to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:00 | 28.09.2022

Διεθνή

Οξύνει την ένταση η Τουρκία: Απάντηση ΥΠΕΞ στις εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Με «κάθε μέσο» δηλώνει πως θα υπερασπιστεί τα «δίκαια» και τα «συμφέροντά» της η Τουρκία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Στα όσα ειπώθηκαν απάντησε σε πρώτο χρόνο το ελληνικό ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα «δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας», αλλά και πως η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο ως βάση συζήτησης


Η Τουρκία προέτρεψε τους «κύκλους που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά του Αιγαίου με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς», να «χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική», όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε  το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας. Στο ανακοινωθέν της Τουρκίας (δείτε αναλυτικά παρακάτω) η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως η τουρκική πλευρά δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ετοιμότητα της χώρας να υπερασπιστεί τα «νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ, στο Συμβούλιο «συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ιδίως οι πρόσφατα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της».

Στη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, η Άγκυρα καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή της αμερικανικής πλευράς δεν συνάδει με το πνεύμα της Συμμαχίας.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, έγινε σαφής αναφορά περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και αναφέρθηκε ότι «οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική». Αναμένεται δήλωση του Τούρκου προέδρου.
_____

Άμεση ήταν απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, αναφέροντας ότι «δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους μας».

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «Δεν διεκδικούμε τίποτα εναντίον σας, αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου. Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται». (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. Κασφίκης)

Αναλυτικότερα: Στις «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας» εστιάζει το τουρκικό ανακοινωθέν

Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε, με τη συνάντηση να διαρκεί τέσσερις ώρες.

Τουρκία: «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για τα δίκαια και τα συμφέροντά μας»

Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί «με όλα τα νόμιμα μέσα» τα εθνικά της συμφέροντα απέναντι στις «ολοένα και πιο προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κάλεσε «τους παράγοντες που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο… να επιδείξουν κοινή λογική», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την 4ωρη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, το Συμβούλιο επέκρινε τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία -- την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «ανεξήγητη» -- υποστηρίζοντας ότι έρχεται «σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας» και πρέπει να ανακληθεί.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όσον αφορά τη θέση τους στο ΝΑΤΟ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βρουν άλλον σύμμαχο σαν τη χώρα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ».
____________

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu, cnn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)