to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 26.09.2022

Οικονομία

Σε χαμηλό εννέα μηνών οι τιμές του πετρελαίου λόγω φόβων για ύφεση

Ο αντίκτυπος ενός ισχυρού δολαρίου στις τιμές του πετρελαίου είναι ο πιο έντονος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv Eikon


Ο φόβος για παγκόσμια ύφεση και η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης καυσίμων οδήγησε σήμερα σε χαμηλό εννέα μηνών τις τιμές του πετρελαίου, με περαιτέρω πίεση στις τιμές να προέρχεται από την άνοδο του δολαρίου των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον διακανονισμό Νοεμβρίου υποχώρησαν κατά 82 σεντς ή 1%, στα 85,33 δολάρια το βαρέλι στις 11:10 GMT. Το συμβόλαιο έπεσε στα 84,51 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιανουαρίου.

Το αμερικανικό αργό WTI για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 74 σεντς, ή 0,9%, στα 78 δολάρια. Το WTI έπεσε έως τα 77,21 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 6 Ιανουαρίου.

Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν κατά περίπου 5% την Παρασκευή.

Ο αντίκτυπος ενός ισχυρού δολαρίου στις τιμές του πετρελαίου είναι ο πιο έντονος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις των επιτοκίων που επιβλήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες σε πολλές χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού έχουν εγείρει φόβους για οικονομική επιβράδυνση και ύφεση της ζήτησης πετρελαίου.

Οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού να ξεκινά από τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δώσει κάποια υποστήριξη στις τιμές.

Η προσοχή στρέφεται στο τι θα κάνουν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως OPEC+, όταν συναντηθούν στις 5 Οκτωβρίου, έχοντας συμφωνήσει στην προηγούμενη σύνοδό τους να μειώσουν την παραγωγή τους σε μέτρια επίπεδα.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ παράγει πολύ κάτω από την παραγωγή που είχε τεθεί ως στόχος, πράγμα που σημαίνει ότι μια περαιτέρω μείωση ενδέχεται να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο ΟΠΕΚ + έχασε τον στόχο του κατά 3,58 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, μεγαλύτερο έλλειμμα από ό,τι τον Ιούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)