to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 27.09.2022

Κοινωνία

Μετά τις σωρηδόν αθωώσεις στο σκάνδαλο Siemens: Ο Άρειος Πάγος θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες για τις παραγραφές

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο Ισ. Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συντέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.


Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, προκάλεσε η απόφαση για την παραγραφή των αδικημάτων στην υπόθεση του σκανδάλου Siemens, που προκαλεί πολιτικές και όχι μόνο αντιδράσεις. Συγκερκιμένα, ο εισαγγελέας παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αυτό που πρόκειται να ερευνήσει η προκαταρκτική εξέταση είναι το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συντέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με  δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών που έχουν διαχειριστεί το σκάνδαλο Siemens είναι και ο Ισ. Ντογιάκος με εντολή της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Τότε η κ. Δημητρίου είχε δώσει παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο να διαβιβάσει το βούλευμα της Siemens στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση, ενώ ταυτόχρονα διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής έρευνας αναφορικά με το πώς οδηγήθηκε η δίκη της SIEMENS σε επ’ αόριστον αναβολή.

Χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, την αθώωση των κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 λόγω παραγραφής.

Με υλικό από Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)