to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 26.09.2022

Πολιτική

Ν. Γκαρά: Προβλήματα και ταλαιπωρία για τους πολίτες από την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού

Τη σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού φέρνει με Ερώτησή της στη Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά.


Οι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, που ματαίως προσπαθεί να προβάλει ως καινοτόμο και επιτυχημένο τον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, καταρρίπτονται από την πραγματικότητα, καθώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν μόνο ταλαιπωρία και προβλήματα από τη λειτουργία του θεσμού.

Η κα Γκαρά σημειώνει ότι μέγιστο πρόβλημα αποτελεί ο μικρός αριθμός γιατρών που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα, καθώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι μάλιστα μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στον προσωπικό γιατρό υπό την πρόβλεψη αντικινήτρων όπως αυξημένη συμμετοχή 10% σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα για τον νομό Έβρου, αναφέρει η Βουλευτής, ότι στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν μόλις 11 εγγεγραμμένοι ιατροί που μπορούν να εξυπηρετήσουν το μέγιστο 22.000 άτομα, οπότε 49.601 πολίτες μένουν αναγκαστικά χωρίς προσωπικό ιατρό. Παρόμοια η κατάσταση και στο Δήμο Διδυμοτείχου, όπου για πληθυσμό 16.161 υπάρχουν μόλις 3 γιατροί δηλωμένοι στο σύστημα. Επομένως, πάνω από 10.000 άτομα μένουν χωρίς προσωπικό γιατρό.

Προβλήματα επίσης διαπιστώνονται από το γεγονός ότι πολλοί πολίτες προχώρησαν στην εγγραφή τους σε προσωπικό γιατρό, υπό τον φόβο τον ποινών που ίσχυαν ή επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμοι γιατροί, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Επίσης, σημειώνονται πολλά περιστατικά όπου στο σύστημα υπάρχουν λανθασμένες καταχωρήσεις στοιχείων, για τις οποίες το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει εκδώσει καμία οδηγία για τον τρόπο διόρθωσής τους, ταλαιπωρώντας τους πολίτες, οι οποίοι δε γνωρίζουν σε ποια υπηρεσία θα πρέπει να απευθυνθούν. Έντονος είναι επιπλέον ο προβληματισμός για όσους έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό σε Κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ ή Πολυϊατρείο, αφού οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου εξυπηρετούν στο ωράριο εργασίας τους επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένα ραντεβού, περιστατικά covid, εμβολιασμούς και άλλα περιστατικά. Εντός του ίδιου ωραρίου καλούνται τώρα να εξυπηρετήσουν και τους πολίτες που τους έχουν επιλέξει ως προσωπικό γιατρό, γεγονός που είναι μάλλον αδύνατο.

Κλείνοντας η κα Γκαρά τονίζει ότι η κυβέρνηση με νομοθετικά πυροτεχνήματα, όπως αυτό του προσωπικού γιατρού, το μόνο που καταφέρνει είναι να αφήνει ανοιχτές τις πληγές των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αντί να διασφαλίζει την επιβίωση και ανασυγκρότηση τους με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά, αναμόρφωση του μισθολογίου και αναλογικές αυξήσεις των μισθών του ιατρικού προσωπικού, αύξηση του αριθμού των Τοπικών Μονάδων, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Τέλος, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να επανεξετάσει το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ωσότου υπάρξουν αρκετοί εγγεγραμμένοι γιατροί, γίνει η καταγραφή των προβλημάτων που εμφανίζει η λειτουργία του θεσμού και η διόρθωσή τους,  για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και εάν είναι στις άμεσες προθέσεις του η στήριξη με νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας, κλπ) οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν την πρωτοβάθμια φροντίδα και τον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)