to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 22.09.2022

Διεθνή

Η Ρωσία διαψεύδει «φήμες» για επιστράτευση ενός εκατομμυρίου ανδρών - Πολλοί αναζητούν να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρατεύσει ένα εκατομμύριο άτομα εναντίον της Ουκρανίας σύμφωνα με την Novaya Gazeta. Europe – το Κρεμλίνο διαψεύδει


Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό και έχει υποκαταστήσει την εφημερίδα Novaya Gazeta η κυκλοφορία της οποίας έχει απαγορευθεί στην Ρωσία, επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή στην προεδρική διοίκηση λέγοντας ότι το σημείο 7 του διατάγματος, το οποίο είναι μόνο «για υπηρεσιακή χρήση» και το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του διατάγματος του Ρώσου προέδρου που ανήγγειλε χθες, επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να επιστρατεύσουν ένα εκατομμύριο προσωπικό.

«Άλλαξαν τον αριθμό αρκετές φορές και τελικά κατέληξαν στο ένα εκατομμύριο», δήλωσε η πηγή της στο Κρεμλίνο, αναφερόμενη στο κείμενο του διατάγματος και τον αριθμό των εφέδρων.

Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, διέψευσε ότι η Ρωσία θα καλέσει για επιστράτευση ένα εκατομμύριο άτομα, χαρακτηρίζοντας την αναφορά της NovayaGazeta.Europe «ένα ψέμα».

Χθες 21 Σεπτεμβρίου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι η παράγραφος αυτή υποδεικνύει τον αριθμό των εφέδρων οι οποίοι μπορούν να κληθούν στο στρατό. Τόνισε ότι αφορά μόνο πληροφορίες σχετικά με τους 300.000 στρατεύσιμους που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Σεργκέι Κοζουγκέτοβιτς Σοϊγκού στην συνέντευξη του είπε : «300 χιλιάδες άνθρωποι». Γίνεται λόγος εκεί για έως 300 χιλιάδες άτομα», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει χθες Τετάρτη ότι θα κληθούν περίπου 300.000 έφεδροι και ότι θα έχουν ειδικότητες και πολεμική εμπειρία, αν και στο διάταγμα δεν υπήρχε αριθμός όπως δημοσιεύθηκε σε επίσημους ιστότοπους.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει συνολικά 25 εκατομμύρια εφέδρους στη διάθεσή της.

Όλοι οι Ρώσοι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν ένα χρόνο στρατιωτική θητεία μεταξύ 18 και 27 ετών.

Την ίδια ώρα διεθνή πρακτορεία και ανταποκριτές από τη Ρωσία, αναφέρουν πως η κίνηση στα αεροδρόμια και τα σύνορα της χώρας είναι πολύ αυξημένη από χθες το πρωί, με πολλούς να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη και χιλιάδες ευρώ για ένα αεροπορικό εισιτήριο σε οποιονδήποτε προορισμό έξω από τη χώρα, υπό το φόβο ότι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο.
_________

Πρόσθετοι έλεγχοι στους άνδρες που φεύγουν από τη Ρωσία στα αεροδρόμια της χώρας

Από αρκετά αεροδρόμια της Ρωσίας φθάνουν ειδήσεις ότι γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι σε άνδρες επιβάτες που αναχωρούν από την Ρωσία για το εξωτερικό.

Σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν στην πραγματικότητα όλους τους νέους άνδρες. Σύμφωνα με άλλα μηνύματα οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί.

Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ' επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.

Όπως γράφει ο ιστότοπος Rotonda, στο αεροδρόμιο Πούλκοβο ελέγχουν όλους στην ουσία τους άνδρες που φεύγουν για το εξωτερικό. Οι αναγνώστες του ιστότοπου αναφέρουν ότι καταγράφουν τα στοιχεία του φύλλου πορείας και του διαβατηρίου. Παρόμοιους ελέγχους αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στα αεροδρόμια της Μόσχας Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος με διάταγμα του ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, παρότι οι διατυπώσεις στο διάταγμα είναι ασαφείς και στην ουσία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλήτευσης κάθε πολίτη που είναι έφεδρος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιοι περιορισμοί που να αφορούν την απαγόρευση εξόδου για όσους ενδέχεται να κληθούν στον στρατό. Παράλληλα ο νόμος για την επιστράτευση προβλέπει ότι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης αυξήθηκαν αισθητά οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από τη Ρωσία προς το εξωτερικό και ως εκ τούτου και οι τιμές των εισιτηρίων. Επίσης, αναφέρεται ότι στις εξόδους στα σύνορα με άλλες χώρες έχουν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων.
_________

«Φύγαμε λόγω της επιστράτευσης» δηλώνουν Ρώσοι που έφτασαν αεροπορικώς στην Αρμενία

Μπαίνοντας στον χώρο αφίξεων, στο αεροδρόμιο του Γερεβάν της Αρμενίας, ο Σεργκέι δείχνει βλοσυρός και κουρασμένος, αφού έφυγε εσπευσμένα από τη Ρωσία μαζί με τον γιο του, φοβούμενος ότι θα τους έστελναν στο μέτωπο στην Ουκρανία.

Ο 44χρονος άνδρας, που προτίμησε να μην αποκαλύψει το επώνυμό του, είναι ένας από τους χιλιάδες Ρώσους που έφυγαν βιαστικά από τη χώρα τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ένα φαινόμενο το οποίο φαίνεται να παίρνει διαστάσεις αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση εφέδρων, χθες, Τετάρτη.

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι θα επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι, όμως πολλοί Ρώσοι φοβούνται ότι ο αριθμός θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

«Η κατάσταση στη Ρωσία με ώθησε στη φυγή. Ναι, φύγαμε λόγω της επιστράτευσης», είπε ο Σεργκέι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο γιος του, ο 17χρονος Νικολάι, εξήγησε: «Αποφασίσαμε να μην περιμένουμε να μας καλέσουν στον στρατό. Φύγαμε». Πρόσθεσε ότι δεν έχει πανικοβληθεί, όμως επικρατεί «αβεβαιότητα» και ο ίδιος «θλίβεται» με τις πρόσφατες εξελίξεις.

Το συναίσθημα αυτό μοιράζονται και άλλοι Ρώσοι που έφτασαν με την ίδια πτήση στην Αρμενία, μια χώρα του Καυκάσου όπου μπορούν να παραμείνουν για 180 ημέρες, χωρίς να χρειάζονται βίζα.

«Δεν είναι ωραίο πράγμα να πηγαίνεις στον πόλεμο τον 21ο αιώνα, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω», σχολίασε ο Αλεξέι, 39 ετών που δεν ξέρει αν κάποια μέρα θα μπορέσει να επιστρέψει στη Ρωσία. «Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση».

Ένας άλλος Ρώσος, που δεν είπε το όνομά του «για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε» όταν ανακοινώθηκε η επιστράτευση. Στη Ρωσία «σχεδόν κανείς δεν στηρίζει αυτόν τον πόλεμο», διαβεβαίωσε. «Είναι τόσο οδυνηρό, θέλω απλώς να τελειώσει».

Μετά την επιστράτευση, οι περισσότεροι απ’ όσους έφτασαν στο Γερεβάν από τη Ρωσία ήταν άνδρες μάχιμης ηλικίας. Πολλοί έδειχναν τρομαγμένοι και απέφευγαν να μιλήσουν για τους λόγους που τους ώθησαν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις σε όλη τη Ρωσία, την Τετάρτη συνελήφθησαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης.

Σύμφωνα με το Google Trends, ένα εργαλείο παρακολούθησης των «τάσεων» στις αναζητήσεις των χρηστών στο Google, η συχνότητα του ερωτήματος «πώς να φύγω από τη Ρωσία» εκατονταπλασιάστηκε από το πρωί της Τετάρτης, όταν ανακοινώθηκε η επιστράτευση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ωστόσο σήμερα ότι οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για «έξοδο» των Ρώσων έχουν «μεγαλοποιηθεί».

Πάντως οι πτήσεις που αναχωρούν από τη Ρωσία, περιορισμένες πλέον μετά τις κυρώσεις της Δύσης, είναι γεμάτες για τις επόμενες ημέρες και για σχεδόν όλους τους διαθέσιμους προορισμούς. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί εκφράζουν φόβο ότι προσεχώς θα κλείσουν τα σύνορα, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν θα μπορεί να φύγει ούτε από ξηράς.

Ένας 23χρονος Μοσχοβίτης είπε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έκλεισε κατεπειγόντως εισιτήριο, ενώ αρχικά υπολόγιζε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας τον Οκτώβριο. «Φοβάμαι την επιστράτευση. Είμαι μεταξύ εκείνων που μπορεί να κληθούν», εξήγησε. Όσο για τους φίλους του, «κάποιοι πήγαν στις διαδηλώσεις, επειδή δεν έχουν τίποτα να χάσουν, άλλοι συμβουλεύονται δικηγόρο για να μάθουν αν κινδυνεύουν να κληθούν».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρμενικών υπηρεσιών μετανάστευσης, που χρονολογούνται από τον Ιούνιο, περίπου 40.000 Ρώσοι έφτασαν στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στη γειτονική Γεωργία, την ίδια περίοδο, έφτασαν 50.000 Ρώσοι.

Πηγή: Reuters, Novaya Gazeta.Europe, Svoboda.org
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)