to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 20.09.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Πώς η ΕΥΠ προσπάθησε να εμποδίσει την ΑΔΑΕ - Όλο το παρασκήνιο

Τρεις φορές μέσα στον Σεπτέμβριο η ΕΥΠ αρνήθηκε να ενημερώσει για την παρακολούθηση των Ανδρουλάκη και Κουκάκη


Το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής αποκτά νέες διαστάσεις καθώς η κατάθεση του Χρήστου Ράμμου ήταν άκρως διαφωτιστική. Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ήταν λάβρος και προχώρησε σε αποκαλύψεις που εκθέτουν την ΕΥΠ.

Ο Χρήστος Ράμμος περιέγραψε τα εμπόδια που έχει συναντήσει η ανεξάρτητη αρχή που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, «κάρφωσε» την ΕΥΠ η οποία όπως είπε τρεις φορές αρνήθηκε να ενημερώσει για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Συγκεκριμένα, η ΕΥΠ αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματα της ΑΔΑΕ ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές. Στις 6 Σεπτεμβρίου, στις 7 Σεπτεμβρίου και στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες. Εγώ θα δώσω συνέχεια σε αυτό» ξεκαθάρισε σε αυστηρούς τόνους ο Χρήστος Ράμμος κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική απάντηση του διοικητή της ΕΥΠ στο αίτημα πρόσβασης του φακέλου του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ότι δεν ξέρει αν υπάρχει. Όπως ισχυρίστηκε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, ήξερε μόνον ένα έγγραφο του Παναγιώτη Κοντολέοντα και της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΑΔΑΕ επέμεινε, καλώντας τους υποδιοικητές της ΕΥΠ. Σε νέο έλεγχο μετά από δύο - τρεις μέρες, τους δόθηκε από την ΕΥΠ έγγραφη δήλωση του Θεμιστοκλή Δεμίρη ότι η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα.

Στη συνέχεια, ο διοικητής της ΕΥΠ επικαλέστηκε απόρρητο και καθήκον εχεμύθειας για να μην δώσει άλλες απαντήσεις. Ο Χρήστος Ράμμος το χαρακτήρισε «υπεκφυγή» και «άρνηση συνεργασίας». Παράλληλα, απάντησε στην ΕΥΠ ότι δεν μπορεί να αντιτάσσεται απόρρητο στην Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την ελεγκτική αρμοδιότητα σε αυτή. Την ίδια στιγμή η Βασιλική Βλάχου είπε ότι η κρίση της είναι ανέλεγκτη, κάτι που ο Χρήστος Ράμμος θεωρεί λάθος, και ότι δεν μπορεί να δείξει στοιχεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)