to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 22.09.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Μέσω της εξεταστικής επιτροπής η κυβέρνηση επιδιώκει να συσκοτίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών (βίντεο)

«Δεν δίνουν διευκολύνσεις στο να καταθέσουν μάρτυρες, υπάρχει συσκότιση, υπάρχει καταστροφή αρχείων, δεν υπάρχει ένας ουσιαστικός έλεγχος σ’ αυτόν που εμπορεύεται, που πουλάει αυτό το λογισμικό (σσ Predator) την εταιρεία "Intellexa"»


Η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, περνά μέσα από την ψυχραιμία, τον σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και  μια ευνομούμενη δημοκρατία, ώστε η αντιπαράθεση να γίνεται στη βάση των δικών μας αρχών και της δικής μας στρατηγικής, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη. Σημειώνοντας, επίσης, ότι ο κ. Τασούλας, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρνήθηκε σήμερα να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Σπίρτζη, ο Πάνος Σκουρλέτης επικαλέστηκε ταυτόχρονα τον τίτλο της εφημερίδας ΑΥΓΗ, «Ωραίο μου πλυντήριο» για να χαρακτηρίσει την πορεία της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της ΕΥΠ, έστησε συνειδητά έναν παρακρατικό μηχανισμό.     

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Κανείς δεν μπορεί να εκπλήσσεται από το τι λέει ο κ. Ερντογάν, ο οποίος κάθε φορά ξεπερνάει τον προηγούμενο εαυτό του σε σχέση με την προκλητικότητα και τις εμπρηστικές δηλώσεις. Είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών, αλλά ακόμη και για τα δικαιώματα του ίδιου του τουρκικού λαού. Η «τουρκική δημοκρατία» τι έχει να επιδείξει; Επιθέσεις σε εργαζόμενους, άγριο ξύλο στις πλατείες. Επιθέσεις στα πανεπιστήμια. Βαρβαρότητα. Κυνήγι δημοσιογράφων. Αυτή η εικόνα είναι πια γνωστή στην παγκόσμια κοινότητα. Η αξιοπιστία της Ελλάδας συνίσταται στο να αντιπαρατίθεται με αυτή την εικόνα στη βάση των δικών της αρχών και της δικής της στρατηγικής. Αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή, ψυχραιμία και προφανώς όχι να δανειζόμαστε τέτοιου είδους πρακτικές. Ούτε καν να μας περνάει από το μυαλό.

Σε ορισμένα πράγματα η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα πίσω, όπως, για παράδειγμα, με τα θέματα των υποκλοπών, με τη μοναδική πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να υπάρχει Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Αυτό που βλέπουμε εδώ και μια βδομάδα, να ξυλοκοπούν τους φοιτητές, να επιτίθενται αναίτια σε συναυλίες ή στους συναδέλφους σας δημοσιογράφους. Οι παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα. Αυτά είναι ένας ολισθηρός δρόμος. Δεν τα συγκρίνω με την ποιότητα της δημοκρατίας στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα και η φωνή της κερδίζει σε αξιοπιστία όταν είναι μια ευνομούμενη Δημοκρατία, που σέβεται τους θεσμούς, το κράτος δικαίου και ακολουθεί μια στρατηγική, στα εξωτερικά ζητήματα, μη έντασης, αλλά με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Είναι αντιφατικό να μιλάς για εθνική ομοψυχία και την ίδια στιγμή, σκόπιμα, συστηματικά, να καλλιεργείς τον διχασμό και να λες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά «αβαντάρει» την τουρκική πλευρά. Αυτά τα πράγματα είναι μια τεράστια αντίφαση. Όλες οι επίσημες ανακοινώσεις μας γύρω από το τελευταίο συμβάν στον Έβρο ήταν για να διατυπώσουμε μια σειρά ερωτήματα, για τα οποία δεν πήραμε καμία απάντηση την πρώτη εβδομάδα. Αγνοείτο το γεγονός. Αλλά, ακόμη και με βάση την τελευταία εκδοχή, δηλαδή την εκδοχή πως ό,τι συνέβη, συνέβη σε τουρκικό έδαφος, όφειλε η Ελλάδα να διεθνοποιήσει το θέμα και όχι να το αγνοεί ή να κάνει πως το αγνοεί. Αυτά ήταν τα ερωτήματα. Η Ελλάδα δεν έχει μόνο την καλή της πλευρά, δεν έχει μόνο τις γιαγιάδες, που βραβεύτηκαν και έγινε μια γλυκιά εικόνα υποδοχής των μεταναστών. Έχει και τις αποφάσεις, τις καταδίκες για το Φαρμακονήσι. Ο Ερνοτγάν εργαλειοποιεί κατά καιρούς και με διαφορετική ένταση το θέμα των μεταναστών, αλλά μη πούμε ότι το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων είναι δημιούργημα του Ερντογάν. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα.

Ένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα σε σχέση με την ΕΥΠ, είναι ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ουσιαστικά να μην έχει κανείς εμπιστοσύνη απέναντι στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα έγκλημα κατά της χώρας, κατά της εξωτερικής πολιτικής, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα έγκλημα κατά της δημοκρατίας. Τον πιο πετυχημένο τίτλο γι’ αυτή την υπόθεση τον έχει σήμερα η εφημερίδα ΑΥΓΗ: «Ωραίο μου πλυντήριο». Έτσι εξελίσσεται αυτή η υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής. Δεν δίνουν διευκολύνσεις στο να καταθέσουν μάρτυρες, υπάρχει συσκότιση, υπάρχει καταστροφή αρχείων, δεν υπάρχει ένας ουσιαστικός έλεγχος σ’ αυτόν που εμπορεύεται, που πουλάει αυτό το λογισμικό (σσ Predator) την εταιρεία «Intellexa». Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή του επικεφαλής της ΕΥΠ, του πρωθυπουργού, να στήσει έναν παρακρατικό μηχανισμό. Περί αυτού πρόκειται. Είναι ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, λειτουργίας των θεσμών κι εδώ πράγματι χρειάζεται μία συνεννόηση όλων όσοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε ανάγκη από την ομαλή δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο για συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές. […] Σήμερα, ο κ. Τασούλας, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρνείται να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Σπίρτζη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)