to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 27.09.2022

Διεθνή

Βρετανία: 500 δισ. έκαναν φτερά από τις αγορές από τότε που ανέλαβε η Λιζ Τρας

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Βρετανίας έχουν χάσει αθροιστικά 500 δισ. δολάρια από την αξία τους από τότε που η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Είναι προφανές ότι το σχέδιό της να μειώσει δραστικά τους φόρους για τους πλουσίους, αλλά και να αυξήσει αισθητά τις δαπάνες όχι μόνο δεν έπεισε, αλλά μάλλον τρομοκράτησε τους επενδυτές.


Η Λιζ Τρας ανέλαβε τα ηνία της χώρας σε μία περίοδο που η χώρα ήδη αντιμετώπιζε εκρηκτικό πληθωρισμό και την απειλή μίας ύφεσης. Η στερλίνα ήταν υπό πίεση - αλλά σε ελεγχόμενα σχετικά επίπεδα, ενώ οι βρετανικές μετοχές πήγαιναν κόντρα στο παγκόσμιο αρνητικό ρεύμα. 

Το sell off άρχισε όταν ορκίστηκε πρωθυπουργός και εντάθηκε μετά την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου της για την οικονομία. Η πτώση της στερλίνας ήταν μάλιστα τόσο απότομη, ώστε να ζητούν πολλοί παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στις αγορές. Αυτή ήρθε μόνο σε φραστικό επίπεδο, με μία καθησυχαστική δήλωση από την κεντρική τράπεζα για το εθνικό νόμισμα.

«Η εμπιστοσύνη στο βρετανικό ενεργητικό έχει διαβρωθεί εν μέσω πληθώρας ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές και την κατεύθυνση στην οποία οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση Τρας» σχολίασε στο Bloomberg η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown. «Μόνο μία στροφή 180 μοιρών στις δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσε να επαναφέρει την αισιοδοξία, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη για κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Ο δείκτης FTSE 350 - ο οποίος συνδυάζει τα βαριά χαρτιά των εξαγωγικών εταιρειών του FTSE 100 και τις εταιρείες εκείνες που εστιάζουν στην εγχώρια αγορά του FTSE 250- έχει χάσει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η Λιζ Τρας θα είναι η νέα αρχηγός των Τόρις. Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των βρετανικών κρατικών ομολόγων καταγράφει απώλειες 160 δισ. στερλινών (173 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

H απόδοση του 10ετους βρετανικού ομολόγου έχει από τις 5 Σεπτεμβρίου αυξηθεί κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, υπερβαίνοντας έτσι το 4% για πρώτη φορά από το 2010.

naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)