to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 21.09.2022

Διεθνή

«Είμαι η γυναίκα που ξύπνησε, βρήκα τον δρόμο μου και δεν θα επιστρέψω ποτέ»: Οι γυναίκες στο Ιράν καίνε την χιτζάμπ τους

Η χιτζάμπ είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν, ωστόσο και το 2017 δεκάδες γυναίκες είχαν αφαιρέσει τις μαντήλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας - Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη η αστυνομία ηθικής συνέλαβε την 22χρονη Amini επειδή δεν κάλυπτε τα μαλλιά της με την χιτζάμπ


Οι Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τεχεράνης για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που είχε τεθεί υπό κράτηση για παραβίαση του συντηρητικού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι γυναίκες άναψαν φωτιά και έκαψαν τις χιτζάμπ τους στην μέση του δρόμου, ένα σύμβολο συντηρητισμού και καταπίεσης. «Είμαι η γυναίκα που ξύπνησε, βρήκα τον δρόμο μου και δεν θα επιστρέψω ποτέ», φώναξαν οι γυναίκες στο Ιράν. Δεκάδες γυναίκες είχαν αφαιρέσει τις μαντήλες τους το 2017 σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια της Τεχεράνης πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Δευτέρα, απαιτώντας την διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο της Mahsa Amini και την εξάρθρωση της αστυνομίας ηθικής, που την κρατούσε όταν πέθανε.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στη λεωφόρο Keshavarz, έναν κεντρικό δρόμο, φωνάζοντας «Θάνατος στον δικτάτορα». Επίσης φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας. Αργά τη Δευτέρα, οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) είδαν καμένους κάδους σκουπιδιών και βράχους σκορπισμένους σε μερικές διασταυρώσεις στο κέντρο της πόλης, καθώς η μυρωδιά των δακρυγόνων αιωρούνταν στον αέρα. Η αστυνομία έκλεισε τους δρόμους που οδηγούσαν στην κεντρική πλατεία Vali-e Asr. Δυνάμεις ασφαλείας με πολιτικά ρούχα και ομάδες ΜΑΤ ήταν ορατές σε όλη την περιοχή, ενώ η υπηρεσία κινητού Διαδικτύου ήταν εκτός λειτουργίας στο κέντρο της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία ηθικής συνέλαβε την 22χρονη Amini την περασμένη Τρίτη επειδή δεν κάλυπτε τα μαλλιά της με την ισλαμική μαντίλα, γνωστή ως χιτζάμπ, η οποία είναι υποχρεωτική για τις Ιρανές γυναίκες.

Η αστυνομία λέει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή και αρνείται ότι την κακομεταχειρίστηκαν. Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο κλειστού κυκλώματος την περασμένη εβδομάδα που υποτίθεται ότι έδειχνε τη στιγμή που κατέρρευσε. Η οικογένειά της λέει ότι δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Η Amini, η οποία ήταν Κούρδισσα, κηδεύτηκε το Σάββατο στην πατρίδα της, Saqez, στο δυτικό Ιράν. Εκεί ξέσπασαν διαδηλώσεις μετά την κηδεία της και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές το Σάββατο και την Κυριακή. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Η χιτζάμπ είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και η αστυνομία ηθικής είναι επιφορτισμένη με την επιβολή αυτού και άλλων περιορισμών. Ο εξαναγκασμός έχει επικριθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά για τη μεταχείρισή της προς νεαρές γυναίκες.

Οι Ιρανοί έχουν επίσης βγει στους δρόμους τα τελευταία χρόνια ως απάντηση στην οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

[Η δημόσια οργή έχει αυξηθεί από τη στιγμή που οι αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή τον θάνατο της Mahsa Amini, ηλικίας 22 ετών, η οποία βρισκόταν σε κώμα στο νοσοκομείο για τρεις ημέρες, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα στις 13 Σεπτεμβρίου - φωτ. Al Jazeera]

[Ωμή αστυνομική βία προς τους διαδηλωτές- φωτ. Al Jazeera]

Με υλικό από Al Jazeera

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)