to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νύχτες πρεμιέρας

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» επιστρέφει στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, από τις 28 Σεπτεμβρίου.


Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στο ΠΑΛΛΑΣ, με την πανελλήνια πρώτη προβολή της τελευταίας ταινίας του καταξιωμένου Παρκ Τσαν-Γουκ («Oldboy», «Η υπηρέτρια») με τίτλο «Απόφαση Φυγής» (Decision to Leave), που τιμήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ Καννών με το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και τον Χρυσό Λέοντα του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας, ο οποίος απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία». Από τη Βενετία, επίσης, θα έρθουν και τα τιμημένα με Βραβείο Σεναρίου και Ανδρικής Ερμηνείας (Κόλιν Φάρελ) «Πνεύματα του Ινισέριν», καινούργια ταινία από τον Μάρτιν ΜακΝτόνα, σκηνοθέτη του «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι». Ενώ στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και την άκρως τολμηρή, πολυσυζητημένη Χρυσή Λεοπάρδαλη από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο: τον «Κανόνα 34»» της Τζούλια Μουράτ.

Θα προβληθούν, επίσης, οι επίσημες οσκαρικές προτάσεις της Δανίας («Ιερή Αράχνη» του Αλί Αμπάσι), της Ιρλανδίας («Το Ήσυχο Κορίτσι» του Κόλουμ Μπερέιντ), της Καμπότζης («Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου), της Σερβίας («Στο Σκοτάδι» του Ντούσαν Μίλιτς), της Γαλλίας («Δύο Όψεις του Ξυραφιού» της Κλερ Ντενί) και της Πολωνίας («ΕΟ» του Γέρζι Σκολιμόφσκι).

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2022 με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ και την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας που το κοινό και οι κριτικοί των φετινών Καννών ξεχώρισαν ως φαβορί και δίκαιο νικητή του Χρυσού Φοίνικα: το συγκινητικό «Close» του Λούκας Ντοντ («Girl»), που κέρδισε τελικά  το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του φεστιβάλ και πλέον αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της χώρας του (Βέλγιο) για τα επερχόμενα Όσκαρ.

Δείτε αναλυτικά τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ΕΔΩ και τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ ΕΔΩ.

Η 28η διοργάνωση θα υποδεχτεί στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, τον πρόσφατα βραβευμένο στο Φεστιβάλ Καννών, σκηνοθέτη Γέρζι Σκολιμόφσκι, για να παρουσιάσει τη νέα πολυσυζητημένη του ταινία «ΕΟ», και την βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο και υποψήφια για Όσκαρ με την ταινία της ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ, Ίλντικο Ενιέντι, με τη νέα της ταινία, «Η ιστορία της γυναίκας μου».

Αφιερώματα

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει τέσσερα αφιερώματα. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον συνθέτη Έννιο Μορικόνε, με τίτλο MONDO MORRICONE, που περιλαμβάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Ennio» του Τζουζέπε Τορναρόρε, με συναυλία από το «Stavros Lantsias Quartet», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, παρουσία του γιου του Μορικόνε, Μάρκο, εικαστική έκθεση και παρουσίαση της βιογραφίας του συνθέτη. 

Δείτε αναλυτικά το αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη ΕΔΩ.

Ένα αφιέρωμα με τίτλο «QUEER BRITANNIA: ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ», που αποτίει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους σκηνοθέτες, αλλά και σε όσους και όσες συνέλεξαν μέσα στα χρόνια αφηγήματα και βιώματα εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τα αποτύπωσαν μοναδικά σε φιλμ.

Δείτε αναλυτικά το αφιέρωμα QUEER BRITANNIA ΕΔΩ.

Ένα αφιέρωμα στον αιχμηρό και  ασυμβίβαστο σκηνοθέτη JEAN EUSTACHE, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν οι δύο ταινίες μυθοπλασίας που πρόλαβε να γυρίσει ο Εστάς, «Η μαμά και η πουτάνα» και «Μικρές μου αγαπημένες», αμφότερες αποκατεστημένες σε 4Κ.

Και τέλος το μεγάλο αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης με τίτλο «The REVOLUTION WILL NOT BE TELEVISED: ΤΟ ΝΕΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΩΝ SEVENTIES», για το οποίο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας αναφέρει: «Ενώ το τωρινό Χόλιγουντ γνωρίζει πλέον τη μεγαλύτερη ποιοτική παρακμή του, επιβάλλεται να θυμηθούμε τη δεκαετία που έμεινε στα χρονικά ως η τελευταία χρυσή εποχή για τον αμερικανικό κινηματογράφο και ως μοναδική περίοδος κατά την οποία τα μεγάλα στούντιο παραχώρησαν προσωρινά τα ηνία στους σκηνοθέτες, εμπιστεύτηκαν συναρπαστικούς νέους δημιουργούς και έδωσαν αφορμές στους παλαιότερους να μεγαλουργήσουν μέσα σε κλίμα απόλυτης ελευθερίας. Για ένα σύντομο αλλά συγκλονιστικό χρονικό διάστημα το οποίο διήρκεσε μία περίπου δεκαετία, κυκλοφόρησαν στις αίθουσες χωρίς υπερβολή κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες που έγιναν ποτέ».

Διαβάστε αναλυτικά για το μεγάλο αφιέρωμα στο NEW HOLLYWOOD ΕΔΩ.

Τέλος δύο ακόμη ξεχωριστές εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης θα είναι, αφενός, η προβολής του μουσικού ντοκιμαντέρ MOONAGE DAYDREAM, για τον David Bowie, αφετέρου, η προβολή του αριστουργηματικού ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την πρεμιέρα του, συνοδεία ζωντανής, πρωτότυπης μουσικής από τον δημιουργό Νίκο Βελιώτη.

Δείτε τις παράλληλες εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης ΕΔΩ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)