to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ερώτηση του Πέτρου Κόκκαλη στην Κομισιόν για τις μεταγγίσεις πετρελαιοειδών φορτίων στον Λακωνικό Κόλπο

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, με γραπτή ερώτηση του προς την Κομισιόν επισημαίνει τον υψηλό κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης μίας περιοχής Natura2000, από τις αυξημένες μεταγγίσεις πετρελαϊκών φορτίων στο Λακωνικό Kόλπο το τελευταίο διάστημα. Μεταγγίσεις που δημιουργούν ερωτηματικά τόσο για την αναγκαιότητα να γίνονται σε διεθνή ύδατα (άνευ ελέγχου), όσο και για την προέλευση των καυσίμων αυτών.


Ακολουθεί όλη η ερώτηση

Ο Λακωνικός Κόλπος με τεράστιο πλούτο αλιευμάτων αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 (GR2540003), στην οποία απαντώνται εννιά τύποι οικοτόπων και δεκατρία είδη προτεραιότητας της Οδηγίας92/43/ΕΟΚ.

Σημαντική θεωρείται η παρουσία της πράσινης χελώνας Chelonia mydas και της Caretta-caretta (κινδυνεύον-τρωτό είδος κατά IUCN), με τις παραλίες της περιοχής να αποτελούν βασικό τόπο ωοτοκίας για τη δεύτερη. Τα προαναφερθέντα είδη άγριας ζωής περιλαμβάνονται επίσης στις διεθνείς Συμβάσεις, της Βαρκελώνης, Βέρνης της Βόννης, καθώς και στη CITES.

Παρά την αδιαμφισβήτητη περιβαλλοντική αξία του Λακωνικού Κόλπου, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στην περιοχή έντονη παρουσία μεγάλων πετρελαιοφόρων, τα οποία παραμένουν για ώρες στα όρια των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές και λόγω αυτού δεν ελέγχονται για το φορτίο, τις δραστηριότητες, ούτε πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η δραστηριότητα αφορά μεταγγίσεις πετρελαιοειδών φορτίων (STSΤ), οι οποίες γίνονται σε διεθνή, ύδατα. Ας σημειωθεί ότι σε κοντινές θαλάσσιες περιοχές έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα με πετρελαιοφόρα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Συνάδουν οι ανωτέρω δραστηριότητες με τη διεθνή, ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία που διέπει την προστασία της περιοχής;

2. Με ποιόν τρόπο ελέγχεται η νομιμότητά τους, εφόσον οι λιμενικές αρχές της χώρας δηλώνουν αναρμόδιες;

3. Μπορεί ένα κράτος μέλος να λάβει πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευθεί από τέτοιου είδους δραστηριότητες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)