to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 01.10.2022

Διεθνή

Νέες απειλές Ερντογάν: «Η Ελλάδα να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή»

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, Σάββατο λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα διεξαχθεί στην Πράγα με τη συμμετοχή 44 χωρών μεταξύ των οποίων και η Τουρκία


Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος καλεί την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή. «Η ενθάρρυνση της Ελλάδας, που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, είναι ασυμβίβαστη με τη λογική και τη συμμαχία. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος μετά από 100 χρόνια έχει και πάλι εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι γνωρίζουμε το παιχνίδι που επιχειρείται να παιχτεί με αυτόν τον τρόπο. Συμβουλεύουμε την ελληνική διοίκηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Κύπρο. «Στην Κύπρο, υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη. Πρέπει τώρα να τερματιστεί η απομόνωση και τα εμπάργκο και να τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις σχετικά με τη διεθνή αναγνώριση και νομιμότητα που αξίζουν οι Τουρκοκύπριοι. Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος χθες είπε ότι σε περίπτωση επεισοδίου η χώρα μας δεν θα έχει κανέναν σύμμαχο στο πλευρό της. Ακόμη, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αθέτησε τη συμφωνία που είχε κάνει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μη εμπλοκής τρίτων στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιστολές που έχει στείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις που έδωσε η Ελλάδα ήταν δημαγωγικές. Ακόμη, δεν έκρυψε την δυσφορία της Άγκυρας για την στάση των ΗΠΑ τόσο για την στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα, όσο και για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι έχει χαθεί η πολιτική της ισορροπίας. Τέλος, επανέφερε το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών επαναλαμβάνοντας ότι δεν αλλάξει το καθεστώς η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Στην αντίληψη ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί απαράβατο όρο παραχώρησής τους στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων (1923 και 1947) αντιστοίχως επιμένει την ίδια στιγμή η Αγκυρα, με τη νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Με την επιστολή του της 17ης Σεπτεμβρίου προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τις πράξεις της «απειλεί τη σταθερότητα των ζωτικά σημαντικών εδαφικών καθεστώτων που συμφωνήθηκαν με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων». Παραβίαση των όρων αποστρατιωτικοποίησης θα μπορούσε πράγματι «να αποτελέσει απειλή στη διεθνή ασφάλεια και όλες οι χώρες έχουν συμφέρον να το αποφύγουν», προστίθεται.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ζήτησε την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)