to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 26.09.2022

Διεθνή

Ιταλικές εκλογές: Πανηγυρίζει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά - «Ο λαός παίρνει στα χέρια του την τύχη του»

Χαράς ευαγγέλια για όλα τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές. Οι ηγέτες των κομμάτων που φημίζονται για τις ακροδεξιές ιδέες τους έσπευσαν μάλιστα να στείλουν τα συγχαρητήριά τους στην νέα -όπως όλα δείχνουν- πρωθυπουργό της χώρας - Με μια λιτή δήλωση η Κομισιόν αναφέρει ότι ελπίζει σε εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές


Από τους πρώτους που έστειλαν συγχαρητήρια στη Μελόνι ήταν η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν, έγραψε στο Twitter: «Ο ιταλικός λαός αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια του εκλέγοντας μια πατριωτική κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι και στον (ηγέτη της Λέγκας) Ματέο Σαλβίνι, που αντιστάθηκαν στις απειλές μιας αντιδημοκρατικής και αλαζονικής ΕΕ πετυχαίνοντας αυτή τη σπουδαία νίκη».

Η ανιψιά της Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ, αντιπρόεδρος του επίσης ακροδεξιού κόμματος Reconquete! του Ερίκ Ζεμούρ, χαιρέτισε την νίκη του κόμματος των «Αδελφών της Ιταλίας»: «Κατάφερε να αντισταθεί, κατάφερε να δημιουργήσει ενότητα», έγραψε στο Twitter η εγγονή του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, η οποία είναι παντρεμένη με το μέλος του FdI Βιντσέντσο Σόφο.

«Μπράβο, Τζόρτζια Μελόνι, για την ιστορική αυτή νίκη. Είναι μια ευχάριστη είδηση για την άμυνα του πολιτισμού μας», σχολίασε στο Twitter επισυνάπτοντας μια φωτογραφία της με την Μελόνι.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ευρωβουλευτής του κόμματος της Λεπέν Ζορντάν Μπαρντελά σχολίασε ότι οι Ιταλοί «έδωσαν ένα ταπεινωτικό μάθημα» στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν διαθέτει τα μέσα για να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η Ιταλία δεν ακολουθήσει τους κανονισμούς της ΕΕ σε ενδεχόμενη εκλογή της ακροδεξιάς. «Κανενός είδους απειλή δεν μπορεί να σταματήσει την δημοκρατία. Ο λαός της Ευρώπης σηκώνει το κεφάλι του και παίρνει πίσω την τύχη του στα ίδια του τα χέρια», σχολίασε.

Στην Ουγγαρία, ο Μπαλάζ Ορμπάν, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι, τον Ματέο Σαλβίνι και (τον αρχηγό του Forza Italia) Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τις σημερινές εκλογές! Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ φίλους με ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης».

Τα συγχαρητήριά του στη Μελόνι έστειλε και ο ίδιος ο Βίκτορ Ορμπάν, αναρτώντας μάλιστα και μια κοινή τους φωτογραφία και γράφοντας «Μπράβο, Τζόρτζια».

Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο αρχηγός του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, έγραψε στο Twitter: «Η Τζόρτζια Μελόνι έδειξε τον δρόμο για μια υπερήφανη, ελεύθερη Ευρώπη κυρίαρχων εθνών που μπορεί να συνεργαστεί για την ασφάλεια και την ευημερία όλων».

Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι έστειλε και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι

Κομισιόν: «Ελπίζουμε σε εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές»

Μετά τις προεκλογικές προειδοποιήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενάντια στην ενδεχόμενη (τότε) ακροδεξιά στροφή στην Ιταλία και την επισήμανσή της ότι η ΕΕ διαθέτει εργαλεία τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αν τα τα πράγματα πάρουν μια δύσκολη τροπή, φέρνοντας τα παραδείγματα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, με μια λιτή ανακοίνωση η Κομισιόν εξέφρασε τις ελπίδες της για μια εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές. 

Συγκεκριμένα, ο Ερίκ Μαμέρ, Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «ποτέ δεν σχολιάζει αποτελέσματα εθνικών εκλογών» για να προσθέσει: «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές», σημειώνοντας ότι «η Κομισιόν και η Πρόεδρος εργάζονται με τις κυβερνήσεις, οι οποίες βγαίνουν από τις κάλπες των κρατών-μελών της ΕΕ».

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι προς το παρόν αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)