to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 21.09.2022

Διεθνή

Εκατοντάδες συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία για το διάγγελμα Πούτιν

Οι διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους των κεντρικών πόλεων της Ρωσίας, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον πόλεμο, κρατώντας πικέτες και πανό, ενώ μερικές κυκλοφορούσαν ανά ομάδες στους δρόμους με αναμμένους τους φακούς των κινητών τους, όπως φαίνεται σε βίντεο στο Twitter


Περισσότερα από 700 άτομα συνελήφθησαν σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας, καθώς πραγματοποιήθηκαν αντανακλαστικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση του πληθυσμού στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων OVD-Info.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, ενώ το γύρο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν φωτογραφίες από επιθέσεις της αστυνομίας με γκλοπ εναντίον διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους των κεντρικών πόλεων της Ρωσίας, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον πόλεμο, κρατώντας πικέτες και πανό, ενώ μερικές κυκλοφορούσαν ανά ομάδες στους δρόμους με αναμμένους τους φακούς των κινητών τους, όπως φαίνεται σε βίντεο στο Twitter.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση και διάφορες αντιπολεμικές συλλογικότητες κάλεσαν σε μαζικές διαδηλώσεις πολιτών ενάντια στη μερική επιστράτευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι άνδρες - οι πατέρες, τα αδέρφια και οι σύζυγοί μας - θα ριχτούν στην κρεατομηχανή του πολέμου», δήλωσε ο αντιπολεμικός συντονισμός Vesna. «Τώρα ο πόλεμος έχει έρθει σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια».

Ο Ναβάλνι, ένας από τους κεντρικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο Πούτιν έστελνε περισσότερους Ρώσους στο θάνατο για χάρη ενός αποτυχημένου πολέμου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο εγκληματικός πόλεμος χειροτερεύει, βαθαίνει και ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε αυτόν», είπε ο Ναβάλνι σε βίντεο από τη φυλακή που κατέγραψαν και δημοσίευσαν οι δικηγόροι του.

«Θέλει να λερώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με το αίμα του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος θεωρεί τη Ρωσία του Πούτιν ως κράτος που διοικείται από κλέφτες και εγκληματίες και λέει ότι τελικά θα συντριβεί από τις δυνάμεις της ιστορίας.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι λένε ότι η ρωσική κοινωνία δεν υποστηρίζει την απόφαση του Κρεμλίνου για μερική επιστράτευση.

«Είναι τρομακτικό να βλέπεις ζωντανά στην τηλεόραση πώς ένα τρελό κάθαρμα καταστρέφει μια χώρα», δήλωσε ο αρχηγός του προσωπικού του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, ο οποίος ζει εκτός Ρωσίας.

«Σε στρατιωτικό επίπεδο, η κινητοποίηση είναι απελπιστικά καθυστερημένη και δεν θα αλλάξει τίποτα σε αυτόν τον χαμένο πόλεμο», είπε. Οι Ρώσοι θα πρέπει να σταματήσουν το Κρεμλίνο από τη σκοπιά του «ηθικού καθήκοντος, της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης», πρόσθεσε.

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)