to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι ιταλικές εκλογές υπό το πρίσμα του Ινστιτούτου ΕΝΑ

Τα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #8 του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.


Τα εκλογικά αποτελέσματα της ακροδεξιάς στην Ιταλία και στη Σουηδία, οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Ευρώπης στην παρούσα συνθήκη πολλαπλών κρίσεων, το ζήτημα του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, το παιχνίδι ισχύος ΗΠΑ – Κίνας με την Ταϊβάν και η επόμενη ημέρα στη Χιλή μετά την απόρριψη της ιστορικής αναθεώρησης του Συντάγματος περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #8 του ΕΝΑ.

Η Ιταλία σε δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας μετά τις εκλογές
Στην Ιταλία, η νίκη του ακροδεξιού συνασπισμού υπό τη Τζόρτζια Μελόνι, φέρνει μετεκλογικά τη χώρα ενώπιον δύσκολων ασκήσεων ισορροπίας: Τόσο απέναντι στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό του ίδιου του κυοφορούμενου κυβερνητικού συνασπισμού, με τη μακροημέρευση της πρώτης μετα-φασιστικής κυβέρνησης να μη θεωρείται δεδομένη.

Ρωγμές στο τείχος ή στα θεμέλια της Ευρώπης;
Οι δραματικές συνέπειες της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία για την ευρωπαϊκή οικονομία και στρατηγική αυτονομία έχουν φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές των κρατών-μελών και τα περιορισμένα περιθώρια δράσης –αλλά και τις μεγάλες αστοχίες– της ΕΕ. Μια λύση που συζητείται είναι η κατάργηση των εθνικών βέτο, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε ορθή επιλογή.

Το κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Η επερχόμενη αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης συνοδεύεται από κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες καθώς και αντιτιθέμενα συμφέροντα. Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν: Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ευρώπη με μια τυχόν επιστροφή στην λιτότητα; Μπορούμε να ελπίζουμε σε μια αναθεώρηση που θα κάνει το άλμα προς τα μπρος;

Εκλογές στη Σουηδία: Το τέλος του σκανδιναβικού ονείρου;
H επικράτηση του μπλοκ της (ακρο)δεξιάς στις πρόσφατες εκλογές στη Σουηδία αναδεικνύει, πέρα από μια συγκυριακή κρίση, την αποδρομή ενός πολιτικοοικονομικού μοντέλου, σε μία περίοδο βαθέων αλλαγών και νέων προκλήσεων.

Το ζήτημα της Ταϊβάν λειτουργεί ως προέκταση της γεωπολιτικής και γεωοικονομικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με στόχο αμφοτέρων την αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού. Ο κίνδυνος για μια ευθεία στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων εδράζεται στην πολύπλευρη σημασία της Ταϊπέι για την παγκόσμια οικονομία και τη ναυσιπλοΐα. Ακολούθως, γεννώνται ερωτήματα για τις συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης σε μια περίοδο προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με επιπτώσεις και για την Ευρώπη.

Στη Χιλή, τέλος, η απόρριψη της αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας διαμορφώνει νέα δεδομένα και προκλήσεις για την προοδευτική κυβέρνηση του Γκάμπριελ Μπόριτς, που βρήκε απέναντί της τα συντηρητικά αντανακλαστικά της χώρας της Λατινικής Αμερικής.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)