to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:53 | 01.10.2022

Πολιτισμός

Η Λ. Μενδώνη μίλησε για τις κυκλαδίτικες αρχαιότητες σε συνάντηση... κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών

«Η κ. Μενδώνη συνεχίζει με θράσος την καπηλεία των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων ψευδόμενη, ακόμα κι εκεί που δεν την παίρνει», τονίζει η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Το Μεξικό βρίσκεται στην πρωτοπορία των επαναπατρισμών κλεμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω και των τεράστιων ποσοτήτων αρχαίων κειμηλίων της χώρας που έχουν αφαιρεθεί από την περίοδο της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα. Τη συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού αυτής της χώρας διάλεξε λοιπόν η Λίνα Μενδώνη για να κάνει αναφορά στο «έργο» του ελληνικού υπουργείου με τις 161  κλεμμένες κυκλαδικές αρχαιότητες, στη σκιά του πρόσφατου -νωπού ακόμα- σκανδάλου.

Έντονη ήταν η αντίδραση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, με την τομεάρχη Πολιτισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας, να στρέφει εκ νέου τα βέλη της αντιπολίτευσης προς την υπουργό, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να σταθεί δίπλα, όχι απλά στο αντίστοιχο μιας πρωτοπόρου χώρας, αλλά και σε οποιονδήποτε εταίρο της κινείται εντός των διεθνών συνθηκών και της εθνικής του νομοθεσίας.

    Πως το Μεξικό κυνηγάει τα κλεμμένα αντικείμενα της πολιτιστικής του κληρονομιάς:

  •     Το Μεξικό επιδίδεται σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να πείσει τους ιδιοκτήτες κλεμμένων αντικειμένων του σε όλον τον κόσμο να τα επιστρέψουν
  •     Το Μεξικό "τρέχει" διεθνώς την καμπάνια «η κληρονομιά μου δεν πωλείται» (#MiPatrimonioNoSeVende)
  •     Στη διεθνή εκστρατεία του Μεξικού ηγούνται τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού με συνεχείς διεκδικήσεις, διαβήματα και ομάδες πίεσης
  •     Το Μεξικό με την πολιτική του έχει ανακτήσει από το 2018 σχεδόν 9.000 αντικείμενα
  •     Το Μεξικό αποδίδει άμεσα τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα στα μουσεία του και δεν διαπραγματεύεται την κατοχή τους
  •     Το Μεξικό απευθύνεται επισήμως και με διαφάνεια σε ινστιτούτα και συλλέκτες σε όλο τον κόσμο
  •     Το Μεξικό συνεχίζει αδιάλειπτα να διεκδικεί τα πολιτιστικά του αντικείμενα και από δημοπρασίες με αρκετές επιτυχίες
  •     Το Μεξικό κινείται εντός των διεθνών συνθηκών και της εθνικής του νομοθεσίας για την προστασία της πολιτιστικής του κληρονομιάς

«Βρείτε τις διαφορές»

Συγκεκριμένα, στη δήλωση της βουλευτού Αχαΐας και τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου, αναφέρεται:

«Η Υπουργός του «αποδομημένου» Πολιτισμού κ. Μενδώνη, καπηλευόμενη ακόμα και την θεσμική συνάντηση εργασίας που είχε προ ημερών με την Υπουργό Πολιτισμού του Μεξικού κ. Alejandra Frausto Guerrero για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, είχε το θράσος να αναφερθεί και πάλι, στο μοναδικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, στην υπόθεση του δήθεν επαναπατρισμού των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων, παρουσιάζοντας τη ως επιτυχία!   

Είχε επίσης το θράσος να μιλήσει στο Μεξικό, το οποίο βρίσκεται στην πρωτοπορία των πραγματικών -και όχι ψευδεπίγραφων- επαναπατρισμών της κλεμμένης πολιτιστικής του κληρονομιάς, για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών ψηφισμάτων και συμβάσεων, την στιγμή που στην περίπτωση των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων η κ. Μενδώνη τις έχει παραβιάσει όλες, διασύροντας τη χώρα διεθνώς! 

«Ιδού τι ΔΕΝ κάνατε για τα ελληνικά κλεμμένα αρχαία»

Μάλιστα η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προχώρησε στο να επισημάνει τις τεράστιες διαφορές στο έργο και την αντίληψη, που έχει το ελληνικό υπουργείο με το αντίστοιχο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Επειδή προφανώς η κ. Μενδώνη δεν έχει επίγνωση ούτε του ρόλου της, ούτε της ζημιάς που προκαλεί στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, την ενημερώνουμε ότι:  

  • Το Μεξικό κυνηγάει τα κλεμμένα αντικείμενα της πολιτιστικής του κληρονομιάς και δεν τα χαρίζει σε οφ-σόρ εταιρείες γόνων αρχαιοκαπήλων, όπως κάνει η ίδια και ο κ. Μητσοτάκης.  
  • Το Μεξικό επιδίδεται σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να πείσει τους ιδιοκτήτες κλεμμένων αντικειμένων του σε όλον τον κόσμο να τα επιστρέψουν και δεν συνάπτει μαζί τους μυστικές συμφωνίες νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας τους, όπως κάνει η κ. Μενδώνη. 
  • Το Μεξικό "τρέχει" διεθνώς την καμπάνια «η κληρονομιά μου δεν πωλείται» (#MiPatrimonioNoSeVende), ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλά την δική μας κληρονομιά με την πρώτη ευκαιρία σε ιδιωτικά συμφέροντα και πολυεθνικές, όταν δεν την καταστρέφει δια του ξηλώματος όπως στη Θεσσαλονίκη, δια της κατάρρευσης όπως στην Αμφίπολη και δια του τσιμεντώματος όπως στην Ακρόπολη. 
  • Στη διεθνή εκστρατεία του Μεξικού ηγούνται τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού με συνεχείς διεκδικήσεις, διαβήματα και ομάδες πίεσης και δεν μετατρέπουν τη Βουλή της χώρας τους σε πλυντήριο αρχαιοκαπηλίας όπως έκανε η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης στην περίπτωση του "συλλέκτη" Λ. Στερν που κατείχε παρανόμως τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες στο σαλόνι του στη Ν. Υόρκη.
  • Το Μεξικό με την πολιτική του έχει ανακτήσει από το 2018 σχεδόν 9.000 αντικείμενα, ενώ η κ. Μενδώνη κρατά σε ύπνωση τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για να μπορεί ανενόχλητη να τις παρακάμπτει, να "χειρίζεται προσωπικά" τις διεκδικήσεις των ελληνικών αρχαιοτήτων και να εκπατρίζει όσες άλλες μπορεί για μισό αιώνα σε μουσεία του εξωτερικού.
  • Το Μεξικό αποδίδει άμεσα τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα στα μουσεία του και δεν διαπραγματεύεται την κατοχή τους, όπως κάνει η κ. Μενδώνη που την εκχωρεί για πάντα σε ινστιτούτα του εξωτερικού και σε ιδρύματα του εσωτερικού.
  • Το Μεξικό απευθύνεται επισήμως και με διαφάνεια σε ινστιτούτα και συλλέκτες σε όλο τον κόσμο, χωρίς να εκβιάζεται κάτω από το τραπέζι για να κυρώσει ντροπιαστικούς όρους παράνομων συλλεκτών και ιδρυμάτων σε ΦΕΚ, όπως έκανε η κ. Μενδώνη με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες.
  • Το Μεξικό συνεχίζει αδιάλειπτα να διεκδικεί τα πολιτιστικά του αντικείμενα και από δημοπρασίες με αρκετές επιτυχίες, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος των οίκων δημοπρασιών. Κάπως έτσι εμφανίστηκε και η κ. Μενδώνη στη Βουλή, κρατώντας ανά χείρας και τους καταλόγους των "κλεμμένων". 
  • Το Μεξικό κινείται εντός των διεθνών συνθηκών και της εθνικής του νομοθεσίας για την προστασία της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Δεν νομοθετεί η κυβέρνησή του επί τούτου για να την παρακάμψει. Βρείτε τις διαφορές με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την υπουργό, λεγόμενη και αρχαιολόγο, κυρία Μενδώνη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)