to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 29.09.2022

Διεθνή

Την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών ανακοίνωσε η Ρωσία - «Σκληρή απάντηση» ετοιμάζει το Κίεβο

Η Ρωσία λέει ότι θα προσαρτήσει επίσημα τέσσερα μέρη της Ουκρανίας σε μια τελετή την Παρασκευή, μόλις λίγες ημέρες μετά τα «δημοψηφίσματα» - Στη Μόσχα οι αυτονομιστές ηγέτες των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. Ο Ζελένσκι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας και άμυνας για αύριο Παρασκευή


Την πρόθεσή της να προσαρτήσει επισήμως τις τέσσερις κατεχόμενες περιφέρειες της Ουκρανίας σε ειδική τελετή την Παρασκευή, γνωστοποίησε σήμερα η Ρωσία. Πρόκειται για τις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, τις οποίες έχουν καταλάβει μερικώς ή ολοκληρωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν εκεί και χαρακτηρίστηκαν «απάτη» από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Με μια ματιά: Οι αρχές στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία και ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής.

Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Είμαι στη Μόσχα», ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισθείς από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία Λέονιντ Πασέτσνικ.

Τους τέσσερις αναμένεται να υποδεχθεί προσεχώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την επικύρωση της προσάρτησης από την Ρωσία. Χθες οι τέσσερις αυτοί αυτονομιστές αξιωματούχοι είχαν ήδη απευθύνει στον Πούτιν «επίσημα» αιτήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Βεβαίως και προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο. Δεν μπορώ να πω πού, τι είδους, πότε. Δεν έχω αυτήν την πληροφορία», δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ.

Η διαδικασία προσάρτησης αυτών των τεσσάρων περιοχών, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων στην Ουκρανία, επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες με τη διοργάνωση βιαστικά δημοψηφισμάτων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «απάτη» από το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αναμένεται να ψηφίσει τις προσεχείς ημέρες κείμενο, με το οποίο θα επισημοποιείται η προσάρτηση. Επίσης αναμένεται ομιλία του προέδρου Πούτιν ενώπιον των μελών της Δούμας (κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή).

Ένδειξη της πρόθεσης του Κρεμλίνου να σηματοδοτήσει την περίσταση αυτή αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που επίσης προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο, Παρασκευή, στη Μόσχα, με τις δημοτικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώνουν το κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της πόλης, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, όπου στηνόταν εξέδρα. 

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει μια μεγάλη ομιλία στο Κρεμλίνο, όπως είχε κάνει και έπειτα από δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας, χερσονήσου στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, το 2014, για να ζητήσει από τους Ρώσους κοινοβουλευτικούς να επικυρώσουν την υπαγωγή του εδάφους αυτού στη Ρωσία. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Το Κίεβο προειδοποιεί με σκληρή απάντηση στη ρωσική αναγνώριση των «ασήμαντων» δημοψηφισμάτων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε νέα προειδοποίηση στη Ρωσία για μια «πολύ σκληρή» απάντηση από την Ουκρανία αν η Μόσχα προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές μετά τα ψευδοδημοψηφίσματα όπως τα χαρακτηρίζουν το Κίεβο και η Δύση.

Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ζελένσκι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας δεν αναφέρεται σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή στο Κρεμλίνο, κατά την οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει συμφωνίες για την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

"Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα) και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή", είπε ο Ζελένσκι.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν ο Ζελένσκι μίλησε με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι πριν ή μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τελετή της Παρασκευής.

Έκτακτη συνεδρίαση του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (Παρασκευή) 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας και άμυνας για αύριο Παρασκευή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Σέρχι Νικιφόροφ ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση στο Facebook αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει αύριο Παρασκευή επίσημες συμφωνίες που θα κηρύσσουν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα μετά τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε, όπως τα χαρακτηρίζουν το Κίεβο και η Δύση.

"Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας για αύριο. Η ατζέντα και άλλες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα", δήλωσε ο Νικιφόροφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)