to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 29.09.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Διεκδικούμε η Ελλάδα να ενισχύσει το γεωπολιτικό της ρόλο, τη διαπραγματευτική της δύναμη (βίντεο)

«Η λογική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν λανθασμένη, μάς οδήγησε στα περιστατικά του Oruc Reis, στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, στην ανυπαρξία κυρώσεων από τη μεριά της ΕΕ στην Τουρκία. Αυτή η στρατηγική Μητσοτάκη που κυριάρχησε τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ δεν μπορεί να φέρει την Ελλάδα "μπροστά" στη γεωπολιτική σκακιέρα»


«Είναι αργά για δάκρυα για την ΝΔ όσον αφορά το ενδιαφέρον της για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τις φοιτητικές εστίες. Εάν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά και ιδιαίτερα για τους προερχόμενους από λαϊκές τάξεις και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες φοιτητές θα είχε προχωρήσει εδώ και καιρό και σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών και αναβάθμισης των υφιστάμενων, ώστε να έχουν δωρεάν στέγη φοιτητές και φοιτήτριες. Και όχι φυσικά μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή με ιδιωτικοποίηση και της φοιτητικής στέγης. Η δημόσια παιδεία χρειάζεται δημόσιες υποδομές και στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Αλλά η κυβέρνηση υποβαθμίζει με σχέδιο τη δημόσια παιδεία, προς όφελος των κολλεγίων, και τώρα θέλει να δώσει σε εργολάβους και τις φοιτητικές εστίες», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Πρόσθεσε πως: «Η αστυνομία είχε και έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση που λαμβάνει χώρα κακουργηματική πράξη στους χώρους των πανεπιστημίων, χωρίς να υπάρχει ζήτημα με το άσυλο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι υποχρέωση της αστυνομίας να προστατεύει τα παιδιά μας. Το επιχείρημα ότι τάχατες το άσυλο ήταν αυτό που δεν επέτρεπε στην κυβέρνηση ΝΔ να ελέγξει την εγκληματικότητα, με αφορμή το πρόσφατα περιστατικό της εγκληματικής συμμορίας στις εστίες στην Αθήνα, είναι ψέμα και πρόφαση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απραξία της κυβέρνησης που δεν αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα. Είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΝΔ να συνδέει το επιχειρησιακό ζήτημα παρέμβασης στους χώρους των δημόσιων πανεπιστημίων όταν χρειάζεται, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Πολυτεχνειούπολη, με το πανεπιστημιακό άσυλο. Αυτό που πρέπει όμως να γίνει, εάν πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία, είναι ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια, με στελέχη και χρηματοδότηση, και όχι μείωση του αριθμού των εισακτέων και στήριξη των κολεγίων όπως κάνει η κυβέρνηση. Το μόνο που κάνει στην πραγματικότητα είναι να κλείνει πανεπιστημιακά ιδρύματα, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, και αυτό το ζούμε και στη Θράκη και στην Κεντρική Μακεδονία, για να δουλεύουν τα κολέγια».

Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ασκούσε ενεργητική εξωτερική πολιτική και αξιοποιούσε όλα τα διπλωματικά εργαλεία. «Αποτέλεσμα ήταν ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας να ενισχυθεί μέσα από πρωτοβουλίες όπως ήταν η Συμμαχία των Ηγετών του Νότου, η συμφωνία των Πρεσπών και η συνεργασία των αρχηγών κρατών των Βαλκανίων, η Συμμαχία 4+1 Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με ΗΠΑ, το East Med Act, που περιόριζαν την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η λογική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν λανθασμένη, μάς οδήγησε στα περιστατικά του Oruc Reis, στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, στην ανυπαρξία κυρώσεων από τη μεριά της ΕΕ στην Τουρκία. Αυτή η στρατηγική Μητσοτάκη που κυριάρχησε τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ δεν μπορεί να φέρει την Ελλάδα «μπροστά» στη γεωπολιτική σκακιέρα».

Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε τέλος ότι: «Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στον κ. Ερντογάν να θέτει αμφισβητήσεις για ζητήματα που είναι σαφώς κατοχυρωμένα από το διεθνές δίκαιο, δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο σε θέματα ακεραιότητας, εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Διεκδικούμε  η Ελλάδα να ενισχύσει το γεωπολιτικό της ρόλο, τη διαπραγματευτική της δύναμης και σαφώς διεκδικούμε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραβατική της συμπεριφορά και τη συνεχή διατύπωση απειλών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)