to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 03.10.2022

Διεθνή

Συνεδρίασε το Eurogroup: Δεν απέκλεισε ύφεση ο Τζεντιλόνι

Ξεκίνησε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία τα μέλη του Eurogroup όπου συζητούνται μεταξύ άλλων μακροοικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν.


Οι υπουργοί αναμένεται να επικεντρώνουν τη συζήτησή τους στη δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η ευρωζώνη για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και, στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις και τις προτεραιότητες πολιτικής για την ευρωζώνη στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων.

Η ημερήσια διάταξη του Eurogroup περιλαμβάνει, επίσης, εξέταση διεθνών οικονομικών ζητημάτων, που περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, ενόψει της επικείμενης Ετήσιας Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τέλος, θα συζητηθούν επιχειρηματικά μοντέλα συμμετεχόντων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο οικοσύστημα του ψηφιακού ευρώ.

Προσχέδιο Eurogroup: Τα μέτρα για την κρίση στην Ενέργεια θα είναι προσωρινά

Μεγάλη πιθανότητα συγκεντρώνει μια απόφαση δέσμευσης «οι εθνικές χρηματοοικονομικές ασπίδες έναντι του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους να είναι προσωρινές και στοχευμένες, ώστε να μην πυροδοτηθεί μια σπείρα μισθών-τιμών που θα ενισχύσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό», σύμφωνα με το προσχέδιο κοινής δήλωσης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Το προσχέδιο προετοιμάστηκε για τις συζητήσεις των υπουργών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ και συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο σήμερα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, και αναφέρει ότι τα εθνικά μέτρα θα συντονιστούν για την προστασία του διασυνοριακού ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι ευθύνη μας να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της εξωτερικής κρίσης στις οικονομίες μας», αναφέρεται στο draft και υπογραμμίζεται ωστόσο πως «παρόλα αυτά, τέτοια μέτρα θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ενεργειακής ζήτησης».

Οι συζητήσεις για τη δημοσιονομική απάντηση γίνονται ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα καταφύγει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (195,32 δισεκατομμύρια δολάρια) για εταιρείες και νοικοκυριά που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος.

Το μέγεθος της γερμανικής απάντησης είναι πολλαπλάσιο των 67 δισ. ευρώ που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει η Γαλλία ή των 68 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η Ιταλία.

Είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη από όσα μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός το οποίο εγείρει ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών της ΕΕ.

Το μέγεθος της συνολικής κρατικής βοήθειας της ευρωζώνης για την οικονομία, που ήδη ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, αποτελεί επίσης πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αυξάνει τα επιτόκια για να ανακόψει τον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε στο 10% τον Σεπτέμβριο.

Π. Τζεντιλόνι: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης 

"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης», παραδέχτηκε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος σήμερα στο Εurogroup στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομίας, δύο φαινόμενα που επιδεινώθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε ότι είχαμε τους πρώτους 6 μήνες μια αξιοπρεπή ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά υποφέρουμε από τις συνέπειες του πολέμου, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και βλέπουμε την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη να πέφτει», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο ύφεσης και βλέπουμε διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά στη ζώνη του ευρώ».

Η αντίδραση σε αυτό είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας και χρειάζεται έναν ισχυρό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών επικεντρώνοντας σε «προσωρινά και στοχευμένα μέτρα» και γενικά έχοντας μια πολύ καλή αλληλεπίδραση μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο σχέδιο στήριξης, ύψους 200 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη». «Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε ως πρώτη αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Επίτροπος και τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει στην κρίση και επίσης να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε, τέλος.

Σταϊκούρας: «Προκλήσεις του 2023, στη σκιά μιας νέας εξωγενούς μεγάλης κρίσης»

Την ανάγκη να δοθούν κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις μπροστά στις νέες δημοσιονομικές προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και το νέο γεωπολιτικό πεδίο, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

«Θα συζητήσουμε στο Eurogroup για τις δημοσιονομικές προκλήσεις του 2023, στη σκιά μιας νέας εξωγενούς μεγάλης κρίσης, στο ενεργειακό και το γεωπολιτικό πεδίο. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν συντονισμό στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, μεταξύ των κρατών-μελων της ευρωζώνης, απαιτούν όμως και κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Στην τιμή του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική επιδοτική στρατηγική, όπως καταδείχθηκε και σήμερα με την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 - προϋπολογισμός, ο οποίος αναδεικνύει τα ισχυρά θεμέλια, πάνω στα οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία, αλλά και τις πολύ ισχυρές προοπτικές στα πεδία της ανάπτυξης, των επενδύσεων, των εξαγωγών, της απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός όμως περιλαμβάνει και τις αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να χτίσουμε με επάρκεια ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας».

Καταλήγοντας, ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Η Ελλάδα αναπτύσσεται και ισχυροποιείται. Όλοι μαζί και πάλι, με σύνεση, σοβαρότητα και ρεαλισμό, θα τα καταφέρουμε».


___________

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EBS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)