to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 01.10.2022

Διεθνή

Σταμάτησε η διαρροή στον Nord Stream 2

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα συστήσει κοινή ομάδα με τη Δανία και τη Σουηδία προκειμένου να ερευνήσουν τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς


Ενώ η αντιπαράθεση καλά κρατεί ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, όπως και το μυστήριο για το τι ακριβώς συνέβη, έγινε γνωστό ότι σταμάτησε σήμερα η διαρροή στη θάλασσα της Βαλτικής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

«Η πίεση του νερού έκλεισε λίγο πολύ τον αγωγό κατά τρόπο, ώστε το φυσικό αέριο που βρίσκεται στο εσωτερικό του να μην μπορεί να βγει», δήλωσε ο Ούλριχ Λίσεκ, εκπρόσωπος του αγωγού, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη φυσικό αέριο στο εσωτερικό του αγωγού.

Οι αλληλοκατηγορίες

Τις τελευταίες ώρες, Μόσχα και Δύση αλληλοκατηγορούνται για σαμποτάζ και «τρομοκρατία» σχετικά με την αιτία των διαρροών. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στον ΟΗΕ η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα αυτό, o Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για ανατίναξη των αγωγών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το συμβάν ως «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς». Δεσμεύθηκε ότι θα στείλει υποβρύχια μέσα στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, για να διαπιστωθεί «τι ακριβώς συνέβη».

«Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να ρίξουμε φως στο θέμα. Ήδη άρχισα να βοηθώ τους συμμάχους μας να ενισχύσουν την προστασία των κρίσιμων υποδομών τους», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ομάδα έρευνας συστήνει η Γερμανία

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανακοίνωσε πως θα συστήσει κοινή ομάδα με τη Δανία και τη Σουηδία προκειμένου να ερευνήσουν τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς. Η Φέζερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι συμφώνησε με τους ομολόγους της της Δανίας και της Σουηδίας πως η έρευνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «από μια κοινή ομάδα στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες.

«Όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μια πράξη δολιοφθοράς εναντίον των αγωγών Nord Stream», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός. Δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούν «με αυξημένη επαγρύπνηση» τις ενεργειακές υποδομές της Γερμανίας, αν και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με απειλές που να έχουν στόχο γερμανικές υποδομές».

Την Παρασκευή, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει –κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του της Δανίας και της Σουηδίας–   ότι η χώρα του «στηρίζει την κοινή έρευνα» των δύο χωρών για τις υποθαλάσσιες εκρήξεις στις οποίες οφείλονται, όπως σημείωσε, οι διαρροές στους αγωγούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)