to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:11 | 02.10.2022

πηγή: Sport24.gr

Αθλητισμός

Ανείπωτη τραγωδία στην Ινδονησία - Εκατοντάδες νεκροί σε γήπεδο μετά από επεισόδια

Προς τα κάτω αναθεωρούν οι αρχές της χώρας τον αριθμό των νεκρών, την ώρα που τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά και η χώρα βυθίζεται στο πένθος - Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου


125 νεκροί είναι ο απολογισμός από τα σοκαριστικά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην Ινδονησία μετά το φινάλε της αναμέτρησης ανάμεσα στην Αρέμα και την Περσεμπάγια Σουραμπάγια.

Αν και χτες οι αρχές της Ινδονησίας μιλούσαν για 174 νεκρούς, σήμερα αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων, από την τραγωδία που σημειώθηκε χθες στο γήπεδο "Kanjuruhan Stadium". Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Νταρντάκ, αυτή τη στιγμή έχουν διαπιστωθεί 125 νεκροί, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί. Η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο τραγικό απολογισμό των 174 θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια ονόματα είχαν εγγραφεί δύο φορές στη «μαύρη» λίστα, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.

Ευθύνες στην αστυνομία

Μάρτυρες των τραγικών γεγονότων επιρρίπτουν ευθύνες στην αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε χημικά και χτύπησε τους εξαγριωμένους οπαδούς που μπήκαν στο γήπεδο να διαμαρτυρηθούν για την ήττα της ομάδας τους. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί συνωστισμός και πάρα πολλοί άνθρωποι να  εγκλωβιστούν και να ποδοπατηθούν.

Ήδη τα συλλυπητήρια έρχονται από όλο τον πλανήτη, ενώ οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν ήδη κατηγορήσει ευθέως την αστυνομία για τη χρήση χημικών μέσα στο γήπεδο. Η Διεθνής Αμνηστία, πάντως, καταγγέλλει ότι όσοι παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, δικάζονται μεν, αλλά δύσκολα λαμβάνουν ποινές.

Μετά την τεράστια ένταση μέσα στο γήπεδο, η βία επεκτάθηκε και εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου τουλάχιστον πέντε περιπολικά παραδόθηκαν στις φλόγες, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα και χημικά.

Ο Αχμάντ Φατόνι λέει στο Associated Press ότι η αστυνομία άρχισε να χτυπά τους οπαδούς με γκλομπ και ασπίδες, ενώ στη συνέχεια χημικά ακόμη και πάνω στις κερκίδες, μέσα στο πλήθος «αναγκάζοντάς μας να τρέξουμε προς τις εξόδους. Πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, ενώ άλλοι ποδοπατήθηκαν καθώς δεν μπορούσαν να δουν κατά από τα δακρυγόνα». Ο ίδιος δηλώνει ότι ανέβηκε στην στέγη της κερκίδας και κατέβηκε μόνο όταν η κατάσταση ηρέμησε.

Άλλοι πέθαναν από ασφυξία ή ποδοπατήθηκαν την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν στις εξόδους, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στο στάδιο πέθαναν 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί. Υπάρχουν, ακόμη, αναφορές και για νεκρά παιδιά.

«Είχαμε ήδη εξαντλήσει κάθε αποτρεπτικό μέσο προτού χρησιμοποιήσουμε δακρυγόνα καθώς οι οπαδοί άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, να συμπεριφέρονται αναρχικά και να καίνε οχήματα» ήταν η πρώτη απάντηση από τον επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, Νίκο Αφίντα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι περισσότερα από 300 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και πολλοί πέθαναν καθοδόν.

Μετά τα μέχρι τώρα δεδομένα, στην Ινδονησία συντελέστηκε μια τραγωδία αντίστοιχη με εκείνη της  Άκρα στην Γκάνα, που μέχρι σήμερα παραμένει 2η με 126 νεκρούς. Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία συνέβη το 1964, στο National Stadium, στη Λίμα του Περού, στον τελικό ανάμεσα στην Αργεντινή και το Περού για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, όπου και έχασαν τη ζωή τους 318 άνθρωποι.

Το χρονικό των επεισοδίων

Όπως αναφέρουν ιστοσελίδες της Ινδονησίας, μετά την ήττα της Αρέμα με 3-2, περίπου 3.000 οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του Kanjuruhan Stadium και ενώ ο αγώνας είχε λήξει. Η αστυνομία προέβη σε βία, προκειμένου να αποτρέψει το πλήθος, ενώ στη συνέχεια οι αρχές έριξαν και δακρυγόνα.

Χιλιάδες ήταν οι οπαδοί που λιποθύμησαν, με τα σκηνικά που ακολούθησαν να είναι ανατριχιαστικά. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν, καθώς δύο αστυνομικά οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η λίγκα της Ινδονησίας ανακοίνωσε την αναστολή του πρωταθλήματος για μία εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ακχμάντ Χαντιάν Λουκίτα, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό αυτό συμβάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)