to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 28.09.2022

Κοινωνία

2η δίκη των νεοναζί: Προκλήσεις από Κασιδιάρη και Λαγό - Στις 7 Οκτωβρίου η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

Η παρουσία των δεκάδων αντιφασιστικών πανό έξω από το Εφετείο έστειλε μήνυμα προς άπαντες ότι «ο Παύλος ζει» και η μάχη ενάντια στο φασισμό και την ακροδεξιά παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ, ακόμη και μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής


Σε κλίμα έντασης, έπειτα από διακοπή δύο μηνών, το ξεκίνημα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης και αφού νωρίτερα είχαν υποβληθεί αρκετές ενστάσεις από τους καταδικασθέντες το Δικαστήριο διέκοψε και όρισε την 7η Οκτωβρίου ως ημέρα συνέχισης της δίκης με την Μάγδα Φύσσα να καλείται να καταθέσει.

Το δικαστήριο κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του, στις 26 Ιουλίου, απέρριψε το αίτημα αναβολής που υπέβαλε η υπεράσπιση του αρχηγού της οργάνωσης, επικαλούμενη προβλήματα υγείας του καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών Νίκου Μιχαλολιάκου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία του σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού.

Τα αίματα στη δίκη άναψαν με το «καλημέρα» όταν συγκεντρωμένοι «φίλοι» του Ηλία Κασιδιάρη και του Ιωάννη Λαγού που είναι παρόντες στο δικαστήριο φώναξαν το σύνθημα «Ηλία θυμήσου, είμαστε μαζί σου». Το αντιφασιστικό κίνημα που πάντα δίνει δυναμικό «παρών» ανταπάντησε με το σύνθημα «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί» ενώ εκσφενδονίστηκε και ένα μπουκάλι προς την άλλη μεριά και τη Μάγδα Φύσσα να στρέφεται προς τους αστυνομικούς διαμαρτυρόμενη: «τι αστυνομία είστε ρε; μαζέψτε τους τους φασίστες! Δεν ντρέπεστε λίγο;».

Κατά την έξοδο κατηγορουμένων από την αίθουσα, μεταξύ αυτών και του κρατούμενου Κασιδιάρη, υπήρξαν συνθήματα και ένταση από το κοινό, όπως μεταδίδει το GoldenDawn Watch. Οι οπαδοί του πρωτόδικα καταδικασμένου Κασιδιάρη φωναζουν συνθήματα όπως «Ηλία θυμήσου είμαστε μαζί σου», ενώ και το κοινό από την άλλη πλευρά φωνάζει «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Η Μάγδα Φύσσα ακούγεται να διαμαρτύρεται, φωνάζει «μαζέψτε τους». Υπάρχει μεγάλη ένταση στην αίθουσα, ενώ ένας από το κοινό χαιρέτισε ναζιστικά.

Ναζιστικός χαιρετισμός από οπαδούς του Κασιδιάρη

Οπαδός του Κασιδιάρη χαιρετά ναζιστικά κατά την αποχώρηση του καθώς το δικαστήριο διέκοπτε για να εξετάσει αίτημα κατηγορουμένων - φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokiniss

Aποφασισμένος να προκαλέσει εμφανίστηκε σήμερα ο καταδικασμένος νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης κατά την επανέναρξη, σήμερα, της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, ενώ με την ανοχή της αστυνομίας στο ακροατήριο βρίσκονταν πολλοί οπαδοί του, ένας μάλιστα εκ των οποίων τον χαιρέτησε ναζιστικά κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα όταν το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά:

Το συμβάν, όπως και συνθήματα υποστήριξης στον Κασιδιάρη, προκάλεσαν την αντίδραση άλλων παρισταμένων, που φώναξαν «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», ενώ η Μάγδα Φύσσα φώναξε προς δικαστήριο και αστυνομία «μαζέψτε τους». (αναλυτικά εδώ)

Νάσος Ηλιόπουλος: Ανοχή της αστυνομίας

«Πριν λίγο στην αίθουσα του Εφετείου οι νεοναζί φώναζαν συνθήματα. Τραβούσαν βίντεο κ φωτογραφίες τον κόσμο του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Όλα αυτά με την ανοχή της αστυνομίας η οποία φανερά έχει δώσει περισσότερες εισόδους κοινού στους νεοναζί», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος

Ανοιχτή Πόλη: «Η θέση των ναζί είναι στη φυλακή!»

Η Ανοιχτή Πόλη συμμετείχε τον επικεφαλής της Νάσο Ηλιόπουλο και όλη την ομάδα των δημοτικών συμβούλων, στην αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. «Ειδικά σε μια συγκυρία που ο φασισμός σηκώνει το αποκρουστικό κεφάλι του σε πολλές χώρες και με πολλές μορφές, είναι ανάγκη όλες και όλοι να διατρανώσουμε μαζικά το μήνυμά μας: Η θέση των ναζί είναι στη φυλακή!», σημείωνε στο κάλεσμά της η Ανοιχτή Πόλη.

Η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η Ε΄, Γ΄ και Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, τα σωματεία εργαζόμενων στα νοσοκομεία του Αγίου Σάββα, του Γεννηματά και Παίδων Αγλαία Κυριακού, η ΚΕΕΡΦΑ, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, κοινότητες μεταναστών και πρόσφυγες, συλλογικότητες και δημοτικές κινήσεις πραγματοποίησαν αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)