to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 22.09.2022

Πολιτική

28 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 187 ΠΚ (Αναστολή – Μετατροπή ποινής, Αναστέλλουσα δύναμη έφεσης)

«Η τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, αποχή των δικηγόρων από τις σχετικές δίκες, συνιστά αποσπασματική νομοθέτηση που αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας και δημιουργεί ασάφεια στην απονομή της δικαιοσύνης» καταγγέλουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.


Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλου Ξανθόπουλου, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, για την αναστολή-μετατροπή της ποινής και την αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και την πολύμηνη αποχή των Δικηγόρων της χώρας  από τις σχετικές δίκες.

Όπως επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την συζήτηση στη Βουλή, είχε επισημάνει τα προβλήματα της διάταξης, καθώς απενεργοποιούνται θεμελιώδεις θεσμοί του ποινικού μας δικαίου (αναστολή, μετατροπή), παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας (απαγόρευση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση) ενώ η νομοθέτηση είναι ευκαιριακή με αρνητικές συνέπειες για την ενότητα του ποινικού μας συστήματος.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων από τον περασμένο Μάρτιο είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην αιφνίδια και αποσπασματική νομοθέτηση που αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας προκηρύσσοντας αποχή η οποία με αλλεπάλληλες αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, έχει παραταθεί έως το τέλος του έτους.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 2937/2022 απόφασή του αρνήθηκε να εφαρμόσει την παραπάνω διάταξη (άρ. 187 § 6 Π.Κ), δημιουργώντας ασά­φεια ως προς την ισχύ της εν λόγω διάταξης και το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζεται ο πολίτης-κατηγορούμενος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο υπουργός Δικαιοσύνης εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη νομοθετική κατάργηση – τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως προστέθηκε με το ν. 4908/2022 καθώς και ποια είναι η θέση της απέναντι στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για αποχή από ποινικές δίκες στις οποίες υπάρχει κατηγορία για τέλεση του άρθρου 187 ΠΚ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)