to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 03.10.2022

Διεθνή

Βρετανία: Πρώτη ήττα για τη Λιζ Τρας - Πήρε πίσω τις μειώσεις φόρων για πλουσίους

Δεν καταργείται ο συντελεστής 45% στη φορολογία των πλουσίων μετά τις αντιδράσεις


Σε μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών εξαναγκάστηκε η Βρετανή Πρωθυπουργός Λιζ Τρας σήμερα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, και λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων, αποσύροντας το μέτρο για κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% επί των υψηλών εισοδημάτων, το οποίο η Τρας και ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρενγκ είχαν ανακοινώσει στις 23 Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωσή τους αυτή είχε προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος. 

Η Λιζ Τρας φοβήθηκε, και ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανέλαβε την ευθύνη και ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή που είχε ανακοινωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, ένα μέτρο που είχε προκαλέσει τη γενική κατακραυγή

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 45% επισκίασε την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας μας. Κατά συνέπεια ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε. Το καταλάβαμε και ακούσαμε», ανέφερε στο Twitter o Κουάρτενγκ.

Λίγο αργότερα μιλώντας στο BBC ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά τη στροφή 180 μοιρών που αναγκάστηκε να κάνει, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είχε καταλήξει ένας «μεγάλος περισπασμός από ένα ισχυρό πακέτο μέτρων».

Με την αξιοπιστία της κυβέρνησης να έχει πληγεί σημαντικά, οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος δηλώνουν ότι η απόσυρση του μέτρου ήταν αναπόφευκτη. «Έτσι, πλέον είμαστε στη φάση του "επιβιώνουμε μέρα με τη μέρα"», δήλωσε κάποιο από τα επιφανή στελέχη του κόμματος, υπό την κάλυψη της ανωνυμίας.

Στο μεταξύ, χτες στη Mirror πρώην υπουργός δήλωσε ότι η Τρας θα έχει εκδιωχθεί από τη θέση της πριν από τα Χριστούγεννα και ότι είναι ήδη «μια νεκρή που περπατά» (dead woman walking, πρόκειται για έκφραση). «Θα έπρεπε να έχει την ευθυκρισία να καταλάβει ότι έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και ότι δεν πρόκειται να την ανακτήσει ποτέ». 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)