to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 21.09.2022

Πολιτική

Εξεταστική Επιτροπή: Έδειξε Δεμίρη και Βλάχου για «μη σύννομη» άρνηση παροχής στοιχείων στην ΑΔΑΕ ο Ράμμος

Παρακωλύει τον ελεγκτικό ρόλο της ΑΔΑΕ η μη παροχή στοιχείων για τις παρακολουθήσεις από το νέο διοικητή και την εισαγγελέα στην ΕΥΠ φέρεται να κατέθεσε ο Χρ. Ράμμος - Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής απέρριψε το αίτημα να εξεταστεί μέσω τηλεδιάσκεψης η εκπρόσωπος της εταιρείας που παράγει και εμπορεύεται το Predator


«Μη σύννομη» είναι η άρνηση πρόσβασης στα στοιχεία των υπό διερεύνηση παρακολουθήσεων, φέρεται να είπε καταθέτοντας την Τετάρτη για δεύτερη ημέρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.

Η πρακτική αυτή κατά τον ίδιο συνιστά «παρακώλυση του ελεγκτικού ρόλου της ανεξάρτητης Αρχής» και όπως περιέγραψε «αυτή τη στιγμή η ΑΔΑΕ είναι αποκλεισμένη από τον έλεγχο», κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Ο κ. Ράμμος  «έδειξε» ως υπεύθυνους για τα παραπάνω τόσο τον νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη που διαδέχθηκε τον «εκλεκτό» του Μητσοτάκη και παραιτηθέντα Παναγιώτη Κοντολέοντα, όσο και την αρμόδια εισαγγελέα για την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου.

Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες που υπάρχουν για την δεύτερη ημέρα κατάθεσης του κ. Ράμμου στην εξεταστική (που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών) θέλουν τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ να δηλώνει πως δεν είχε πρόσβαση στην αίτηση για άρση τηλεφωνικού απορρήτου σε σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως περιέγραψε, η εισαγγελέας κα Βλάχου του είπε μετά από σχετικό ερώτημα ότι δεν την έχει, ενώ ο κ. Δεμίρης αρχικά είπε πως δεν γνωρίζει επ' αυτού ενώ στη συνέχεια πως τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα πρόσβασης σε αυτήν για την ανεξάρτηση Αρχή.

Πρόκειται κατά τον Ράμμο για «μη σύννομη» άρνηση πρόσβασης στην ΑΔΑΕ και «παρακώλυση του ελεγκτικού της ρόλου». Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες απάντησε σε σχετικό ερώτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι δεν υπάρχει σήμερα νομικά θεσμοθετημένη υποχρέωση αιτιολόγησης για να είναι νομότυπη μια άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ωστόσο η άρση απορρήτου χωρίς αιτιολόγηση είναι κατά την προσωπική του άποψη αντίθετη στο Σύνταγμα.

Χτες, κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αποκάλυψε χτες ότι η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε με εντολή του Παναγιώτη Κοντολέοντα, την ίδια μάλιστα μέρα που ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Πρόκειται για τις 29 Ιουλίου, ημέρα που οι δικηγόροι του Νίκου Ανδρουλάκη προσκόμισαν στην ΑΔΑΕ τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά της ΝΔ έγινε προσπάθεια συσκότισης, με τον βουλευτή Λάζαρο Τσαβδαρίδη να επικαλείται απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ με ημερομηνία 5 Μαΐου το οποίο δήθεν έλεγε ότι το μηχάνημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν προγραμματισμένο να καταστραφεί στις 25 Ιουλίου. Ωστόσο, ο Χρήστος Ράμμος έβγαλε το ίδιο χαρτί στο οποίο δεν αναφερόταν κάποια ημερομηνία καταστροφής.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης προσπάθησε να εμποδίσει τον κ. Ράμμο να καταθέσει σημαντικά έγγραφα στα οποία μετά θα είχαν πρόσβαση όλοι οι βουλευτές, αλλά τελικά η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης απέτρεψε την συγκάλυψη στοιχείων.

Η κατάθεσή Ράμμου προκάλεσε πρωτοφανείς απειλές από «γαλάζιους» βουλευτές, όπως δείχνει η φράση του Δημήτρη Μαρκόπουλου «θα τα πούμε μετά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗEξεταστική: Με απειλές απαντά ο Τσαβδαρίδης στην αποκάλυψη για το παραποιημένο έγγραφο

Προσπαθούν να διαστρεβλώσουν όσα είπε ο Ράμμος

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων ο Χρήστος Ράμμος επανέλαβε πως η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε στις 29 Ιουλίου. Πρόκειται για την ίδια μέρα που ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Κατά «διαβολική σύμπτωση» εκείνη τη μέρα οι δικηγόροι του Νίκου Ανδρουλάκη προσκόμισαν στην ΑΔΑΕ τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο Χρήστος Ράμμος ανέφερε επίσης πως αγνοείται το έγχαρτο υλικό με όλες τις σημειώσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κατήγγειλε και σήμερα άρνηση συνεργασίας από την ΕΥΠ και το σημερινό διοικητή της Υπηρεσίας Θεμιστοκλή Δεμίρη. Ανέφερε ότι ζήτησε το φάκελο, αλλά δεν του τον έδωσαν, ενώ δεν του απάντησαν αν έχει καταστραφεί ή όχι, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην γνωρίζει τι έχει συμβεί με τον φάκελο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά της η ΝΔ φρόντισε να κάνει διαρροή, κόβοντας την καταγγελία του Χρήστου Ράμμου για την άρνηση συνεργασίας της ΕΥΠ και απέδωσε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ την ξερή φράση «δεν μπορώ ειλικρινά να γνωρίζω αν έχει καταστρέφει ο φάκελος Ανδρουλάκη».

«Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, η εντολή Κοντολέοντα αφορούσε την καταστροφή του μηχανήματος καταγραφής συνακροάσεων και μηνυμάτων την ίδια μέρα που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης την καταγγελία στην ΑΔΑΕ, δηλαδή 29 Ιουλίου.

Σήμερα, τόνισε και πάλι ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε τη συνεργασία με την ΑΔΑΕ, τους ζήτησε τον φάκελο αλλά δεν του τον δώσανε, ρώτησε αν έχει καταστραφεί αλλά δεν του απάντησαν. Επομένως, είπε “δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τον φάκελο”. Άρα, προκύπτει η καταστροφή του μηχανήματος στις 29 Ιουλίου, όπως επίσης ότι ο έγχαρτος φάκελος με όλες τις σημειώσεις αγνοείται» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Όπως σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η κατάθεση του Χρ. Ράμμου απέδειξε ότι «ο έγχαρτος φάκελος (παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη) με όλες τις σημειώσεις, αγνοείται». Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες πηγές τονίζουν πως «η ΝΔ μέσα στον πανικό της από τις αποκαλύψεις του κ. Ράμμου στην Εξεταστική προσπαθεί για μια ακόμη φορά να παραποιησει την κατάθεση μάρτυρα έχοντας ως μόνο στόχο την συγκάλυψη».

Με γραπτές ερωτήσεις - σκονάκι η εξέταση της εκπροσώπου της Intellexa

Σε μια νέα πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε η ΝΔ μέσω της πλειοψηφίας που διαθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκπρόσωπος της εταιρείας Intellexa που εμπλέκεται με τις παρακολουθήσεις μια και παράγει και εμπορεύεται το Predator δεν θα εξεταστεί πρόσωπο με πρόσωπο από τα μέλη της επιτροπής αλλά με γραπτά ερωτήματα που θα της αποσταλούν.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας Σάρα Χαμού ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να προσέλθει στην Εξεταστική με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται στο εξωτερικό. Στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εξεταστεί μέσω τηλεδιάσκεψης, οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν και απέρριψαν την πρόταση, αποφασίζοντας να της σταλούν γραπτά ερωτήματα και να απαντήσει γραπτώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παίζουν καθυστερήσεις για να μην συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)