to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 30.09.2022

Πολιτική

Μεγαλώνουν οι ρωγμές στις σχέσεις Μαξίμου-Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ερωτήσεις στη Βουλή και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα από διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ προκαλούν νευρικότητα στο Μαξίμου, παρατηρεί άρθρο της εφημερίδας ΑΥΓΗ


Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους του Μαξίμου λόγω των δημόσιων διαφοροποιήσεων βουλευτών και πρώην υπουργών για πτυχές της γαλάζιας πολιτικής. Τη νευρικότητα της κυβέρνησης για την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη περί εφαρμογής του νόμου και της τάξης στα ΑΕΙ κατέστησε χθες εμφανή ο Γιάννης Οικονόμου (link σε avgi.gr).

 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η εύκολη κριτική σε όσους έχουν την ευθύνη στο πεδίο, εν προκειμένω στην υπουργό Παιδείας και στον υπουργό προστασίας του Πολίτη, δεν είναι μια συμπεριφορά που αρμόζει σε βουλευτές της παράταξης  Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Κυρανάκης είχε εξαπολύσει βέλη από τα δεξιά στην κυβέρνηση «για την εικόνα παρακμής σε φοιτητικές εστίες και πανεπιστήμια». Πιο πολύ ωστόσο ενόχλησε τον πρωθυπουργικό πυρήνα η αναφορά ότι: «Δεν μας φταίει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για την άθλια εικόνα». Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο το γεγονός ότι τις αναφορές Κυρανάκη εγκωμίασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η παλιά φρουρά παίρνει τα όπλα της

Ο Γ. Οικονόμου επισήμανε ότι αυτή η συμπεριφορά αδικεί το έργο και την πολύ σημαντική δουλειά των υπουργών. Η αποστροφή-ομπρέλα στους υπουργούς ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να τεθεί φραγμός στην κριτική -που πραγματοποιείται πλέον σε καθημερινή βάση- των βουλευτών. Ενδεικτικά χθες τη διαφωνία της με την τροπολογία της κυβέρνησης για την παράταση της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους εξέφρασε με δήλωσή της η Φωτεινή Πιπιλή. Η βουλευτής της Ν.Δ. δηλώνει ότι αν η διαδικασία της Βουλής της έδινε τη δυνατότητα να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα το είχε κάνει.

 

Στον φακό του Μαξίμου βρίσκονται και οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες βουλευτών της παλιάς φρουράς. Υπενθυμίζεται ότι στις πρακτικές που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα funds στη διαχείριση των κόκκινων δανείων εστιάζει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Χρήστο Σταϊκούρα ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Παράλληλα, το «πολύ σημαντικό» για τους συνταξιούχους ζήτημα της μη απόδοσης από το κράτος των συνδρομών υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων θέτει -με ερώτησή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη- ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει μάλιστα στον υπουργό Εργασίας ότι πριν από τρεις μήνες έχει ήδη καταθέσει μία ερώτηση και μία αναφορά που δεν απαντήθηκαν και υποχρεώνεται να επανέλθει με δεύτερη ερώτηση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Άδειο καλάθι και προεκλογικά ευχολόγια

Το γενικότερο κλίμα στις γραμμές της Κ.Ο. -ενόψει της μάχης του σταυρού- επιβαρύνει το άδειο καλάθι έναντι του καλπασμού της ακρίβειας και της όξυνσης της ενεργειακής κρίσης. Οι αποφάσεις που αφορούν την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και τον νέο γύρο συναντήσεων του Άδωνι Γεωργιάδη με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων σούπερ μάρκετ δεν πείθουν υπουργούς και βουλευτές για την αποτελεσματικότητά τους έναντι των ανατιμήσεων. Το «αντισταθμιστικό γλυκαντικό» που αφορά την προοπτική των επενδύσεων χρησιμοποιείται από τους βουλευτές στις εκστρατείες τους ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οι πολίτες αναμένουν απτά μέτρα άμεσης απόδοσης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο χθεσινός ισχυρισμός του Κ. Μητσοτάκη ότι η νέα επένδυση της Google θα φέρει 2 δισ. ευρώ και 20.000 νέες θέσεις εργασίας δεν αναπαράχθηκε ιδιαίτερα στα social media από βουλευτές ή μέλη της Ν.Δ.

Βολές Σπηλιωτόπουλου

Πολλές συζητήσεις στη γαλάζια παράταξη προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έδειξε τον δρόμο της παραίτησης στον Κ. Μητσοτάκη λόγω των αποκαλύψεων στο πεδίο των υποκλοπών. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή εστίασε (Kontra) στην αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη από τη στιγμή που προΐσταται πολιτικά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Προχωρώντας δε στο παρασύνθημα, θύμισε ότι σε άλλες χώρες έχουν παραιτηθεί (σ.σ.: πρωθυπουργοί) γι’ αυτό. Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για τη διολίσθηση της Ν.Δ. σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν με τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του κόμματος, που, όπως θύμισε, είναι και καταστατικά κατοχυρωμένος.

tags: ΚΟ ΝΔ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)