to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 28.09.2022

Διεθνή

Ο Ερντογάν συγκαλεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Στην ατζέντα η Ελλάδα

Στα «κόκκινα» συντηρεί το κλίμα έντασης ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκαλώντας σήμερα Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Πρόκειται για μία ενέργεια που έρχεται να συμπληρώσει το νέο «κύμα» εμπρηστικών δηλώσεων με το βλέμμα στην Αθήνα, με χαρακτηριστική την τοποθέτησή του, όπου ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «δεν θα σας σώσουν οι ΗΠΑ», απευθυνόμενος στην Ελλάδα.


Ενα από τα βασικά θέματα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδριάζει σήμερα, θα είναι οι εξελίξεις στα ελληνικά νησιά, με την Aγκυρα να προειδοποιεί πως ενδέχεται να λάβει μέτρα. Παράλληλα, στην τουρκική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία για την πιθανότητα αρνητικής απάντησης των ΗΠΑ στο ζήτημα των F-16, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του συμβουλίου να αναμένεται να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι στρατηγοί με τους αρμόδιους υπουργούς θα συζητήσουν «τα βήματα της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση» και ως τελευταίο παράδειγμα αναφέρουν τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συζητηθούν «οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας». Υπάρχουν εκτιμήσεις πως στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση θα υπάρχει αναφορά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα εξεταστούν και οι εξελίξεις σχετικά με το αίτημα της Αγκυρας στις ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν αναφορές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται αλλά και «στις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την Ουάσιγκτον». Στην Τουρκία υπάρχει ανησυχία πως αν οι ΗΠΑ πουν το «ναι» για τα F-16, θα θέσουν όρους, όπως η μη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται, πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας είναι η κύρια κυβερνητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο της Τουρκίας (ο οποίος είναι ο Ανώτατος Διοικητής) για την εξέταση θεμάτων εθνικής ασφάλειας, στρατιωτικής και εξωτερικής πολιτικής με ανώτερους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και για τον συντονισμό αυτών των πολιτικών.

Αποτελείται από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας που προεδρεύει της συνεδρίασης, τον αντιπρόεδρο, τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους διοικητές του Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας. Εάν η ημερήσια διάταξη κρίνει απαραίτητο, αρμόδιοι υπουργοί και άτομα μπορούν επίσης να προσκληθούν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου για να παράσχουν πληροφορίες και να σχολιάσουν τα επιλεγμένα θέματα. Σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου, προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος, στην προκειμένη περίπτωση ο Φουάτ Οκτάϊ.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδριάζει κάθε 2 μήνες.

Πηγές: Καθημερινή, Zougla.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)