to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 03.10.2022

Οικονομία

Σε «κινούμενη άμμο» ο Προϋπολογισμός του 2023 - Με πολλούς αγνώστους Χ και μέτρα άνω των 3 δισ.

Σε διεθνές κλίμα ανασφάλειας και με άγνωστους Χ την πορεία των τιμών ενέργειας και τη δημοσιονομική ρότα που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες, κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2023 - Η ανακοίνωση του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας λόγω της “κινούμενης άμμου” στο μέτωπο του ενεργειακού κατατίθεται το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού σήμερα (3/10). Ενός Προϋπολογισμού, όμως, που είναι άγνωστο εάν οι βασικές “ράγες” του θα παραμείνουν ως έχουν, με προβλέψεις για 2,1% ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα, λίγο πιο κάτω από το 1%.

Δείγμα των δυσκολιών που έχει η κατάρτισή του εντοπίζεται βασικά σε δυο μέτωπα. Το ένα έχει να κάνει με την πορεία των τιμών ενέργειας και το άλλο αφορά τη δημοσιονομική “ρότα” που θα ακολουθήσει η ΕΕ μετά και την απόφαση της Γερμανίας να ανακοινώσει ένα “πακέτο” στήριξης της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Όσον αφορά τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, έκλεισαν σήμερα με άνοδο κατά 103% καθιστώντυας τη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, την ακριβότερη αγορά της Ευρώπης. Ενώ όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΕ και μετά την απόφαση της Γερμανίας να ανοίξει την κάνουλα των κρατικών χρηματοδοτήσεων με ένα “πακέτο” 200 δισεκ. ευρώ, υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί σχετικά με το αν η ΕΕ θα κινηθεί στην κατεύθυνση ενός πιο χαλαρού δημοσιονομικά δρόμου ή θα επιλέξει το μονοπάτι του κατακερματισμού με όσους έχουν τις δυνατότητες να δρουν αυτόνομα και συχνά σε βάρος της κοινοτικής αλληλεγγύης. Για τη χώρα μας τα πράγματα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι  επιδιώκει μέσα από τον “ορθό δημοσιονομικά” δρόμο να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο προϋπολογισμός, προσχέδιο του οποίου θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, θα προβλέπει συνέχιση της ανάπτυξης, αλλά και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Ο κ. Σταϊκούρας έχει καταγράψει δύο εναλλακτικά σενάρια για την οικονομία αποτυπώνοντας το δείκτη αβεβαιοτήτων της συγκυρίας. "Τις τελευταίες 10 μέρες είχαμε ανακοινώσεις 10 διαφορετικών οικονομικών μεγεθών. Η οικονομική πολιτική χτίζεται με το σύνολο των οικονομικών δεικτών. Έχουμε πολύ υψηλή ανάπτυξη, μην το προσπερνάμε αυτό. Έχουμε υψηλότερα τουριστικά έσοδα από το 2019. Έχουμε 6% λιγότερη ανεργία. Έχουμε υψηλότερες επενδύσεις και εξαγωγές, που σημαίνει υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα. Έχουμε διπλή αύξησης του κατώτατου μισθού και σημαντικές μειώσεις φόρων. Αυτά είναι τα σημαντικά στοιχεία της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά έχουμε ένα εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο που επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και αυτό είναι ο υψηλός πληθωρισμός. Η κυβέρνηση έρχεται να δώσει 13 εκατομμύρια ευρώ φέτος για μέτρα. Εκ των οποίων τα 10 δισεκατομμύρια είναι για την επιδότηση του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η εκτίμησή μας είναι ότι η πίεση θα είναι έντονη φέτος με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού του χρόνου. Πάλι θα είναι υψηλός ο πληθωρισμός του χρόνου, και επίμονος, αλλά και σε όλη την Ευρώπη θα είναι υψηλός. Έχουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του υψηλού πληθωρισμού, κατά το βασικό σενάριο", δήλωσε.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών θα είναι να σταλεί ένα μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας προς πάσα κατεύθυνση. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, κρίσιμο στοιχείο για το 2023 είναι να πειστούν οι αγορές ότι η χώρα προφυλάσσει με κάθε κόστος ό,τι με κόπο και θυσίες έχει χτιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εξάλλου μία από τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, για το 2023, είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ένας στόχος που αποκτά μεγαλύτερη αξία την περίοδο που διανύουμε με τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Για το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι στο 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα θα προβλέπεται η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμαίνεται στην περιοχή του 0,5% έως και 0,7% και πάντως σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα από το 1%.

Σημειώνεται ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο υπήρχε η δέσμευση ότι θα έπρεπε να επιτύχει πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η μεταβολή των συνθηκών και η συνέχιση και μάλιστα με περισσότερη ένταση της ενεργειακής κρίσης, ώθησε την κυβέρνηση να μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της, αφού πλέον απαιτούνται περισσότερα χρήματα για πακέτα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, αυτό θα διαμορφωθεί τελικά στην περιοχή του 2%, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η εκτίμηση που θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο θα είναι ότι εφέτος σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι περισσότερο αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% σε μέσα επίπεδα.

Όσον αφορά το κόστος των μέτρων στήριξης απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων σε ενέργεια, αγαθά και υπηρεσίες, το επόμενο έτος  θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση στις συντάξεις, μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί, τουλάχιστον 7% με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υψηλότερο από 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επεκτείνεται το μέτρο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, με συνολικό κόστος, μαζί με την κατάργηση στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ήδη ισχύει, 1,24 δισ. ευρώ. Επίσης μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται σε 870 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις της ενέργειας, θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού το 2023, με το μεγαλύτερο κόστος να καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tο κύκνειο άσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο αναμενόμενος Προϋπολογισμός 2023

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού, καθώς το 2023 είναι η χρονιά, που η χώρα οφείλει να επιστρέψει σε πλεονάσματα. Με βάση τα στοιχεία που το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στη δημοσιότητα, το 2022 θα κλείσει με έλλειμμα, που θα κινηθεί περίπου στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ (και αμέσως μετά οι Υπουργοί Οικονομικών) εξήγγειλαν συγκεκριμένα μέτρα, για τα οποία δήλωσαν ότι είναι απολύτως κοστολογημένα.

Μάλιστα, εξαπέλυσαν επίθεση στις προτάσεις που κατέθεσε από το ίδιο βήμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα που προτείνουμε δεν βγαίνει και πως θα κοστίσει τόσο πολύ στη χώρα, που θα ευθυνόμαστε για επιστροφή σε μνημόνια. Αναμενόμενο: και τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλουν να αμαυρώσουν και αδυνατούν να παρακολουθήσουν την αλλαγή πολιτικής που προτείνουμε υπέρ του συνόλου της κοινωνίας και όχι των ολιγαρχών και γνωρίζουν πολύ καλά ότι στα ψίχουλα που μοιράζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και πραγματικές λύσεις.

Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πέρα από την επικοινωνιακή πρώτη αντίδραση; Νέες εξαγγελίες και δεσμεύσεις για το 2023 που πολλαπλασιάζουν το δημοσιονομικό κόστος των δεσμεύσεων που ανέλαβαν στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατο παράδειγμα, οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου προεκλογικά εγκρίθηκαν 17.942 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και 22.344 προσλήψεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Είναι προφανές, ότι οι ανάγκες στο δημόσιο για την ορθή λειτουργία των δομών του είναι μεγάλη. Θυμίζουμε ενδεικτικά τα κενά στην Υγεία, που τόσο πολύ μας κοστίζουν εν μέσω πανδημίας. Όμως, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε; Για ποιόν λόγο δεν έγινε αναφορά των συγκεκριμένων προσλήψεων στη ΔΕΘ; Το δημοσιονομικό κόστος, δεδομένων των δεσμεύσεων για πλεόνασμα το 2023 είναι υπολογισμένο ή ενόψει εκλογών η κυβέρνηση επιλέγει να "τινάξει την μπάνκα στον αέρα"; Μήπως ετοιμάζεται να παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση άδεια ταμεία, όπως έκανε και το 2014;»

Με στοιχεία από ΑΠΕ, reporter.gr, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)