to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 23.09.2022

Πολιτική

Καμία ουσιαστική απάντηση από το Υπουργείο για το Φράγμα Νεστορίου

Στη Βουλή έφερε το θέμα της κατασκευής του φράγματος Νεστορίου η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, με επίκαιρη ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις για το Φράγμα Νεστορίου και άμεση επανέναρξη εργασιών».


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης, η κ. Τελιγιορίδου ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υπουργό σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εξέταση της υπόθεσης από τριμελή επιτροπή, της οποίας αγνοείται ακόμη και η σύσταση, μετά τη σχετική δικαστική απόφαση το 2020, αλλά και σχετικά με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φράγματος και των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, που προεκλογικά διατυμπάνιζε με αυτοθαυμασμό πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 το έργο θα ξεκινούσε, συνεχίζει να χρονοτριβεί χωρίς καμία δικαιολογία, την ώρα που η δικαστική απόφαση έχει βγει εδώ και 2,5 χρόνια.

Ακολουθεί το κείμενο της πρωτολογίας της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ καλημέρα. Το φράγμα Νεστορίου είναι το μεγαλύτερο έργο πνοής στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, καθώς προβλέπεται να αρδεύσει 72.000 στρέμματα, που θα μπουν στην υπηρεσία του πρωτογενή τομέα και μάλιστα σε μία περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα στην παραγωγική της δομή, λόγω της κρίσης της γουνοποιίας μετά από την Ρωσο-ουκρανική κρίση, αλλά και λόγω της απολιγνιτοποίησης, γεγονός που απαιτεί ένα εναλλακτικό σχέδιο και ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής. Θα ενισχύσει τη στήριξη της απασχόλησης και το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής.

Είναι γνωστό το ιστορικό για το φράγμα Νεστορίου. Αντικειμενικά υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες και γι’ αυτό είναι κατανοητό ότι δεν υπήρξε εύκολη η επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Από τις 7 Ιουλίου, όμως, του 2019 που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας μία δημόσια τοποθέτηση που είχε και προεκλογικά, από μήνα σε μήνα δίνει υποσχέσεις για την επανέναρξη των εργασιών του φράγματος, που το μόνο που κάνουνε τελικά είναι να κερδίζουν πολιτικό χρόνο. Χαρακτηριστικά, υπήρξαν δηλώσεις πριν μερικούς μήνες ότι το θέμα απασχολεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, γεγονός που διαψεύστηκε μία εβδομάδα μετά, σε επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, όπου του τέθηκε το ερώτημα και δήλωσε πλήρη άγνοια. Υπάρχει τελευταία μία πολύ μεγάλη ανησυχία και ένας προβληματισμός για το αν το έργο αυτό έχει πάει στα αζήτητα. Χαρακτηριστικά, 1/9/2022 υπήρξε δημοσίευμα στην ‘Καστοριανή εστία’, με τίτλο «Τίτλοι τέλους» όπου λέει: «’Ξεχάστε το φράγμα Νεστορίου’ είναι το μήνυμα που εισέπραξαν off the record οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα…», θυμίζω έγινε 31 Μαΐου, «…και τις επαφές που είχαν με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Το δημοσίευμα δε διαψεύστηκε και μάλιστα στη συνέχεια, 6 Σεπτεμβρίου, σε επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή, του κυρίου Κεδίκογλου, σε ερώτηση αγροτικών φορέων απέφυγε να απαντήσει και τοπικά στελέχη έλεγαν πως «αυτό δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί».

Δεν έχει προηγούμενο όλη αυτή η κατάσταση. Θέλω λοιπόν γι’ αυτό, από το βήμα της Βουλής, επίσημα ο Υπουργός να ενημερώσει και το ελληνικό κοινοβούλιο και τους πολίτες της Καστοριάς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση του φράγματος Νεστορίου και ποιο χρονοδιάγραμμα υπάρχει. Θέλουμε η απάντησή σας να είναι ξεκάθαρη, σαφής και με προσδιορισμένο χρόνο. Ευχαριστώ».

Ακολουθεί το κείμενο της δευτερολογίας της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ. Προφανώς, όμως, είναι κατανοητό ότι δεν μπορείτε ακόμη να δώσετε μία σαφή και οριστική απάντηση, καθώς μας λέτε ότι αυτό θα γίνει εντός του μήνα. Και εύχομαι να μην είναι και αυτό στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που εδώ και τρία χρόνια έχει η κυβέρνηση της ΝΔ για αυτό το έργο, γιατί κάθε φορά μας λέει ότι το επόμενο δεκαήμερο, την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα θα υπάρξει οριστική λύση.

Εγώ θα δεχτώ τις καλές σας προθέσεις, αλλά θα πω ότι δεν αρκούν. Χρειάζεται να υπάρξει και η πολιτική, αποφασιστική βούληση για την επίλυση των πράγματι υπαρκτών, αντικειμενικών προβλημάτων που υπάρχουν. Θα σας πω όμως το εξής. Οι 23 προσφυγές που έκανε η ανάδοχος εταιρεία έχουν δικαστεί και υπάρχει πλέον από το 2020 η δικαστική απόφαση. Είναι, λοιπόν, ένα λογικό άλμα το να κατηγορείτε την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία έκανε προσπάθειες, αλλά δεν είχε τη δικαστική απόφαση. Τώρα εσείς την έχετε. Η κυβέρνησή σας την απόφαση αυτή την έχει από το 2020. Εσείς μόλις αρχές Ιουνίου ανακοινώσατε τη σύσταση τριμελούς επιτροπής. Κατανοώ ότι με την αλλαγή των Υπουργών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να μην είχατε πλήρη ενημέρωση. Γιατί όμως δύο ολόκληρα χρόνια δε γινόταν αυτή η επιτροπή και έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ;

Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Το περιμένει όλη η περιοχή και δεν μπορεί να περιμένει αυτή την αναβολή, αυτές τις καθυστερήσεις από την κυβέρνησή σας. Εδώ και 2,5 χρόνια, επαναλαμβάνω, υπάρχει η απόφαση.

Εγώ θα δώσω κι άλλο πολιτικό χρόνο αφού τον χρειάζεστε, αλλά να ξέρετε ότι οι πολίτες της Καστοριάς είναι απογοητευμένοι από την στάση της κυβέρνησής σας όλα αυτά τα χρόνια, για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο. Νομίζω ότι θα πρέπει αυτές τις νομικές δυσκολίες, αφού έχετε πλέον το νομικό υπόβαθρο της απόφασης, να τις ξεπεράσετε άμεσα και να μην μείνει το έργο αυτό στα αζήτητα, γιατί σας είπα και πριν, ότι σχετικά δημοσιεύματα ότι «μπαίνουνε τίτλοι τέλους στο φράγμα», από την Περιφέρεια δεν έχουν διαψευσθεί, ούτε από εσάς. Ελπίζω το φράγμα Νεστορίου να μην γίνει γεφύρι της Άρτας. Ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)