δυνατόν πληρέστερα οι ευθύνες ακριβώς αυτού του τεράστιου σκανδάλου υποκλοπών, αλλά την ίδια στιγμή να αναδειχθούν και οι ευθύνες για την συγκάλυψη την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την αγαστή συνεργασία του Προέδρου της Βουλής και του Προεδρείου συνολικότερα”.

“Είναι άνευ αμφισβήτησης ότι με εντολή Μητσοτάκη-Δημητριάδη έχουμε μια παράλληλη λειτουργία της ΕΥΠ με ένα παρακρατικό σύστημα παρακολουθήσεων μέσω Predator. Όλα αυτά η κυβέρνηση όχι απλώς γνώριζε, αλλά τα κατηύθυνε, τα ενορχήστρωνε. Πλέον είναι πεντακάθαρο σε οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να δει τα στοιχεία στενά και στεγνά, ανεξαρτήτως των δικαιολογιών που μπορεί να σκαρφίζεται κάθε φορά η κυβέρνηση για να παρακάμψει μια πραγματικότητα η οποία βοά. Το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τα αποτελέσματα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα, καθώς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση όταν έχει τα δύο πέμπτα της Επιτροπής να καλεί μάρτυρες ανεξαρτήτως της πλειοψηφίας. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε τις ευθύνες και θα οδηγηθεί η κυβέρνηση στον μοναδικό δρόμο που της αρμόζει, την παραίτηση της”, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε: “Για κάποια πρόσωπα που έχουν ποινικές ευθύνες είναι δυνατόν να κινηθεί από τώρα η δικαστική διαδικασία. Δηλαδή για τον κ. Δημητριάδη, τον κ. Κοντολέοντα, τον κ. Δεμίρη, οι οποίοι με τον ένα με τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν σε αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο η ποινική δικαιοσύνη να ανοίξει φάκελο προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε ότι αφορά ευθύνες μη πολιτικών προσώπων, όπως του κ. Δημητριάδη ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει μια τέτοια προκαταρκτική εξέταση μετά την πολιτική αλλαγή και τη διαμόρφωση προοδευτικής, αριστερής και δημοκρατικής κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε ένα τέτοιο τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο υποκλοπών χωρίς να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων”.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του πρόσθεσε: “Ενδιαφέρον παρουσιάζουν μια σειρά από νομικά ζητήματα, που έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την ποιότητα της δημοκρατίας. Μιλάω φυσικά για την επίκληση του απορρήτου από συγκεκριμένα πρόσωπα ενώπιον της Βουλής”. Και κατέληξε ο Δ. Τζανακόπουλος: “Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν νησίδες ανέλεγκτες στο εσωτερικό μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Υπό αυτή την έννοια, εαν γίνει αποδεκτή η επίκληση, η αντίταξη του απορρήτου ενώπιον είτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είτε της Εξεταστικής Επιτροπής, αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε κράτος ΕΥΠ και κράτος δικαστών. Δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ πρωθυπουργός της χώρας, ούτε μπορεί να επικαλείται το απόρρητο ενώπιον της λαϊκής αντιπροσωπείας. Δεν υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες στη δημοκρατία, είτε αυτή η νησίδα λέγεται εισαγγελέας αρμόδια για την ΕΥΠ, είτε αυτή η νησίδα λέγεται διοικητής της ΕΥΠ.  Έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και η εξεταστική επιτροπή είναι η ανώτατη μορφή άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ανώτατης μορφής του κοινοβουλευτικού ελέγχου”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)