to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 25.09.2022

Οικονομία

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέο άλμα σε κρατήσεις και έσοδα το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA που αναδημοσιεύει η «Καθημερινή» τα φετινά έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ξεπεράσουν εκείνα του 2019, που είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ


Τα φετινά έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ξεπεράσουν εκείνα του 2019, που είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, σημειώνει το θέμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» το οποίο βασίζεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε σε έρευνά της η εταιρεία αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, κατά το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου οι κρατήσεις στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 61,8%, πίσω μόνο από τη Νορβηγία, όπου η αύξηση διαμορφώθηκε σε 71,2%, και την Ουγγαρία, με αύξηση 65,8%.

Η εξάπλωση του φαινομένου στη χώρα μας είναι τέτοια που η ελληνική αγορά ξεπέρασε τις προ κορονοϊού «επιδόσεις».

Νωρίτερα εντός του έτους, η εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα εκτιμούσε ότι τα φετινά έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ξεπεράσουν εκείνα του 2019, που είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία λένε πως οι κρατήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 24,1% έναντι του καλοκαιριού του 2019, υστερώντας μόνο σε σχέση με τη Γερμανία, όπου η αύξηση ήταν της τάξεως του 24,8%.

Άυξηση στον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων

Σύμφωνα με την AirDNA, σε πανελλαδικό επίπεδο τον φετινό Αύγουστο λειτούργησαν 133.575 ακίνητα ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 20% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός υπολείπεται κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ομως, αυτά τα στοιχεία δεν καλύπτουν όλες τις πλατφόρμες, παρά μόνο την Airbnb και τη VRBO.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Transparent, σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργούν 182.971 καταλύματα. Αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 25% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια τάση επιστροφής αρκετών κατοικιών στη βραχυχρόνια μίσθωση, ιδίως στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Στην Αττική, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχονται σε 11.328.

«Η Transparent καταγράφει τις καταχωρίσεις καταλυμάτων σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως Airbnb, Booking, VRBO και Trip Advisor, αφαιρώντας τις διπλοεγγραφές αλλά και τα παράνομα ακίνητα που δεν έχουν αριθμό μητρώου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».

Διπλασιάστηκαν οι κρατήσεις στην Αθήνα

Κατά την περίοδο των τεσσάρων τελευταίων μηνών του 2022 (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) στην Αθήνα παρατηρείται αύξηση κατά 125% στις κρατήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στη δε Αττική οι κρατήσεις έχουν επιστρέψει στο επίπεδο του 2019, αυξημένες και κατά 164,3% από το περυσινό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Σε προηγούμενη ανάλυσή της η εταιρεία ανέφερε ότι κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το 2019 σημείωσε με 101% η Κως, ενώ αύξηση κατά 60% σημειώνεται και στην Τήνο. Στη Σαντορίνη οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 58,3%, στην Κέρκυρα κατά 57,2%, στη Ζάκυνθο κατά 51,7% και στη Νάξο κατά 51,5%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Μήλος με άνοδο 50,4%, η Ρόδος με αύξηση 44,7%, ενώ στη Μύκονο η αύξηση συγκριτικά με το 2019 άγγιξε το 38,8%.

30% επιπλέον έσοδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι κρατήσεις τον φετινό Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με το 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 0,2%. Ως εκ τούτου, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 30,1% σε σχέση με πέρυσι αλλά και κατά 16,7% σε σχέση με το 2019, λόγω του ότι οι τιμές ήταν υψηλότερες φέτος, ενώ άνοδο κατά 4,3% σημείωσε και η μέση πληρότητα, καθώς ανήλθε σε 76,5%.

Στην ελληνική αγορά, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 2% τον φετινό Αύγουστο, αλλά συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 14%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)