to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 29.09.2022

Διεθνή

Κίνα: Πώς έγινε viral η ψευδής είδηση περί πραξικοπήματος

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ύστερα από την επιστροφή του από ταξίδι στην κεντρική Ασία πραγματοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, διαλύοντας τις φήμες για πραξικόπημα ενόψει της συνόδου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας


Ο Σι εμφανίσθηκε το βράδυ της Τρίτης σε έκθεση στο Πεκίνο με θέμα τα επιτεύγματα της προεδρίας του, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Κατά τη διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων, ο Σι εμφανίζεται να φοράει μάσκα και να επιθεωρεί τα εκθέματα στο εκθεσιακό κέντρο του Πεκίνου, με φωτογραφίες του Σι να κοσμούν τους τοίχους του εκθεσιακού χώρου.

Τον πρόεδρο συνόδευαν ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των μελών της πανίσχυρης μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου. Η προσεκτικά σκηνοθετημένη επίσκεψη είχε στόχο να καθησυχάσει τους κομματικούς μηχανισμούς και τη διάλυση κάθε εσφαλμένης εντύπωσης που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει οι φήμες περί πραξικοπήματος.

Ο Σι είχε εξαφανισθεί από τη δημόσια θέα μετά την επιστροφή του από περιφερειακή σύνοδο κορυφής στις 16 Σεπτεμβρίου στο Ουζμπεκιστάν. Το ταξίδι αυτό του Σι σηματοδοτούσε την πρώτη μετακίνηση του Κινέζου πρόεδρου στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στα τέλη του 2019.

Πώς εξαπλώθηκαν τα σενάρια

Η απουσία του Σι από την κινεζική δημοσιότητα επέτρεψε τη διασπορά φημών, οι οποίες υποστήριζαν χωρίς το παραμικρό στοιχείο ότι ο πρόεδρος είχε ανατραπεί συνεπεία στρατιωτικού πραξικοπήματος και κρατείτο σε ασφαλή τοποθεσία στην κινεζική πρωτεύουσα.

Την ανυπόστατη φημολογία, που προήλθε σύμφωνα με το CNN από κύκλους της αντικαθεστωτικής κινεζικής διασποράς για να διογκωθεί χάρη σε ινδικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενίσχυσαν αναφορές για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων (κοινό φαινόμενο εξαιτίας της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο) και (ανεπιβεβαίωτες) μετακινήσεις δυνάμεων τεθωρακισμένων. Λίγες ώρες αργότερα, οι λέξεις «Κίνα πραξικόπημα» κυριαρχούσαν στις αναζητήσεις της εφαρμογής Twitter.

Ο αδιαφανής χαρακτήρας της κινεζικής πολιτικής σκηνής επέτρεψε τη διασπορά της ψευδούς φήμης και εμπόδισε τους αναλυτές και ειδικούς της Κίνας να την απορρίψουν αμέσως, με την έλλειψη αξιόπιστης ενημέρωσης να κάνει διστακτικούς τους επαΐοντες. Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος Σι «εξαφανίστηκε» για περίπου μία εβδομάδα από το προσκήνιο, προτού πραγματοποιήσει «επανεμφάνιση» σε επίσκεψή του στην επαρχία Σινζιάνγκ της δυτικής Κίνας.

Η ολιγοήμερη απουσία του Σι συζητήθηκε εκτενώς ακόμη και από όσους δεν ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας, καθώς ο πρόεδρος αναμένεται να θέσει σε κίνηση κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά και να επιδιώξει την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη θητεία, παραβιάζοντας την κομματική παράδοση. «Η αδιαφάνεια αποτελεί ιδανικό πεδίο γέννησης και διασποράς φημών.

Η πολιτική μηδενικής COVID-19 και η οικονομική επιβράδυνση προκαλούν κοινωνική τριβή. Οι μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες γίνονται πιο ισχυρές και το κοινό μοιάζει πρόθυμο να υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας», υπογραμμίζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, Ντάλι Γιανγκ.

Πηγή: Associated Press

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)