to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν ξέραμε

Η επιστροφή των φασιστών στο προσκήνιο δεν είναι κάτι τόσο μακρινό. Το προκλητικό σόου Κασιδιάρη και των υποστηρικτών του χθες στο Εφετείο δεν ήταν τυχαίο. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η είσοδος στη Βουλή ενός μορφώματος-μετεξέλιξη της Χρυσής Αυγής είναι ένα πιθανό σενάριο.


Αν πιστεύει κανείς ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας είναι κάτι που δεν μας αφορά, είναι βαθιά νυχτωμένος. Εν πάση περιπτώσει αυτοί οι οποίοι τους αφορά το έχουν καταλάβει και πανηγυρίζουν. «Το εθνικιστικό ποτάμι θα σαρώσει τα πάντα στο διάβα του» γράφει υποψήφιος του Κασιδιάρη στο site του κόμματός του σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Όλοι οι νεοφασίστες και οι εθνικιστές στην Ευρώπη τρίβουν τα χέρια τους, καθώς βλέπουν στο πρόσωπο της Μελόνι το αύριο της Ευρώπης που εκείνοι οραματίζονται. Ήδη στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και εσχάτως τη Σουηδία οι κυβερνήσεις απαρτίζονται από νοσταλγούς και θαυμαστές των ναζί και του Χίτλερ.

Ας το πάρουμε χαμπάρι πριν να είναι αργά: η μαύρη διεθνής του νεοφασισμού κερδίζει χώρο. Το ταμπού του ναζισμού έχει σπάσει. Οι γενιές που σήμερα πρωταγωνιστούν ως ψηφοφόροι και ως ηγέτες έχουν ακούσει για τον ναζισμό και τα εγκλήματά του από τους παππούδες τους και τα έχουν διαβάσει ως ιστορίες στα βιβλία. Η επίκληση στις αρχές, τις αξίες και στη δημοκρατική παράδοση, είτε αφορά την Ιταλία είτε τη Γαλλία είτε την Ευρώπη, εν γένει καμία αξία δεν έχει. Ο ακροδεξιός συνασπισμός της Μελόνι -κεντροδεξιό συνεχίζουν να τον χαρακτηρίζουν ορισμένοι κλόουν-«πλυντήρια» της πολιτικής και της δημοσιογραφίας- προκαλεί σεισμό γιατί αφορά ακριβώς μία από τις μεγαλύτερες χώρες και οικονομίες στην Ε.Ε., στην οποία γεννήθηκε και θέριεψε ο φασισμός του Μουσολίνι.

Κανονικά θα έπρεπε στην Ελλάδα εντός των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων να είχε σημάνει συναγερμός. Η επιστροφή των φασιστών στο προσκήνιο δεν είναι κάτι τόσο μακρινό. Το προκλητικό σόου Κασιδιάρη και των υποστηρικτών του χθες στο Εφετείο δεν ήταν τυχαίο. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η είσοδος στη Βουλή ενός μορφώματος-μετεξέλιξη της Χρυσής Αυγής είναι ένα πιθανό σενάριο. Τι μπορούμε να κάνουμε; Κατ’ αρχάς, να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να διαβάσουμε τις μετρήσεις. Δεν γίνεται να βλέπεις την καταιγίδα να έρχεται, να ακούς τη βροχή, να μυρίζεις το χώμα και να λες ότι θα κάνει λιακάδα. Εν συνεχεία, όπως αποδείχτηκε στην Ιταλία, σε περιόδους αβεβαιότητας και φόβου για την κοινωνία χρειάζονται συγκεκριμένες, πειστικές και ριζοσπαστικές λύσεις. Να πείσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Να πείσουμε τους νέους ότι αξίζει να πάνε στην κάλπη. Να μην υποτιμήσουμε τον κίνδυνο υιοθετώντας την αφελή λογική ότι ξεμπερδέψαμε επειδή μπήκαν στη φυλακή τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Το έδαφος είναι δυστυχώς εύφορο για να φυτρώσουν ξανά οι ιδέες του μίσους και του φόβου. Οι νεοφασίστες το έχουν καταλάβει. Εμείς;

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)