to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στην Ευρώπη φέρνει το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Ανδρουλάκης

Κατά την παρουσία του στην Εξεταστική την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήρθε αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, διαπιστώνοντας από πρώτο χέρι την αίσθηση «ατιμωρησίας» που διακατέχει τη Ν.Δ. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι πλέον η προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας προσλαμβάνει δομικό στοιχείο της πολιτικής του.


Μπορεί η Εξεταστική να αποτέλεσε μια παρωδία κοινοβουλευτικού ελέγχου με την απόλυτη ευθύνη της Ν.Δ., όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει με όλα τα θεσμικά, νομικά και πολιτικά μέσα προκειμένου να μην επιτραπεί στο Μαξίμου να θάψει το σκάνδαλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ως προς την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι αυτό το ζήτημα Δημοκρατίας είναι χαμηλά στο ενδιαφέρον των πολιτών, κομματικές πηγές σημείωναν ότι αυτά δεν τους αφορούν, σχολιάζοντας πως αν ήταν έτσι, «δεν θα μιλάγαμε για την κλιματική αλλαγή που είναι ακόμα χαμηλότερα». «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξαντλήσουμε κάθε μέσο να έρθουν όλα στο φως» υπογραμμίζουν, σημειώνοντας ότι «ο Ν. Ανδρουλάκης θα συνεχίσει χωρίς να λογαριάσει το κόστος».

Η αμέσως επόμενη κίνηση της Χ. Τρικούπη είναι η κατάθεση του Ν. Ανδρουλάκη στην Pega, την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η υπόθεση του βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης με επιπλέον στοιχεία έπειτα από τη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πρόσφατα. Επιπλέον, όσον αφορά το ευρωπαϊκό τερέν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πώληση των κακόβουλων λογισμικών. Παραμένει δε πάντα στο τραπέζι η προειδοποίηση που είχε απευθυνθεί το καλοκαίρι για μήνυση στην ΕΥΠ, την ώρα που το μέλος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Χάρης Καστανίδης έχει ρίξει στον δημόσιο διάλογο τη θέση για πρωτοβουλία μιας κοινής μηνυτήριας αναφοράς εκ μέρους των μελών των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς συγκεκριμένα πρόσωπα που πέρασαν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, «τουλάχιστον για ψευδή κατάθεση».

Οριστικοποίηση της ρήξης με Μητσοτάκη και Ν.Δ. συνολικά

Οι τοποθετήσεις που έκανε ο Ν. Ανδρουλάκης κατά την ακρόασή του στην Εξεταστική την Παρασκευή συνιστούν οριστικοποίηση της ρήξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., ρίχνοντας ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά που εδώ και δύο μήνες κατακαίει τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ τους. Σενάρια στα οποία πόνταραν ο πρωθυπουργός, αλλά και ορισμένοι εντός ΠΑΣΟΚ. Πλέον, αφαιρείται κάθε βάση λογικής υποστήριξής τους ή επαναφοράς τους το βράδυ των εκλογών. Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να γίνει το αντίθετο όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ενώπιον της Ν.Δ. ότι δεν κάμπτεται ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του «από τις άθλιες φήμες που κυκλοφορούν συγκεκριμένοι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί»;

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε στην Εξεταστική ότι η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ ήταν ακτινογραφία όλης της παράταξης. «Αυτός που στήνει την παρακολούθηση στις 15 Σεπτεμβρίου το κάνει για να ελέγχει την εκλογή» τονίζουν κατηγορηματικά κομματικές πηγές. «Η παρακολούθηση αυτή είχε έναν στόχο: να θέσει σε ομηρία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή, κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές. Η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς και βουλευτές» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ απευθυνόμενος στα μέλη της Εξεταστικής της Ν.Δ. σχολίασε ότι «μάλλον ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά σας συμφέροντα και τους κομματικούς σας σχεδιασμούς, κύριοι της Ν.Δ.». Μετά και την ακρόαση Ανδρουλάκη η Χ. Τρικούπη έκανε λόγο για επιχειρήματα θλιβερά για τη νοημοσύνη των πολιτών, τα οποία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την παρακολούθηση, ενώ μιλά για «μηχανή ψεύδους και απαξίωσης της Δημοκρατίας, στην οποία όλοι πρέπει να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο».

«Δεν έχει φρένο η Ν.Δ. στον κατήφορό της»

Την ίδια στιγμή, οι απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εγκαινιάζουν με τον πλέον επίσημο τρόπο έναν νέο κύκλο σκληρής αντιπαράθεσης με τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., που έχει ούτως ή άλλως παγιωθεί αρχής γενομένης από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών. Αν ο Κ. Μητσοτάκης έχει βρεθεί στο στόχαστρό του από τις αρχές του Αυγούστου, αυτό που έκανε ο Ν. Ανδρουλάκης την Παρασκευή ήταν να διευρύνει τη σύγκρουση και με το κόμμα της Ν.Δ. συνολικά.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Ν.Δ. στην Εξεταστική, τα έθεσε προ των ευθυνών τους για τη φιλελεύθερη Δημοκρατία, καταλογίζοντάς τους την πολιτική ευθύνη για το μπλοκάρισμα της κλήτευσης των βασικών προσώπων και την ανοχή στην οχύρωση πίσω από το απόρρητο. «Αφήνετε να περάσουν άβρεχτοι και ανέλεγκτοι όσοι ευθύνονται για αυτή τη νοσηρή υπόθεση» είπε. Μάλιστα, μετά τα υποτιμητικά σχόλια που ακολούθησαν εκ μέρους της Ν.Δ. μετά την κατάθεση Ανδρουλάκη, συνεργάτες του σχολίαζαν ότι «δεν έχει φρένο και πάτο η Ν.Δ. στον κατήφορό της» και πως η διαρροή της δεν έχει σχέση με αυτά που έγιναν μέσα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)