to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 30.09.2022

Διεθνή

«Φιέστα» Πούτιν: Υπογράφει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία

Στη Μόσχα βρίσκονται οι διορισμένοι από τη ρωσική κυβέρνηση επικεφαλής των περιοχών για την τελετή προσάρτησης στη Ρωσία. Ο Πούτιν υπογράφει την προσχώρησή τους.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η «φιέστα» του Πούτιν στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο της τελετής για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετά τα σχετικά δημοψηφίσματα.

Στη Μόσχα βρίσκονται για την τελετή υπογραφής οι επικεφαλής των τεσσάρων περιοχών, που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σημαντικός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της Δούμας στο Telegram πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα επίσημα αιτήματα των περιοχών.

«Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας.

Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος.

Στη σημερινή τελετή που έλαβε χώρα στην αίθουσα Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο ο Πούτιν είπε ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων αναφερόμενος στην προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών: «Αυτή είναι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται συμπατριώτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο Πούτιν.

Στην τελετή την οποία το Κίεβο χαρακτήρισε «ένα τερατώδες σόου του Κρεμλίνου» χωρίς καμία νομική αξία, ο Πούτιν εξαπέλυσε επί 37 λεπτά έναν λίβελο εναντίον της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς την «σκέτο σατανά», προτού υπογράψει τα έγγραφα της συνθήκης με τους εγκατεστημένους από τη Ρωσία επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου κράτησε εκατοντάδες συγκεντρωμένους αξιωματούχους να περιμένουν για 18 λεπτά προτού εισέλθει στην επιβλητική αίθουσα με τους κίονες με φρουρούς να ανοίγουν τη δίφυλλη χρυσή πόρτα, καθώς ακούγονταν σάλπισμα.

Στην ομιλία του, ανέτρεξε σε Ρώσους ήρωες από τον 18ο αιώνα έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες κατά της Δύσης, κατηγορώντας την για αποικιοκρατικές πρακτικές και υπενθυμίζοντας τη χρήση πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ιαπωνίας, η οποία είπε συνιστά ένα «προηγούμενο», κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν επιδιώκει να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση. «Η ΕΣΣΔ χάθηκε, το παρελθόν δεν μπορεί να επανέλθει. Και η Ρωσία δεν την έχει ανάγκη σήμερα, δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο».

Οι εσπευσμένες προσαρτήσεις σημαίνουν ότι οι γραμμές του μετώπου του πολέμου θα διατρέχουν πλέον έδαφος που η Ρωσία διακηρύσσει ότι της ανήκει και που ο Πούτιν έχει πει ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί.

Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί χαρακτήρισαν την απειλή μπλόφα - κάτι που ο Πούτιν αρνήθηκε ρητά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για καταστροφικές συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

Στο τέλος της ομιλίας, όλοι χειροκρότησαν και φώναξαν «Ρωσία! Ρωσία!» μαζί με τους εκατοντάδες αξιωματούχους, που σηκώθηκαν όρθιοι και ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Η Ρωσία διεξήγαγε δημοψηφίσματα όπως τα χαρακτηρίζει σε τέσσερις εν μέρει ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές της Ουκρανίας -το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια- και είπε πως τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι κάτοικοι τάχθηκαν με συντριπτικές πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Αντιδράσεις από Ουκρανία και Δύση

Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο δήλωσαν πως οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν υπό τον καταναγκασμό της κατοχής, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του. Το Κίεβο δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε την Πέμπτη η αμερικανική Γερουσία εγκρίνοντας νέο πακέτο δώδεκα και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης εξοπλιστικής πτυχής περίπου τριών δισεκ. δολαρίων, για την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό και την πληρωμή Ουκρανών στρατιωτικών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που «ενορχήστρωσε η Ρωσία» στην Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό: οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος καταδικάζοντας την «απόλυτη παρωδία» που ήταν κατ’ αυτόν τα δημοψηφίσματα.

Ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Aνακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με διάγγελμα Ρώσου Προέδρου και απόφαση παράνομης προσάρτησης κατεχομένων εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία

«Η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η απόφαση αυτή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη.

Η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει.

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών.

Θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)