to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:34 | 26.09.2022

Οικονομία

Αλλά επιμένει στη δημοσιονομική «πειθαρχία»: «Μαύρες» οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τους επόμενους μήνες

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την παγκόσμια οικονομία στην ενδιάμεση έκθεσή του, με τίτλο «πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», η οποία δόθηκε τη Δευτέρα 26/9 στη δημοσιότητα


Προς τα κάτω αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όπως επισημαίνει στην ενδιάμεση έκθεσή του για το 2022, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσουν τις ισχυρότερες οικονομίες σε ύφεση.

Ο Οργανισμός μειώνει την εκτίμηση για το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2022 από 4,46% τον περασμένο Δεκέμβριο σε 2,95% τώρα, ενώ για το 2023 προβλέπει αύξηση 2,19% από 3,19% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά το 2023, η ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 2,3%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,8%, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι κατά 2,8 τρισ. δολάρια μικρότερο σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι αυτή η απώλεια αντιστοιχεί στο μέγεθος της οικονομίας της Γαλλίας.

Ύφεση σε Ε.Ε. και Γερμανία το 2023

Τα πράγματα για την ευρωζώνη είναι ακόμη χειρότερα. Ενώ για το 2022 βλέπει ανάπτυξη 3,1% φέτος, το 2023 εκτιμά ότι θα πέσει το 0,3% για το 2023, έναντι της εκτίμησης του Ιουνίου για ανάπτυξη 1,6%. Συνεπώς, τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα παρουσιάσουν ύφεση για ένα μέρος του 2023, με τουλάχιστον δύο τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, προβλέπει μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα 6,2% από 8,1% φέτος.

Για τη Γερμανία, που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές, αναμένεται ύφεση 0,7% το 2023 έναντι εκτίμησης για ανάπτυξης 1,7% τον Ιούνιο.

Η Ρωσία, επίσης, κατά τον ΟΟΣΑ θα έχει ύφεση -5,5% φέτος και -4,5% το 2023.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι αν υπάρξουν περαιτέρω διαταράξεις στις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης, αυτές θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα κατά ένα επιπλέον 1,25% και αυξάνοντας τον πληθωρισμό κατά επιπλέον 1,5%, ωθώντας περισσότερες χώρες σε ύφεση για το σύνολο του 2023, ενώ η ανάπτυξη θα εξασθενήσει και το 2024.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος είναι ήδη πολύ υψηλές και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στην περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις στην Ευρώπη. Τέτοιες ελλείψεις θα μπορούσαν να προκύψουν αν δεν υλοποιηθούν στην αναμενόμενη έκταση οι προμήθειες ενέργειας εκτός της ΕΕ ή αν η ζήτηση του αερίου είναι εξαιρετικά μεγάλη λόγω ενός βαρύ χειμώνα», αναφέρεται στην έκθεση.

Όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά 50% από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 10% και των λιπασμάτων κατά 25%.

Ανάλογη η κατάσταση για τις ΗΠΑ και την Κίνα

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στις ΗΠΑ η ανάπτυξη της οικονομίας το 2023 θα διαμορφωθεί σε 0,5% έναντι ανάπτυξης 1,5% για το 2022, όταν στην έκθεση του Ιουνίου, προέβλεπε ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 2,5% το 2022 και 1,2% για το 2023.

Στην Κίνα, αναμένεται ανάπτυξη 3,2% για το 2022 και 4,7% για το 2023, όταν στην έκθεση του Ιουνίου προβλεπόταν ανάπτυξη 4,4% και 4,9% αντίστοιχα.

Αύξηση των επιτοκίων
Ο Οργανισμός επίσης εκτιμά ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 1,25%, θα αυξηθεί στο 4% το 2023.

Επίσης, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα περιθώρια ευελιξίας στην επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της και λήγουν, ώστε να περιορίσει τον χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη.

Στήριξη μόνο των «ευάλωτων»

Ο ΟΟΣΑ επιμένει πάντως στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών πρέπει να είναι στοχευμένα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι προσωρινά ώστε τα κόστη να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα και να μην αυξήσουν τα χρέη για τη μετά την πανδημία του κορονοϊού εποχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)