to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 03.10.2022

Διεθνή

Τα Erdoganomics απογειώνουν στο 83% τον πληθωρισμό, γκρεμίζουν τη λίρα

Σε νέα υψηλά 24 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να πιέζει την κεντρική τράπεζα σε μειώσεις επιτοκίων. Η ανορθόδοξη αυτή πολιτική έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές καταναλωτή να είναι εκτός ελέγχου.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική στατιστική υπηρεσία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο περαιτέρω κατά 3,08% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και ο πληθωρισμός (που αποτυπώνει την αύξηση σε ετήσια βάση) εκτινάχθηκε στο 83,45%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 4,78% σε μηνιαία βάση και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα αυξήθηκε κατά 151,5%.

Ο πληθωρισμός στη χώρα των 84 εκατομμυρίων πολιτών επιδίδεται σε μία ξέφρενη κούρσα, που κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, εδώ και δύο χρόνια. Αλλά αυτό δεν αποτρέπει τον Τούρκο πρόεδρο από το να επιμείνει στα Erdoganomics. «Η μεγαλύτερη μάχη είναι κατά των επιτοκίων. Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι τα επιτόκια. Μειώσαμε το βασικό επιτόκιο στο 12%. Είναι αυτό αρκετό; Όχι, θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε κομματική του ομιλία στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο η κεντρική τράπεζα (που βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχου του "σουλτάνου" ) μείωσε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, από το 14% στο 12%, σοκάροντας τις αγορές, που ήλπιζαν ότι θα τα διατηρήσει τουλάχιστον αμετάβλητα για να βάλει λίγο φρένο στον πληθωρισμό και να στηρίξει τη λίρα. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 28% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του έτους και κινείται πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η ισοτιμία σήμερα είναι στις 18,56 λίρες ανά δολάριο.

naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)