to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 25.09.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: «Η συγκάλυψη των παρακρατικών μεθοδεύσεων δεν θα περάσει – Θα τους "ταράξουμε στη νομιμότητα"»

«Ο διεθνής διασυρμός της χώρας, με ευθύνη Μητσοτάκη, είναι εντυπωσιακός – Κι είναι ο ίδιος με τις καθεστωτικές πρακτικές και αντιλήψεις του, που πυροδοτεί την ανασφάλεια. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε απ’ αυτή την κυβέρνηση και απ’ αυτόν τον πρωθυπουργό, τόσο το καλύτερο και για την χώρα και τη δημοκρατία και τον ελληνικό λαό»


(Eurokinissi)

Συνέντευξη του Αντιπροέ​δρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα «Αυγή».

Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τα όσα παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε πως «είναι κοστολογημένα κι εφαρμόσιμα, κοινωνικά αναγκαία και συμβαδίζουν με τις θετικές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει γίνει ήδη πράξη στην Ισπανία και την Πορτογαλία και έχουν πετύχει πολύ καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές», στην «επανεξέταση του χρηματιστηρίου για τις τιμές του φυσικού αερίου», την «μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, που την έχει συστήσει και η Κομισιόν», καθώς και στη «φορολόγηση στα υπερκέρδη των παραγωγών και παρόχων ενέργειας, που εφαρμόζεται ήδη από αρκετές χώρες».

Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πεισματική άρνηση της οποίας «να βάλει φρένο στο όργιο αισχροκέρδειας των παρόχων ενέργειας, οι οποίοι με την παγκόσμια πρωτοτυπία της ρήτρας αναπροσαρμογής μετακυλούν το σύνολο του κόστους των αυξήσεων στους καταναλωτές, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά ρεκόρ ενεργειακής ακρίβειας». Καλεί, μάλιστα, την κυβέρνηση της ΝΔ ενόψει χειμώνα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη «έστω και τώρα, να σταματήσει να λειτουργεί ως προστάτης λίγων και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Σε ερώτηση για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε πως «η συγκάλυψη των παρακρατικών μεθοδεύσεων δεν θα περάσει, θα τους "ταράξουμε στη νομιμότητα"», υπογραμμίζοντας πως «το πέπλο ενοχής και συγκάλυψης που υφαίνει η ΝΔ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν γίνεται ανεκτό στις Βρυξέλλες. Μπορεί στην ελληνική Βουλή η ΝΔ να έχει την πλειοψηφία και με μεθοδεύσεις να επιδιώκει το "κουκούλωμα". Στη δημοκρατική Ευρώπη όμως, οι δυνάμεις της συγκάλυψης και της συσκότισης είναι μειοψηφία. Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου».

Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε πως «η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον Μητσοτάκη. Δυστυχώς, ο διεθνής διασυρμός της χώρας, με ευθύνη Μητσοτάκη, είναι εντυπωσιακός. Ενώ και οι ενέργειες που ήδη έχουν γίνει και όσες θα ακολουθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σφίγγουν τον κλοιό και δημιουργούν περαιτέρω πιέσεις στην Ελλάδα».

Αναφορικά με την στάση των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη έναντι της κυβέρνησης της ΝΔ και του Μητσοτάκη προσωπικά μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως «το προφίλ του δήθεν φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και ’Έλληνα Μακρόν’ που επιμελώς είχε καλλιεργήσει ο ίδιος, έχει υποστεί ένα συντριπτικό κάταγμα και δεν γίνεται πλέον πιστευτό ούτε μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». Και κατέληξε τονίζοντας πως «όσα έχει κάνει αποδεικνύουν περίτρανα ότι συγγενεύει επικίνδυνα με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στα θέματα σεβασμού του κράτους δικαίου, δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)