to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:50 | 22.09.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η εμμονή της κυβέρνησης στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οδηγεί σε διάλυση και τις Στρατιωτικές Σχολές

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, τις επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Πανεπιστήμια για τους μαθητές και ειδικότερα την αποδυνάμωση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Όπλα, αφήνοντας άνω του 60% των θέσεων κενές.


Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα  41 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Πανεπιστήμια, η οποία, χάρη στην ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης, άφησε τα δύο χρόνια εφαρμογής της χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ, ιδιαίτερα, δε, στη Σχολή Ευελπίδων (ΣΕΕ)-Όπλα, στην οποία έμειναν πάνω από τις μισές θέσεις κενές.

Ειδικότερα, ενώ η κ. Κεραμέως έμμεσα αναγνωρίζει την αποτυχία της εφαρμογής της ΕΒΕ στις Στρατιωτικές Σχολές, μειώνοντας το συντελεστή βαρύτητας από 1,2 σε 0,9, δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα εισαγωγής υποψηφίων παλαιότερων ετών (παλιό και νέο σύστημα), οι οποίοι και επιθυμούν να εισαχθούν και ταυτόχρονα υπερβαίνουν την ΕΒΕ. Εμμένει, ακατανόητα, επομένως, η κυβέρνηση και στη διατήρηση της ΕΒΕ, παρά την παταγώδη αποτυχία της, και στην αποδυνάμωση των Στρατιωτικών Σχολών, προεξαρχούσης της Σχολής Ευελπίδων (ΣΕΕ)-Όπλα που μόνο μέσα στα δύο χρόνια οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 242.

Σε αυτό το πλαίσιο ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί τι προτίθενται να πράξουν, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην ανανέωση και στην ενδυνάμωση του στελεχικού δυναμικού των αξιωματικών και κατ΄ επέκταση να θωρακιστεί η εθνική μας άμυνα.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

Προς:

1.       την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

2.       τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βλάπτει σοβαρά και την παιδεία και την εθνική άμυνα της χώρας».

Η ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη και της Υπουργού Παιδείας, να εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων Λυκείου από το 2021, έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για το μέλλον των μαθητών και για το μέλλον της ίδιας της χώρας. Ήδη από την πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ το 2021, έμειναν 18.000 κενές θέσεις σε ΑΕΙ και Στρατιωτικές Σχολές. Το 2022, αφού η κα Κεραμέως μείωσε τον αριθμό των θέσεων στα ΑΕΙ κατά 9.000, οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 10.839. Δεν υπάρχει αμφιβολία, επομένως, ότι η ΕΒΕ σκοτώνει τα όνειρα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς, σπρώχνοντας στρατιές υποψηφίων προς άλλες επιλογές, τα ιδιωτικά κολλέγια.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης και της κας Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την ΕΒΕ αφήνοντας χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ, πρόκειται να ενταθούν στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με έγκριτους αναλυτές.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2021 οι υποψήφιοι ήταν 103.000, το 2022 ήταν μόλις 73.405, γεγονός που σημαίνει ότι πάρα πολλοί μαθητές νιώθοντας μάταιη την προσπάθεια, λόγω της ΕΒΕ, δε δήλωσαν καν ενδιαφέρον. Ήδη η τεράστια μείωση των κενών θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές, δημιουργεί μέγιστη  αστάθεια στη στελέχωση και στην ανανέωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, θέτοντας ακόμα και θέματα εθνικής ασφάλειας.

Επισημαίνουμε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει επίσημα για την ΕΒΕ: «…για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής αν το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναέρθει στην κυβέρνηση, ….και ότι όλα τα παιδιά που σήμερα κόβονται, αδίκως κατά την άποψή μου ενώ θα μπορούσαν να είχαν περάσει, θα έχουν δυνατότητα αν το επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικά δελτία με τους σημερινούς βαθμούς που έχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση να ενταχθούν στα ΑΕΙ…».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις στρατιωτικές σχολές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν αμφισβητούνται, το 2021 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Όπλα με την ΕΒΕ στα 14.380 μόρια έμειναν 103 θέσεις κενές, ποσοστό 66,5%,  ενώ το 2022 οι κενές θέσεις στην ίδια σχολή, με την ΕΒΕ στα 14.250 μόρια, ανήλθαν στις 139, ποσοστό 61,5%. Είναι προφανές ότι, από τα παραπάνω στοιχεία, ο Στρατός Ξηράς, μέσω της μείωσης των εισακτέων στην Σχολή Ευελπίδων, αντιμετωπίζει ήδη και θα αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας, όταν μόνο μέσα σε δύο έτη εφαρμογής της ΕΒΕ, μετρά 242 λιγότερους αξιωματικούς, δηλαδή πάνω από τους μισούς εισακτέους.

Την παταγώδη αποτυχία της εμμονής της στον κόφτη της ΕΒΕ αναγνώρισε εσχάτως με έμμεσο τρόπο η ίδια η κα Κεραμέως, όταν με την Υ.Α. Φ.251/104723/Α5/30-8-2022  (ΦΕΚ 4585 τ. Β), μείωσε για το έτος 2023 το συντελεστή καθορισμού της ΕΒΕ για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) από 1,2 σε 1,0 και για τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές από 1,2 σε 0,9.

Παρόλα αυτά τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους δίνονται, ώστε να καλυφθούν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις από τους υποψήφιους που ανήκουν στην κατηγορία του 10%, ανεξαρτήτως εάν διαγωνίστηκαν με το παλαιό ή το νέο σύστημα και ξεπερνούν κατά πολύ την ΕΒΕ του 2022. Συγκεκριμένα, ενώ στην Απόφαση του ΥΠΕΘΑ Φ.337/12/369920/33/15-6-2022 οι θέσεις που δίνονται για το 10% είναι συνολικά (παλαιό και νέο σύστημα) 6+8=14 θέσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Όπλα, με νεώτερη Απόφαση του ΥΠΕΘΑ Φ.337/16/375498/37/20-7-2022, οι θέσεις του 10% μειώνονται σε 1+5=6, δηλαδή είναι λιγότερες κατά 8 θέσεις. Αποκλείονται, με άλλα λόγια, υποψήφιοι παλαιότερων ετών, οι οποίοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές και τα συνολικά τους μόρια είναι πάνω από την ΕΒΕ, αφήνοντας, όπως, προαναφέραμε 139 κενές θέσεις μόνο για το 2022.

Επισημαίνουμε, ότι όπως συμβαίνει σε κάθε σειρά εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, έτσι και φέτος αναμένεται ένα ποσοστό εισαχθέντων να αποχωρήσει τους πρώτους μήνες για διάφορους λόγους, οπότε οι κενές θέσεις θα αυξηθούν έτι περαιτέρω, αφού δεν υπάρχουν επιλαχόντες.

Επειδή, η ΕΒΕ κατακρεουργεί τα όνειρα και τις ελπίδες της νέας γενιάς.

Επειδή, με τη μείωση των συντελεστών καθορισμού της ΕΒΕ για τις Στρατιωτικές Σχολές αναγνωρίζεται εμμέσως η αποτυχία της από την ίδια την κα Κεραμέως.

Επειδή, μόλις σε δύο χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ, μόνο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) - Όπλα έμειναν 242 κενές θέσεις σπουδαστών.

Επειδή, ειδικά από τις Στρατιωτικές Σχολές εξαρτάται το μέλλον και η ασφάλεια της χώρας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.       Προτίθεστε να αξιοποιήσετε κάθε δυνατότητα ακόμα και στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αυξηθούν οι εισακτέοι καλύπτοντας μεγαλύτερο ποσοστό των υπαρχουσών θέσεων;

2.       Αφού δεν καταργείτε τη βλαπτική ΕΒΕ, γιατί δεν τροποποιείτε την Απόφαση Φ.337/16/375498/37/20-7-2022, ώστε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα περισσότερων εισακτέων από το 10% παλαιότερων ετών, ανεξαρτήτως εάν διαγωνίστηκαν με το παλαιό ή το νέο σύστημα , στο σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών, εφόσον καλύπτουν και την ΕΒΕ;

3.       Με ποια άλλα μέτρα προτίθεστε να διαφυλάξετε την απρόσκοπτη ανανέωση κι ενδυνάμωση του στελεχικού δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να θωρακιστεί η άμυνα της χώρας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)