to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:20 | 25.09.2022

Διεθνή

Η Ιταλία στη δίνη του μεταφασισμού: 43,9 % για τον ακροδεξιό συνασπισμό - Σχεδόν 36% η αποχή

Νίκη του ακροδεξιού κόμματος "Αδέλφια της Ιταλίας", με ποσοστό γύρω στο 26 %. Με την μεταφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι να ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, η χώρα πρόκειται να αποκτήσει την πιο ακροδεξιά κυβέρνησή της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


Με μειωμένη συμμετοχή ((64,07%, από 73,86% το 2018) η Ιταλία περνά και επισήμως στη δίνη της επικράτησης του ακροδεξιού, μεταφασιστικού συνασπισμού που συγκροτούν τα "Αδέλφια της Ιταλίας", η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι, με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού, ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της άκρας δεξιάς και πέφτει κάτω από το φράγμα του 20% των ψήφων, είδε το ποσοστό της να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων σήμερα (περί το 26%), ή, με άλλα λόγια, μετατρέπεται στο πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου της χερσονήσου. 

Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί το 43% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Η αντιπρόεδρος του PD Ντέμπορα Σερατσιάνι αναγνώρισε τη «νίκη της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι», κάνοντας λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».

Ο πολιτικός σεισμός στην Ιταλία καταγράφεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνον στη Σουηδία, όπου συντηρητική συμμαχία που συμπεριλαμβάνει τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα, σημείωσε εκλογική νίκη, έγινε η μεγαλύτερη δεξιά παράταξη στη σκανδιναβική χώρα. Το SD και το FdI ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών:Chamber of Deputies graphic

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η Μελόνι επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετείχανστην εκλογική αναμέτρηση:

  • το «συντηρητικό» μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια),
  • το «προοδευτικό» μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.

Η συμμετοχή έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%, σε μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία καλύπτουν το 95% των δήμων της χώρας, η προσέλευση στις κάλπες, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, διαμορφώθηκε στο 19,09%. Την ίδια ώρα, στις εκλογές του 2018, είχε ψηφίσει το 19,49% των εχόντων δικαίωμα.

Στην Ρώμη, παράλληλα, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται, κυρίως, στους αριθμούς προτεραιότητας που δίδονται στους πολίτες, με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και, γενικότερα, ο κίνδυνος νοθείας.

• Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Η διαφαινόμενη επικράτηση των νεοφασιστών, η Ευρώπη που ανησυχεί και το άγνωστο

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, τόνισε πριν από λίγο ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».

«Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους» πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε».
_________________

Διαβάστε επίσης:

«Θα είμαι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ψήφισε ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα

Και η Τζόρτζια Μελόνι «έσπασε» την προεκλογική σιωπή

Τζόρτζια Μελόνι: Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί με την ΕΕ

_________________

Δημ. Παπαδημούλης: «Υποκρισία η δήθεν ανησυχία της ΝΔ»

Η πρωτιά της #Μελονι, που υποστηρίζει τον Μουσολίνι και η κυβερνητική σύμπραξη με #Σαλβινι-  #Μπερλουσκονι, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την Ιταλία, την ΕΕ, αλλά και την Ελλάδα.Όσο για την δήθεν ανησυχία της #ΝΔ για την άνοδο της ιταλικής Ακροδεξιάς, είναι καθαρή υποκρισία!

_________________

Διάχυτη η ανησυχία παγκοσμίως για την ενδεχόμενη επικράτηση ενός ακροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία, με τις δημοσκοπήσεις να έχουν «δείξει» ως επόμενη πρωθυπουργό την Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού, μεταφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», με κυβερνητικούς εταίρους της τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

• Διαβάστε επίσης: Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανησυχεί (ΑΥΓΗ / Κώστας Αργυρός)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)